Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Жега в "Пещера" АД

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

В публикувана само преди един ден статия засегнах въпроси, свързани с компроматната война в БСП, като дадох гласност и на една прословута справка, разтресла през последните дни държавата - визираща тежки корупционни прецеденти, свързани с бившия вътрешен министър Румен Петков и други служители от МВР - като част от случаите визираха контактите им с винпром "Пещера" АД. Тази публикация предизвика реакция от страна на винпрома - и тъй като смятам, че подобни реакции не трябва да се премълчават, особено когато са свързани с корупционни казуси, ще я коментирам пост скриптум в настоящия текст - както и под линия към предишната си статия.

Препечатвах тази справка от e-vestnik, тъй като за нейното съществуване беше споменато вече многократно в медиите, без обаче да бъде публикувано нейното съдържание. Според Цвятко Цветков тя е изготвена с помощта на служители на МВР, които са искали да предупредят премиера за корупционни прецеденти, заобикаляйки тогавашното ръководство на МВР, разтворило чадър над същите - и предадена лично от него на бившия министър-председател Сергей Станишев, като във връзка с нея е започнато и разследване в ДАНС, от което обаче няма резултат. Смятам, че българските граждани трябва да бъдат информирани, когато става дума за корупционни скандали от такъв порядък.

Разбира се, изнесените в справката данни подлежат на проверка - и се надявам прокуратурата и органите на МВР да предприемат такава. От същата имат интерес всички свързани със случая лица - включително и сегашния премиер, който също е упоменат между политическите фигури, спонсорирани с големи суми от Винпром "Пещера" - при това не сега, а преди март 2008 г., когато е изготвена и предадена справката.

Изглежда обаче, че нейното публикуване и предизвикало "жега" в това предприятие, известно иначе най-вече със своята "мека топлина". Броени часове след като публикувах тази справка, са успели да издирят мобилния ми телефон - и служител на "Пещера" ми се обади с настояването да излича справката от своя сайт - като поиска личен разговор и не пропусна да спомене, че имали някакво "добро предложение" за мен. Сигурно предложението му наистина е добро, като се имат предвид реализираните според справката подобни "предложения". Само дето не са познали в случая - аз не съм за продан, за разлика от Иван Иванов и подобни. И по-влиятелни от тях са опитвали да ме подкупват, но не са успели.

Налага се да им напомня, че въпросната справка съществува, е обект на обговаряне от страна на медиите, и е адресирана не до друг, а до бившия министър-председател. Нейната достоверност е от компетенцията на разследващите органи - фактът за нейното съществуване обаче, както и правото българските граждани да бъдат информирани относно нейното съдържание, е от компетенцията на медиите. Или поне на тези от тях, които имат кураж да го направят. Ако някой е несъгласен с нейното съдържание, би трябвало да отнесе тези си несъгласия към изготвилия справката Пламен Папалезов, предалия същата справка Цвятко Цветков и нейния адресат Сергей Станишев, който очевидно я е прочел, но не е направил нищо, за да провери изнесените в нея данни за корупция на най-високо равнище.

Няма как да не добавя обаче, че силно се съмнявам в невинността на "Пещера" АД във връзка с този казус. Най-малкото защото пак през март 2008 г., когато е датирана публикуваната тук справка, до медиите достигна друга една такава, съпроводена с диск, съдържащ направени със СРС записи. Към половината от тях бяха между Иван Иванов, зам. директор на ГДБОП, и служители на винпром "Пещера" - включително с Атанас Иванов Петров, един от неговите собственици. Тези разговори имаха определено корупционен характер: например от тях ставаше видно, че срещу определено заплащане Иван Иванов е предупреждавал за "жега" в складовете на винпрома - най-вероятно за акции, свързани с търсене на фалшиви бандероли. По случая беше започнато следствие, а Иван Иванов беше арестуван.

Тази справка, която тогава разтресе държавата и стана една от основните причини за оставката на вътрешния министър Румен Петков, сто процента потвърждава свързаните с винпром "Пещера" данни, изнесени тук. Достатъчно е да си спомним само последните редове от нейните 20 страници и да ги сравним с данните от настоящата справка. Тези редове бяха следните:

"След като гореизложената информация беше предоставена, за сведение, на Министъра на вътрешните работи и на Директора на Генерална дирекция "Полиция", Иванов и приближените му лица изхвърлиха телефоните си.

Фирма "Пещера" АД е ощетила държават с над 1 млрд. и 200 млн. лева невнесени акцизи. Бандеролите за алкохолните продукти на фирмата се отпечатват в република Турция. "Пещера АД е основен спонсор на БСП, предизборната кампания на Президента Първанов, министър Румен Петков, както и на други високопоставени лица и служители в МВР (Главен Комисар Валентин Петров по непотвърдени данни получава заплата от тях в размер на 25 000 лева месечно.)

Лобито, гарантирало сигурността на "Пещера" АД, включително и министър Румен Петков, стоят зад компромата срещу бившия Главен секретар на МВР Илия Илиев.

След назначението на Валентин Петров за временно изпълняващ длъжността Главен секретар на МВР, както и съхраняването на Иван Иванов за зам.директор на ГДБОП, кръгот около "Пещера" АД ще предприеме мерки по компрометирането и уволнението на всички служители, взели участие в разследването. Обсъдени са варианти за смяната и пенсионирането на ръководителя на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР. "

Толкова по въпроса. Оттук нататък имат думата разследващите и съдебни институции.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional