Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лазаров през погледа на Борисов: От олигофрен до стараещ се

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Митов, Медиапул

Размер на текста

Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев. Снимка: БГНЕС

"Видях човек, който е преминал през силен личностен катарзис". Това бяха думите на бившия лидер на БСП Сергей Станишев в защита на Делян Пеевски по повод избора му за председател на ДАНС през юни 2013 година.

В момента премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се държи като човек, преминал през подобен катарзис по отношение на мнението си за главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Или може би последните двама са претърпели катарзис, за който никой освен Борисов не знае?

Оценките на Борисов за Лазаров варираха през последната година от "олигофрен", който "получил само за една нощ четири генералски звезди", през "един некадърен, отговарял за енергетиката в ДАНС", стигайки до актуалното заключение, че главният секретар на МВР се старае и се справя добре.

Серията от атаки срещу Лазаров бе подхваната от лидера на ГЕРБ и неговите съпартийци, докато бяха в опозиция, а повод бе провалената акция на МВР по задържането на барикадиралия се Петко Петков в Лясковец.

Тогава ГЕРБ обвиниха лично Лазаров за смъртта на баретата Емил Шарков и за раняването на трима негови колеги, тъй като бе разпоредил Петков да бъде обезвреден показно от Специализирания отряд за борба с тероризма.

"Един главен секретар е получил само за една нощ четири генералски звезди, а аз съм работил за тях години. Как има наглостта този човек да си позволява да обижда Цветан Цветанов, че бил носил папки? Разликата между него и Цветанов е, че Цветанов не ги носеше папките, а ги четеше. Затова при нас акциите бяха успешни, а под ръководството на този всичко е провал, при това – с жертви. И няма как положението да е друго, след като този човек са му ги дали тези четири звезди само за една нощ. Но ще има звездопад, повярвайте ми. Няма как за една нощ да вземеш четири звезди. Това го няма никъде по света, само в България", коментира на 22 март м.г. Борисов по адрес на Светлозар Лазаров.

"Шефът на охранителна фирма, който за една нощ се превърна в главен секретар на МВР, да си гледа политиката и да не се занимава с мен. Благодарение на "блестящата" му работа поръчкови убийства, които бяха извършени по негово време, ги разкриваме едва сега", не му остана длъжен Лазаров още същия ден в изявление пред "Фокус".

Последва изслушване на Лазаров пред вътрешната комисия в парламента, когато той се оправда, че бивш охранител на Борисов в МВР е саботирал акцията на СОБТ в Лясковец. Реакцията на Борисов не закъсня.

"Пълен провал. Един човек разпиля спецотряда. И после един олигофрен излиза и казва, че акцията е саботаж! Явно иска с мене да се сравнява. Само да му кажа, че аз като главен секретар имах най-високия рейтинг в държавата. Пращам му хабер. Станах политик на годината, Мъж на годината, че и жена на годината можех да стана и дете на годината. На какъвто конкурс участвах, печелех. После куп мажоритарни избори спечелих. Така че аз съм направил много", вбеси се Борисов по време на свое участие в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия на 23 март м.г.

На 27 март м.г. Борисов каза пред бТВ, че и Светлозар Лазаров е бил негов служител - работел в ДАНС с ресор "енергетика".

"Ако някой иска да ме атакува, да каже, че един некадърен е отговарял за енергетиката в ДАНС. Пази, Боже, да им дам акъл", язвително заключи тогава лидерът на ГЕРБ.

Ден по-късно Лазаров му отвръща: "Прави чест на г-н Борисов, че вече ме атакува директно, а не се крие зад гърба на разносвачи на папки и други "експерти". За разлика от него, няма да давам квалификации кой какъв професионалист е".

"Ако Борисов си беше чел справките по енергетиката, когато "съм служил при него", вероятно щеше да има друга съдба, а аз нямаше да съм главен секретар на МВР", допълва Лазаров на 28 март м.г. пред "Фокус".

С избухването на скандала около срива на Корпоративна търговска банка, на мушката на Борисов попадна и шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

"Арести на тези хора. Така, както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там повлачени – от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев – всичките. Орешарски пръв", призова на 13 юли м.г. лидерът на ГЕРБ, малко след като управителят на БНБ Иван Искров заяви, че "политиците са на ход" по казуса "КТБ".

"Така нареченият Орешарски пряко контролира ДАНС. Знаете ли какви са заплатите в ДАНС от 3000 лева и нагоре. Къде бяха тези хора? В същото време са сменили точно на финансовото разузнаване шефа с там някакво момиче на 25 години и са "омели" всички кадри, които трябва да се занимават с това. В същото време две седмици преди това там ставаше въпрос за убийства – не някои хора да са се карали, а за убийства, поръчки, което означава, че главният секретар на МВР трябва да е разпоредил куп мероприятия на тези хора, най-малкото да ги запази и пазейки ги, е щял да знае теглят ли пари, носят ли пари, крадат ли пари, какво правят. По офисите на тези фирми стоеше жандармерия, сиреч някой ги е пратил със заповед, така както стоеше ние, докато строихме естакадите, бяха обсадили Общинска банка. Нали не искаха да я фалират тогава. Виждате ли колко въпроси има, на които те не искат да отговарят, а казват ГЕРБ да влезе в парламента да ни гласува 5 млрд или 3.5 млрд.", възмущава се тогава Борисов.

Няколко месеца по-късно обаче, ГЕРБ е в изпълнителната власт заедно с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а Борисов, отново министър-председател, вече се отнася с далеч по-голямо уважение и към Лазаров, и към Писанчев.

"Що се касае до службите, предлагам да бъде по-търпеливи, по-толерантни", лаконично загатва намерението си да съхрани двамата Борисов пред Дарик радио на 20 декември м.г.

"Мнението ми е, че във външнополитически план в контраразузнавателната си дейност ДАНС се справя прекрасно. Във вътрешен план може да се допуснали слабости. Аз съм казал на Писанчев, че искам специално да ми подаде за финансовото разузнаване и финансовия контрол", добавя премиерът, забравил за призивите си за арест на шефа на агенцията.

Затоплянето на отношението се наблюдава и от отсрещната страна. След едно от работните си посещение в кабинета на Борисов главният секретар на МВР Лазаров любезно заявява пред медиите на 21 януари т.г.: "Ще използвам случая да благодаря и на премиера, и на г-н (Борислав) Сарафов, и на главния прокурор за подкрепата, която получаваме в нашата работа и за това нещата вървят по план". След което уточнява, че е дошъл рано сутринта в Министерския съвет, за да почерпи за рождения си ден.

Три седмици по-късно премиерът вече открито заявява, че ще запази Лазаров и Писанчев на постовете им, въпреки че и двамата се оказаха замесени в скандала с незаконното източване на информационния масив на МВР по времето на кабинета "Орешарски", добил популярност като разработката "Червей".

"Виждате по тези "Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквеничковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи – отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н. Извел съм си поуки за мен", обяви Борисов в Брюксел на 12 февруари.

И продължи: "Като премиерът Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители".

"Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя (Светлозар Лазаров – бел.ред.), също и за Писанчев – стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", обобщава министър-председателят, говорейки за доклада на Европейската комисия.

Няма и месец по-късно, вече е ясно, че Писанчев е посочен в доклада на Бюрото за контрол на СРС като лично отговорен за реализирането на незаконни разузнавателни средства по "Червей", а Лазаров е опроверган от бивш полицейски шеф, че не е знаел за разработката. Борисов мълчи.

Вътрешният министър Вучков пък подаде оставка, несъгласен със становището на правния отдел на МС, че промените в законите за МВР, ДАНС и СРС не предвиждат провеждането на нови процедури по назначаване на шефове на службите.

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional