Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Даниел Митов: Евроатлантическата ориентация на България е приоритет номер едно

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Радина Колева, в. Дневник

Осем години след присъединяването на България към Европейския съюз и над 10 години след присъединяването към НАТО приоритет номер едно за българското правителство във външната политика остава потвърждаването на този стратегически избор.

Външният министър Даниел Митов отчете първите 100 дни от началото на мандата и подчерта, че усилията на екипа му през тези три месеца са били насочени към поетите международни ангажименти и най-вече към утвърждаване на България като конструктивен и надежден партньор на ЕС и НАТО в контекста на силно променената ситуация със сигурността в региона.

Според Митов визитите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на британския външен министър Филип Хамънд са били "свидетелство за нарастващото значение на страната ни и своеобразна оценка за водения от правителството външнополитически курс".

Министърът подчерта, че визитата на Столтенберг е била свързана предимно с модернизацията и развитието на капацитета на българската армия. "Българската армия трябва да продължи да увеличава своя капацитет, да се модернизира, всички наши съюзници са ангажирани с тази тема и нашите действия са насочени точно в тази посока", каза Митов.

Той отбеляза своята визита и тази на премиера Бойко Борисов в Германия, както и посещенията на министрите на външните работи на Австрия и Украйна съответно Себастиан Курц и Павло Климкин.

Митов подчерта възстановяването на германските държавни гаранции за инвестиции в България: "Очакваме задълбочаване на нашите икономически отношения и повече германски инвестиции в България."

Криминализиране на участието в "Ислямска държава"

Приоритет във външната политика на България остава противодействието на международния тероризъм. "Това е едно от големите предизвикателства за сигурността на Европа, а България е прекалено близо до конфликта, за да си позволим да го неглижираме", каза министърът. Той припомни, че се подготвя законодателство за криминализиране на участието на българи в редиците на групировката "Ислямска държава".

Вече е изготвен доклад от името на министъра и той изрази надежда документът скоро да влезе за разглеждане в Министерския съвет. "За момента единствено министерството на правосъдието има известни резерви до каква степен трябва да се внасят промени в Наказателния кодекс. Това е последната преграда пред внасянето на доклада", каза Митов и допълни, че до момента няма данни за българи, които да се сражават в редиците на "Ислямска държава".

Митов изрази благодарност и към българското мюфтийство за бързо заетата позиция и на практика делегитимирането на идеологията на "Ислямска държава".

Оползотворяване на еврочленството

"България се стреми и към ефективно оползотворяване на членството в ЕС, като, разбира се, отчита националните си интереси и активно ги защитава", каза Митов и допълни, че властите в София не приемат развитието на Евросъюза на две скорости.

Освен това България подкрепя европейска интеграция на държавите от Западните Балкани при ясна защита на правата и законните интереси на българските общности там. В края на тази седмица е насрочена среща между екипите от министерствата на външните работи на България и Македония, за да се обсъди договорът за добросъседство.

Колкото до противодействието на нелегалната имиграция, България ще настоява за солидарност в ЕС, за да може страната да изпълнява задълженията си като външна граница.

Отношенията с Русия

Митов увери, че България ще работи за за поддържане на политически, икономически и културни отношения с Руската федерация при пълно съблюдаване на общата позиция на ЕС и наложените целеви ограничения. "Българско-руските отношения трябва да бъдат запазвани и развивани. Обстановката е усложнена и ако примирието се спазва, се надяваме да се стигне до разведряване", каза министърът. "България като членка защитава определени стандарти в международните отношения. Не можем да си позволим да стоим настрана от факта, че бе анексирана незаконно територия на съседна държава и че умишлено е дестабилизирана Украйна", допълни той.

Очаква се Даниел Митов в скоро време да посети Украйна.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional