Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бламиран ли беше Вучков от самото начало?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламена Тодорова, http://clubz.bg

 

Няколко въпроса под формата на хронология

Веселин Вучков. Снимка БГНЕС

Пламена Тодорова

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков може и да бе драматично изиграна, но бе предизвестена. Защото Вучков отдавна бе бламиран от своите в ГЕРБ, начело с работодателя си - министър-председателят Бойко Борисов.

Към този извод навеждат няколко съвпадения, свързани с промените в Закона за МВР. С тези изменения се предполагаше, че управляващите целят смяната на председателя на ДАНС Владимир Писанчев, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАТО Цветан Китов. И тримата са назначени от правителството на БСП и ДПС. И тримата носят дамгата на назначенията тип #Кой.

Хронологията на събитията, довели до днешната оставка, показва някои смущения в тези неофициално анонсирани намерения за промени в службите.

Една от първите задачи, с които се захвана ГЕРБ в парламента, беше да промени Закона за МВР, отнасящи се и до ДАНС и до ДАТО. От опозицията веднага скочиха, че с това се целят чистки в системата. И в действителност някои текстове въвеждаха високи професионални изисквания за заемане на длъжността, връщаха възможността шефовете на тези служби да бъдат освободени при несправяне с работата, предвиждаха отпадане на мандатността, президентски указ за назначаване и др.

Първият сигнал, че Борисов няма намерение

да се разделя с Писанчев и Лазаров дойде още в началото на януари, малко след атентата срещу френското хумористично издание "Шарли ебдо". Тогава в интервю за Нова тв той посочи, че на двамата трябвало да се даде шанс да докажат професионализма си, тъй като досега били изпълнявани заповедите на бившия премиер Пламен Орешарски.

Работата по закона обаче си продължи като през цялото време Вучков се въздържаше да коментира готвят ли се или не смени по върховете на ДАНС и МВР. 

Законът бе окончателно приет от парламента на 12 февруари като второто четене не мина гладко. Изненадващо отпадна записаното преди това изискване главният секретар да е заемал пет години висша ръководна длъжност - изискване, на което Лазаров не отговаря. Пламен Нунев от ГЕРБ пък предложи от трибуната шефовете на ДАНС, МВР и ДАТО да бъдат освободени в едномесечен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" и след това правителството да започне нова процедура по назначаването на титуляри. В името на "добрия тон" Нунев оттегли това си предложение - след кратка почивка и след възражения на опозицията, че въпросното предложение не е направено по надлежния ред.

Случайно или не, ден по-късно, на 13 февруари, премиерът Борисов направи от Брюксел

още едно изказване в защита на Писанчев и Лазаров.

Той отново заяви, че каквото и да са правили двамата, са го правили по заповед на членовете на кабинета "Орешарски".

"Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат. Да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители", отсече тогава Борисов.

Към 13 февруари вече бе избухнал и скандалът с аферата "Червеи". В Брюксел Борисов коментира и доклада на бюрото за контрол на СРС-тата, който към онзи момент още не бе изтекъл в медиите. По думите на премиера "в доклада (Лазаров и Писанчев) са посочени, че са се справили добре".

От дистанцията на времето обаче стана ясно друго - в доклада на бюрото, който Клуб Z публикува, не само че не се посочва колко добре се е справил шефът на ДАНС, ами точно обратното - че е виновен за неупражнен контрол, вменен му по закон, над извършваните от агенцията действия със СРС.

Лазаров няколко пъти отрече да е знаел, че нещо нередно се е случвало в МВР (поръчител на разработката). Но пък привиканият във вътрешната комисия в парламента като свидетел бивш шеф на ОД МВР в Бургас Младен Димитров разказа как лично е уведомил главния секретар за мистериозни посещения на служители на ДАНС в сървърното на ръководените от него полицейски участъци.

Така че, е малко под въпрос колко

двамата "са посочени, че са се справили добре", както твърди Борисов.

Около оставката на Вучков витае още един въпрос, свързан с правната дирекция на Министерския съвет, оглавявана от Галина Маринска. Тя е в тази дирекция отпреди кабинета "Орешарски". При измененията на Закона за МВР м.г. от същия този кабинет "Орешарски", в следствие на които бе назначен Лазаров, не е известно дирекция "Правна" да е давала становище, че това не може да стане без в преходните и заключителни разпоредби да е указан ред. 

Днес Дирекция "Правна" към МС твърди, че в новия ЗИД на Закона за МВР "не се съдържа преходна разпоредба, която да се отнася до заварените на посочените длъжности лица и предвид отсъствието на преходна разпоредба няма основание за стартиране на процедури по назначаване и освобождаване на главен секретар на МВР, председател на ДАНС и председател на Държавна агенция "Технически операции".

Т.е. не е ясно правомерно или не е било назначението на Лазаров, правомерно или не би било сега отстраняването му. Защото както казва и Вучков

"няма как и двете твърдения да са верни".

Самият факт, че Борисов се позовава на въпросното становище на правната дирекция днес изненада всички, които познават методите му на работа. Или казано направо: Кога Бойко Борисов се е допитвал до администрацията си преди да вземе кадрово решение?

И още нещо: Бил ли е наистина изненадан Борисов от оставката, макар и от гнева му да личеше, че е, при положение, че Вучков анонсира преди дни, че на днешното заседание на Министерския съвет ще внесе искане за промени на шефовете на трите служби.

Това са въпросите. Очакваме отговорите.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional