Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

в. Дневник

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Румяна Бъчварова ще е вътрешен министър, Борисов иска оставките на Лазаров и Писанчев (допълнена)

Премиерът Бойко Борисов предлага вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

От парламентарната трибуна той поиска оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Борисов дойде в Народното събрание и видимо раздразнен от подадената точно вчера оставка от бившия вътрешен министър Веселин Вучков, сам поиска да говори от трибуната пред депутатите.

Решението за номинацията на Бъчварова е било взето снощи и трябвало да бъде обявено следващата седмица, но Борисов е избързал да го съобщи, за да не се спекулира с имена. "Като слушам какви имена се предлагат и какво се говори... надявам се с това да спрем манипулациите, на които услужливо много хора се поддават", коментира той.

Ще предложа за министър човек, който поне ще гарантира спокойствието и гражданската квота в МВР, обяви днес Борисов. Ще положа огромни усилия по никакъв начин милиционерски номера да минават повече, каза той и помоли "колегите от БСП, ДПС и "Атака" ме разберат правилно". Ще положа огромни усилия виновните да бъдат разследвани, обеща той.

Надявам се и ГЕРБ, и Реформаторите да оценят жеста, че тя дава гражданското начало. Едва ли някой в опозицията би се съмнявал, че тя ще тръгне да прави операции и да ги тормози.

Борисов спомена и за срещата вчера, за която съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев тази сутрин съобщи и че е получил уверение от Борисов за смяната на Лазаров и Писанчев. "Казах му, че утре (днес - бел. ред.) ще дойда в парламента, ще обявя оставките, ще искам оставките на Писанчев и Лазаров. Ще им благодаря за това, че три-четири месеца работеха лоялно и почтено, с добри оценки от чуждите партньори, за да няма никакво съмнение, шанс да се мисли по тази тема", каза премиерът.

Той критикува и коалиционните си партньори от Реформаторския блок и подкрепящите правителството партии, които не са гласували с ГЕРБ в ключови моменти, а са оставили впечатлението, че ДПС подкрепя ГЕРБ. "Те гласуваха, помогнаха ни и айде пак задкулисието се явило. Не беше ли същото и по другите гласувания, изключително важни. Абсолютно същото. Изведнъж се получава някаква нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров не заради стабилност, а защото е зависим", разгневи се Борисов.
По думите му говоренето за задкулисие и връзки с ДПС го изважда от равновесие. "Може би целта е била точно тази вчера да ме извадят от равновесие. Ако това са пресметнали, правилно са го пресметнали, но мога да го понеса. ГЕРБ понесе много неща, но има граница, която не може да мине и това е границата", заяви Борисов и пак поиска оставките на Лазаров и Писанчев.

"Аз зная, че нямам абсолютна никаква зависимост. Единствената ми цел е била тази част от парламента да бъде спокойна, че няма да има пак ченгеджийски номера - "лиани", "галерии", "червеи", "маймуни" и всичко останало. Излиза, че опитвайки се да правя това нещо за спокойствието ви, аз съм зависимият човек в държавата. Въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов - който ме познава, знае, че съм неуправляем", каза още премиерът.

"Една година не само бях разследван - от фаянса, от плочките ми вкъщи, дърветата ми броиха, улуците ми разглобиха дали са от месинг и бронз или са ламаринени. Ако имаше нещо, въобще нямаше да ми простят, повярвайте ми. Такива могъщи служби да седнат с мен на една маса, камо ли да дават изявления и да ме канят от Берлин до Белия дом", каза Борисов.

 

"Оттук-нататък обаче ще помоля тези, които са се подписали под споразумения, коалиции и всичко останало да бъдат в залата, за да не се налага тези колеги да проявяват политическа и държавна отговорност да ни подкрепят както вчера е станало - да се броите за един глас. Това е нестабилността на правителството, а не Писанчев и Лазаров", обърна се Борисов към партньорите си във властта. По думите му Писанчев и Лазаров, ако искат, ще си дадат оставките още днес, но на следващия Министерски съвет той ще ги предложи.

Той отново посочи, че остаката на Вучков е била крайно изненадваща - точно във време, в което по покана на ДАНС и Писанчев е дошъл шефът на ФБР, "него ден преди обяда да се иска неговата оставка, преди срещата в 15 часа при вътрешния министър да се говори за оставка, изобщо него ден".

 

За това за мен беше голяма изненада, че точно вчера министър Вучков постъпи по този начин - демонстративно подаде оставка, която пет секунди се бави да напиша "да", каза още премиерът.

 

За него това е "изключително некоректен акт към мен и към правителството". Както виждате днес в медиите нито има акцент какво сме постигнали с директор ана ФБР и с президента на Азербайджан. Темата беше изместена изцяло към министър Вучков. Работил е абсолютно комфортно през тези 3 месеца, обясни Борисов. 

След 15-минутното си изявление пред депутатите Борисов напусна безмълвен сградата на Народното събрание и отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional