Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Апетити за реформа на реформата в правната помощ!?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Интервю на Петър Бучков с инженер Димитър Андреев

От 17 октомври 2014 г. по нареждане на председателя на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева-Маркова е спряно използването на софтуеърната програма „Правна помощ”. Програмата бе реализирана и включена в действие през декември 2009 г. с протекциите на тогавашния директор на НБПП адвокат Вася Илиева и на тогавашния председател на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска. Системата бе дарена на НБПП от създателя й „Бисофт”ЕООД с директор инж. Димитър Андреев. Суперлативи бяха оценките за въздействие след въвеждането й. Основно за ликвидиране на бавността от ръчна обработка на отчетите за изплащане на адвокатските възнаграждения, както за въведената безкомпромисност в прозрачността и контрола на правната помощ. Програмата впечатли и Сметната палата и БНБ, като за първи път осъществи електронен обмен между НБПП и БНБ.

Какво доведе до метаморфозата от „осана” до „разпни го”, след като на директорския пост на Националното бюро за правна помощ седна Елена Чернева-Маркова? Защо в изминалия месец на общи годишни събрания на някои адвокатските колегии в страната се достигна до отправяне на апели към Висшия адвокатски съвет да предприеме действия за създаване на  нов софтуер за правна помощ – инициатива, за която трудно може да се открие професионален изпълнител на цена под един милион?
За мистерията разговаряме със създателя на „замразената” софтуерна програма „Правна помощ” инж. Димитър Андреев.

Димитър Андреев:
Тотална съсипия на действащата система за правна помощ е посегателство и на националната сигурност

Някой е решил да „отърве” адвокатурата от мухлясващите й по банки 2.1 милиона лева

Г-н Андреев, защо след пет успешни години на създадения от БИСОФТ софтуер за правната помощ се стигна той да бъде спрян от 17 октомври 2014 г. от директора на НБПП и по дирижирани днес апели на някои адвокатски колегии Висшият адвокатски съвет да създаде нова своя софтуерна програма?

Основната причина за спиране действието на софтуерната система „Правна помощ” (СС”ПП”) е умишлено негативното поведение и отношение на председателя на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Елена Чернева-Маркова към софтуерна система „Правна помощ” и към „Бисофт” ЕООД, поради „лични причини”.

Преди да обосновете тези „лични причини” бихте ли обрисували историята – защо, как и кога създадохте софтуера „Правна помощ”?

До 2009 г. Националното бюро за правна помощ (НБПП) обработваше отчетите по правна помощ само ръчно, и имаше неуспешни опити за създаване на софтуерна система за дейността му по ЗПП (Закона за правната помощ) относно организирането на правната помощ.
Тази ръчна обработка на отчетите забавяше изключително изплащането на адвокатските възнаграждения. Същевременно стана явна необходимостта от прозрачни отчетност и контрол на дейността по правната помощ.
Така през 2009 г. се достигна до разработването от „Бисофт”ООД на софтуерната програма „Правна помощ” препоръчана и одобрена от тогавашния председател на Висшия адвокатски съвет многоуважаваната адвокат Даниела Доковска, и най-вече от тогавашния Председател на Националното бюро за правна помощ – адвокат Вася Илиева.
Специализираната мултифункционална и мултимодулна софтуерна система „Правна помощ”, която „Бисофт” създадохме, е уникална по естеството си, без аналог по света и у нас и след тестване ползването й започна през декември 2009 г. На 30 декември 2009 г. дружеството дарихме безвъзмездно на Националното бюро за правна помощ (НБПП) правото на ползване на системата за период от 10 години. Впоследствие системата бе иновирана с няколко нови функционалности, за да се изпълнят препоръки на Сметната палата към НБПП (по повод партидите на служебните защитници в НБПП), като „Бисофт” ЕООД интегрира уникално – за първи път, протоколите за електронна комуникация с БНБ, което впечатли дори БНБ. Първият електронен обмен на информация НБПП-БНБ беше реализиран именно в софтуерна система „Правна помощ”.

Какво ще рече „дарихме”? Не сте ли получили възнаграждение за създаване на толкова уникален продукт, което струва главоломни цени на пазара? Какво получихте?

На основание  договора от 30 декември 2009 г „Бисофт” ЕООД дари на НБПП безвъзмездно правото на ползване на софтуерна система „Правна помощ” – т.е. НБПП има право да ползва и реално ползва софтуерна система „Правна помощ” без да заплаща нищо на „Бисофт” ЕООД. На основание  договор за софтуерна поддръжка, „Бисофт” ЕООД я осъществява срещу 300 лева без ДДС, ежемесечно. Дружеството извършвахме и техническата поддръжка на компютърните технологии на НБПП срещу 200 лева на месец без ДДС. До момента на незаконния опит на 28 февруари 2014 г от страна от председателя на бюрото адвокат Елена Чернева-Маркова да прекрати действието на договора. От тогава тази дейност се извършва от трето лице.

Какви са тези „лични причини”, та председателят на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева-Маркова да спре действието на софтуерната система „Правна помощ”, която е ефективна, а и дарена!?

Елена Чернева-Маркова – в качеството си на председател на НБПП, бе и е обект на проверки от различни компетентни органи по повод и във връзка с действията и по проект №4 на НБПП ,финансиран от Норвежкия финансов механизъм(НФМ) 2009-2014 за разработка на софтуер за национален горещ телефон за първична правна помощ (б.ред. юни 2013г). Проверките са инициирани от „Бисофт” ЕООД, поради допуснати от г-жа Чернева-Маркова нарушения по посочения проект и конфликт на интереси от нейна страна, и от страна на координатора на проекта съобразно проектното споразумение между НБПП и НФМ 2009-2014, Регламента за НФМ 2009-2014 и други актове от правната рамка на НФМ 2009-2014.
Любопитното е, че член на консултативния съвет на проект №4 на НБПП е и председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Ралица Негенцова, вероятно станала и „близка приятелка” на Елена Чернева-Маркова, съдейки от „вдъхновените емоционални суперлативи”, които всяка една от тях прави за другата в отчетите на ръководените от тях органи.
Вместо да признае тези правонарушения и да подаде оставка, Елена Чернева-Маркова предприе умишлено и комплексно отмъщение срещу мен, срещу „Бисофт” ЕООД и срещу софтуерните системи на „Бисофт” ЕООД.

Това ли доведе до спиране използването на Вашата софтуерна система „правна помощ” от НБПП на 14 октомври 2014 г.

Спирането има предистория и е пряк резултат от престъпното копиране и преработване на системата от страна на dWARE, направено с благословията на Елена Чернева-Маркова, което е замислено и осъществено поетапно. С помощта на ресорния за НБПП тогавашен заместник-министър на правосъдието небезизвестната Сабрие Сапунджиева се „организира” проверка на информационните системи на НБПП в края на месец декември 2013г. без никакъв повод. Проверката се извършва в периода на януари 2014г. с активното участие и на сегашния директор дирекция „Електронно правосъдие и регистри” на Министерство на правосъдието Николай Минев. В резултат на 28 февруари 2014 г се прави скандален опит да се прекрати договора на „Бисофт” ЕООД с НБПП за техническа поддръжка на компютърните системи на НБПП без причина, и дружеството силово бе отстранено от техническата поддръжка на НБПП, като в същия ден Елена Чернева-Маркова го набеждава пред полицията с помощта на служителя по сигурността на НБПП Иван Колев.

До средата на месец март 2014г. нищо в НБПП не работи поради изключване на сървърите от електрическата мрежа по заповед на Елена Чернева-Маркова, а на адвокатурите и на служебните защитници се обяснява, че в 4 РУ-СДВР-МВР-София няма интернет трафик и че 4 РУ-СДВР-МВР-София е виновно за това. През март 2014г. Елена Чернева-Маркова дава неправомерен достъп до сървърите на НБПП на трети лица, и така се създава възможност за копиране на СС „ПП”, което противоречи на договореностите с „Бисофт” ЕООД, и се създава опасност от копиране и преработка на СС „ПП”, което е престъпление съгласно ЗАПСП във връзка с НК. Министър Зинаида Златанова е сезирана многократно, но от страна на МП няма никаква реакция. Тази ситуация продължава необезпокоявано до 17.10.2014г. , когато „Бисофт” ЕООД презентира общите условия за ползване на СС „ПП”. Елена Чернева-Маркова забранява на служителите на НБПП да ги потвърдят, и спира работата със СС „ПП”, и дни по-късно представя „уж новата софтуерна система”, с която работи НБПП, а на самия 17.10.2014г. уговаря завоалирано Висшия адвокатски съвет да вземе решение да си изработи собствен софтуер /като изхарчи пари на цялата адвокатура за нуждите само на служебните защитници/, който да „замени” СС „ПП”, изсипвайки всякакви лъжи относно мен и системата ми, което е протоколирано от Висшия адвокатски съвет.
За гореописаното са сезирани многократно компетентните органи.
Спирането на действието на СС „ПП” е резултат от личната злоба, неприязън и омраза на Елена Чернева-Маркова срещу мен, дружеството ми и софтуерната ми система, публично признавана от нея пред различни лица, като тя удачно използва служебното си положение, за да вреди на мен, на СС „ПП” и на самото НБПП, което ползва за личните си негативни цели.

Какво им е на тези общи условия, които Бисофт въведе през октомври 2014 г.,  та да накара ръководството на НБПП да не използва софтуерната ви система и да се създава впечатление сред адвокатските колегии, че сте ги били рекетирали и това е причина за затормозяване  работата им в областта на правната помощ?

Въведените общи условия за/на ползване на софтуерната система „Правна помощ” са съобразни със законите, с договорите, с добрите нрави и с истинските факти за софтуерната система.
Те са плашещи само и единствено за лицата, които искат да извършват нарушения относно СС „ПП”, и са абсолютно безопасни за лицата, които добросъвестно си изпълняват служебните функции.
Силният първичен отказ на Елена Чернева-Маркова и на цялото НБПП срещу функционалното потвърждение на тези правила бе необоснован – без причини и мотиви, и се превърна в доказателство за неправомерността на поведението им, ставайки индикатор за скритите им цели.
Стигна се дотам Елена Чернева-Маркова да лъже пред председателите на адвокатски колегии и пред членовете на Висшия адвокатски съвет, че „Бисофт” ЕООД има „непосилни финансови искания” към НБПП относно СС „ПП” – пред председателката на Русенската адвокатска колегия адвокат Николинка Мянкова, на колегията Велико Търново – адвокат Веселка Коева, а доколкото адвокат Коева е в една адвокатска кантора със  заместник-председател на Висшия адвокатски съвет – адвокат Йордан Йорданов, то вероятно и или чрез него, пред председателя на Ямболската адвокатска колегия адвокат Стефка Въжарова и други.
А всъщност „Бисофт” ЕООД е дарило безвъзмездно правото на ползване на софтуерната система „Правна помощ” на НБПП, и пари за това ползване нито е искало, нито е получавало, и с правилата за ползване или с друг свой акт финансови искания не е правило. НБПП ползва уникалната СС „ПП” на „Бисофт” ЕООД безплатно.

Кой и защо има интерес да съсипва нещо добре и сигурно работещо?

Софтуерната система „Правна помощ” не е просто добра и сигурно работеща. Тя е уникален, отлично работещ и иновиран софтуер, ползван от НБПП без разход дори на лев бюджетни средства.
Интерес от съсипването и, имат лице и или лица, които искат да спечелят от пазарната ниша – НБПП. За целта тя трябва да се разчисти. За тези лица НБПП и системата на правната помощ у нас е само бизнес-опция за добра печалба. И тъй като разработката на една софтуерна система като „Правна помощ” е сложен, скъп и дълъг процес, то най-лесното е същата да се открадне, като козметично се преработи, и се представи за „нов софтуер”.

Лесно открадване на толкова сложна система!?

Да, открадването или присвояването е супер лесно. Просто програмните файлове на системата както и файловете с данни се копират и лекичко се преработват. Проблемът е друг – само първото лице, което е създало такъв софтуер може законно да го ползва, преработва и т.н. Законодателството забранява преработката на чужд софтуер, т.е. след „Бисофт” ЕООД никой друг не може да създава такава софтуерна система, дори да ползва протекции например от Министерство на правосъдието, от Министерство на вътрешните работи, от Президентството и т.н.

Има ли становище по случая на компетентните органи, отговарящи за сигурността на държавата?

Позитивно и мигновено реагираха само от ДАНС, и то с копие до министъра на правосъдието, и с искане за действия от него.
От страна на МВР се образува проверка по искане на „Бисофт” ЕООД, но явно по неведоми причини се движи умишлено бавничко, и не се предприемат активни действия, за да не се пречи на Елена Чернева-Маркова, и на замисъла и.
От страна на МВР се образува проверка срещу „Бисофт” ЕООД по искане на Елена Чернева-Маркова, за да си осигури алиби за прикритие, която обаче забележете се задвижи супер бързо.
От страна на премиера (предишен и настоящ)/ – никаква реакция.
От страна на вицепремиерите – никаква реакция.
От страна на „главен инспекторат” и „вътрешен одит” на Министерски съвет – препращане към Министерство на правосъдието.
От страна на инспектората по чл.46 от Закона за администрацията и от вътрешен одит на Министерство на правосъдието – никаква реакция.
От страна на министъра на правосъдието и от заместник-министъра на правосъдието – никаква реакция.
От страна на директора на дирекция „ЕПР” в Министерство на правосъдието Николай Минев – тотално безхаберие и бетонно спокойствие и бездействие, пак по неясни, но за мен обясними причини !.
Агенцията за държавна финансова инспекция е също сезирана, но поради изключителната и натовареност активност от нейна страна до момента не ни е известна, а се надяваме на АДФИ поради добрия й образ в обществото.

А на европейските институции?

Лицата от управата на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014, и от Норвежкото посолство знаят за действията на Елена Чернева-Маркова по проект №4 на НБПП, но не знаят все още за спирането и копирането на софтуерната система „Правна помощ”. Предстои да сезираме и европейските институции.

Какво е това в дни, когато за тема номер едно на обществото ни от Министерство на правосъдието се налага реформата на съдебната система?

Абсурдно и любопитно е, защо министър Христо Иванов дава препоръки на ВСС относно софтуера за произволно разпределение на дела, и активно се ангажира с позиция при положение, че това е въпрос от компетенциите на ВСС, а пък относно НБПП, който е второстепенен разпоредител с бюджетни средства точно към МП (т.е. част от изпълнителната власт), и към софтуерната система, с която работи НБПП не взема никакво отношение и тотално бездейства.
Още повече, че за разлика от проблемите, които ВСС установи относно софтуера за разпределение на делата, софтуерна система „Правна помощ” на „Бисофт” ЕООД работи безукорно, и въобще увеличаващата се работа на НБПП е възможна само благодарение на тази система. Доказателствата за това са данните, отразени в отчети на Висшия адвокатски съвет за 2009-та до 2014-та година, както и тези, отразени в отчетите на председателите на НБПП, приети в същия период.

Министър Христо Иванов наясно ли със случващото се с Вашия софтуер, който години подред бе обявяван като спирачка на корупцията и шуробаджанащината при разпределението на служебните защити?

Министър Христо Иванов е уведомяван многократно и подробно. Както и ресорният заместник министър за Националното бюро за правна помощ Петко Петков и директора на дирекция „ЕПР” при МП Николай Минев. Многократно е уведомяван и Инспектората по чл.46 от Закона за адвокатурата и вътрешния одит на Министерство на правосъдието. Всички тези лица са наясно, но бездействат. Вероятно след като Елена Чернева-Маркова действа така нагло и неправомерно, има „чадър” над себе си.

Колко би струвало създаването на нов софтуер на данъкоплатеца? И с какво би бил по-добър и различен от Вашия?

Отговорът не може да е еднозначен. Ако такъв софтуер се разработва, без да се копира вече създадената от нас софтуерна система „Правна помощ”, и това лице работи официално като спазва данъчното законодателство, то вероятно от един до няколко милиона лева.
Ако обаче такъв софтуер се представи за „нов”, а всъщност е копираната СС „ПП”, лекичко преработена, то това лице получава само чиста печалба, без да има разходи.
Отделен е въпросът, че законодателството не позволява да се разработва друг такъв софтуер като софтуерна система „Правна помощ”, поради защитата на интелектуалната собственост, и всяка преработка на СС „ПП” от лице, различно от „Бисофт” ЕООД е неправомерно и престъпно.
А и подобен софтуер не се разработва за три седмици, ако е първично разработен.

Кой е компетентен да вземе подобно решение? Това не съвпада ли ( някак случайно) с предстоящото общо събрание на националната ни адвокатура?

Елена Чернева-Маркова е уговорила Висшия адвокатски съвет на 17 октомври 2014г. да си разработи собствен такъв софтуер. Това е удобно и на Висшия адвокатски съвет и или на определени лица от него, защото е видно от финансовия отчет на ВАС, че адвокатурата има свободни парични средства не по-малко от 2,1 млн. лева, които мухлясват по банки, трупайки лихви, и явно някой е решил да „отърве” българската адвокатура от голяма част от тях, като ги поизхарчи и стимулира нечий частен корпоративен интерес.
Знаете, че на практика сега у нас цената на банковия инвестиционен ресурс е огромна и такъв почти не се дава, така, че се търсят всякакви форми на кредитиране.

Може ли концентрирано да посочите последиците от спиране използването на Вашия софтуер за правна помощ през октомври 2014 г.?

Доста са и все много сериозни. Кажете ми кога да спра.

Тотална деструкция и съсипия на цялата действаща система за правна помощ в Република България, създадена от 2009 г досега, което е форма на посегателство и на националната сигурност.

Съсипване и опорочаване на дейността на НБПП, поради наказателно-правни последици и поради имуществени санкции, резултат от неправомерните действия на Елена Чернева-Маркова.

Съсипване и опорочаване на дейността на адвокатските съвети при адвокатски колегии в страната относно правната помощ.

Съсипване и опорочаване на дейността на адвокатските съвети при адвокатски колегии в страната, които работят със софтуерите на „Бисофт” ЕООД.

Затрудняване дейността на служебните защитници в страната.

Затрудняване работата на съдилищата, като едни от органите, които изискват назначаване на служебни защитници.

Затрудняване на защитата на лицата, които имат необходимост от правна помощ.

Значителни финансови вреди за НБПП, което ще рефлектира и върху бюджета на МП.

Значителни финансови вреди за Висшия адвокатски съвет, респективно за имуществото на българската адвокатура ако решат да разработват свой софтуер.

Значителни финансови вреди за адвокатските съвети при адвокатски колегии.

Лично доволство на Елена Чернева-Маркова, предполагам подплатено с „финансова благодарност” от облагодетелстваното лице. Ако Елена Чернева-Маркова има „благодетели” от върховете на властта, вероятно и те биха били косвено облагодетелствани.

Чиста печалба без никакви усилия и разходи на лицето, копирало и преработила незаконно софтуерната система „Правна помощ”, ако не му се потърси отговорност и не бъде спряно.

Пълно съсипване на образа на Република България за пореден път и на поредно основание пред съответните компетентни европейски институции, които ще бъдат уведомени за ставащото.

Липса на яснота как НБПП и Елена Чернева-Маркова харчат бюджетните средства за правна помощ.

Опасност българската адвокатура да се превърне в проводник на нечии корпоративни интереси, чрез манипулативното въздействие на Висшия адвокатски съвет, който допуска да бъде пешка в ръцете на Елена Чернева-Маркова и вероятно пешка в ръцете на други лица.

СТОП!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional