Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гнилите ябълки на българската прокуратура

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

“Боряна Бецова каква ябълка е?”

На този въпрос, иронично зададен от посланика на Франция в България Ксавие дьо Кабан и препращащ към едно по-ранно негово радикално изказване за гнилите ябълки в съдебната система, отговори не друг, а главния прокурор Сотир Цацаров. Не, не била гнила ябълка. Била прокурор, който съвестно изпълнява служебните си задължения.

Очевидно според обвинител №1 служебните задължения на неговите подчинени предполагат обслужване на интересите на Делян “Кой” Пеевски и предприемане на действия по сигнали, които могат да се определят само по един единствен начин: като доноси. Защото – нека припомним – прокурор Бецова разпореди данъчна проверка на Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов по сигнал на издателя на ПИК Недялко Недялков, който има следното съдържание:

В настоящия сигнал обръщам вниманието Ви върху факти и обстоятелства, свързани с дейността на "Протестна мрежа” и нейното ръководство, известни в публичното пространство. Тези факти и обстоятелства е възможно да съдържат предпоставки за наказателна отговорност, а от компетенциите на прокуратурата е да прецени дали това е така.

"Протестна мрежа” е прокламирана от администраторите си като среда за взаимодействие и контакт, с цел превръщане в постоянно действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол. Същевременно, повече от година същата развива активна обществена дейност, която изисква значително финансиране - поддържа интернет сайт, издава вестник "Протест", организира събития и пресконференции. Ръководството на това "обединение за граждански контрол” е заявило публично и нееднократно, че средствата за тази дейност са предимно лични на нейните членове, както и придобити чрез дарения.

Ако това е така и средствата, от които се издържа "Протестна мрежа” са лични или придобити чрез дарения, се поставя въпросът от къде се получават същите и придобити на законно основание ли са.

В този смисъл моля да разпоредите извършването на надлежна проверка относно финансирането, приходите и разходите на т.нар. Протестна мрежа и конкретно на лицата Асен Георгиев Генов, Антоанета Димитрова Цонева, Николай Стайков и Константин Петров Павлов. Ако същите нямат обявени доходи и постоянна работа, а същевременно се установи, че реализират значителни разходи (включително и за издържането на "Протестна мрежа"), то следва да се анализират реално получените от тях доходи, дали те са декларирани по надлежния ред и дали за същите са заплатени дължимите данъци.

При изследване на разходите на тези лица (вкл. и аз придобиване и стопанисване на притежавани недвижими имоти, пътувания в чужбина, почивки в страната, разходи за телефони, консумативи, покупка на движими вещи, образование и издръжка на децата и т.н.) трябва да се отговори на въпроса достатъчни ли са били декларираните им доходи (ако има такива), за да бъдат покрити и тези разходи и ако не са били достатъчни, с какъв произход са средствата за посрещане на разходите.

Моля да имате предвид и обстоятелството, че Асен Генов и Константин Павлов са учредители на фондация "Четиринадесети януари“, а Антоанета Цонева е председател на Управителния съвет на Института за развитие на публична среда. Съгласно публично оповестените в средствата за масова информация данни, фондация "Четиринадесети януари“ е получила финансиране в размер на общо 120 000 щатски долара от институт "Отворено общество“ и Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. От своя страна, Институтът за развитие на публичната среда е получил от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа съответно 76 500 долара за периода 1 юли 2011 година – първи октомври 2012г. и 75 000 долара за периода 15 юни 2012г – 15 юни 2013г. по проектите "Граждански дневен ред 2.0“ и "Програма за развитие и устойчивост“. Същата неправителствена организация е получила от фондация "Америка за България“ 194 000 лева по проект "Гражданско общество и демократични институции“, като тази сума е следвало да бъде използвана за разработка на електронно Ръководство в изборно законодателство, което ще бъде използвано в обучения, провеждани от Централната избирателна комисия за местната и областна изборна администрация. От своя страна Николай Стайков дълго време е бил зам. главен редактор на в "Капитал“, а издателят на последния – "Икономедия“ АД е получило безвъзмездно от фондация "Америка за България“ 3 милиона лева по проект "В дигитално време“.
В този смисъл при изследване на въпроса за получените от гореизброените лица доходи, следва да се установи имали ли са тези лица взаимоотношения с представляваните от тях организации и получавали ли са средства, придобити от чуждестранни и/или български фондации, както и чрез получени финансирания по участия в обществени поръчки.”

Забележете: в този донос няма данни за престъпление. За разлика от сигнала на “Протестна мрежа” до прокуратурата за действията на лицата Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, който припомня публично известни данни за такива – и настоява те да бъдат проверени. Прокурор Бецова обаче прекрати проверката срещу Пеевски, като основният аргумент за това прекратяване е... неговата официална годишна декларация за имущественото му състояние, в която не фигурират фирми и притежания, упоменати в сигнала на Протестна мрежа.

Това е комично и дори нещо повече – омерзително. Достатъчно е човек да види дузината бодигардове, които охраняват Пеевски, за да разбере, че депутатската му заплата не стига само за охраната – да не говорим за скъпите возила, тайните луксозни обиталища и часовниците за петцифрени суми.

Да – тези придобивки не се водят на негово име. Както и сараите, обитавани от Доган, не са негови на хартия. Както и медийната му империя е собственост на майка му, въпреки че и последният журналист знае, че именно Пеевски коли и беси там. Както и маститата му фигура няма нищо общо с онзи митичен собственик на “Булгартабак”, когото КЗК отказа да проверява, тъй като бил... частно лице, което не се занимавало с бизнес и инвестиции – поради което българите останаха в неведение кой аджеба притежава предприятието, което гарантира гласовете, подавани за ДПС.

Само че за скъпата ни прокуратура разследването на “Протестна мрежа”, което изобличи кланът Пеевски като собственик на близо сто недвижими имота, не струва нищо в сравнение с доноса на сина на Недялко Йорданов, пионер на жълтата преса и осбственик на агенция ПИК, която би било логично да бъде прекръстена на “Гласът на Пеевски”. Прочее: няма гнили ябълки в прокуратурата – нищо, че вече от години тя работи като институционален боздуган в ръцете на олигарсите от модела “Кой”.

Може би Сотир Цацаров се е изразил неточно. Може би е искал да каже, че Боряна Бецова не е най-гнилата ябълка в българската прокуратура. В това отношение е прав: купът от гнили ябълки там прилича на рибата: по това, че се вмирисва от главата. Защото не друг, а именно г-н Цацаров обслужи идването на власт на правителството на Орешарски и съответно на модела “Кой”: с аферата Костинброд, режисирана лично от Станишев и Мая Манолова – и реализирана с помощта на Бареков – тази генна модификация, сътворена от Цветан Василев и Делян Пеевски; и с идиотските дела за подслушването, което уж обхващаше половината елит – а после се оказа, че инкриминираните кетчъри не можели изобщо да подслушват.

И защото не друг, а именно той с нелепите измислици за тримата мними убийци на Пеевски и за изнесените с чували 206 милиона, както и с армията прокурори, които щурмува офисите на свързаните с банката фирми, предизвика верижното теглене на над един милиард от нейните трезори само в близките няколко дни, след което – с помощта на Иван Искров, се стигна до изкуствения фалит на КТБ – за да могат след това Пеевски и компания да се домогнат до придобитите от нея активи – придобити между впрочем благодарение на държавните капитали, които по неведоми причини се изливаха именно в нейния трезор. За тази цел между впрочем бе употребен именно сигналът на "Протестна мрежа", който според прокуратурата е верен само в частта му, засягаща Цветан Василев, но не и в частта, посветена на Пеевски и Бареков.

В резултат на което зейна финансовата дупка от 4,2 милиарда, която - благодарение на странните обезценки, преприети от квесторите на БНБ, ще бъде изплатена от българските данъкоплатци. Твърде висока цена за това, че гнусливо запушваме носове пред гнилите ябълки в прокуратурата, не мислите ли?


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional