Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

А "патриотите" люпят семки и се бъзикат с Немцов

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Андрей Колесников, http://www.dnevnik.bg

 

  •  
 
 

"Обикновено казват, че властта накрая ще скъса резбата от натягане на гайките. Само че още преди да приключи този процес, на обществото му изгоряха бушоните", казва Андрей Колесников, програмен директор на московския център "Карнеги".

В коментара си "Изгорелите бушони на руското общество" за в. "Ведомости" той обяснява:

"Демократичните ценности може да бъдат определени като предпазната мрежа на обществото – срещу подивяване и архаизиране, срещу разрушаване на конституционните институции, които без ценности остават да стърчат само като ръждясалите развалини в Зоната на "Сталкер".Вече 15 години се опитват да повредят тази предпазна мрежа, тук-таме тя самата е прогнила. И накрая я скъсаха в нощта на убийството на Борис Немцов.

Това е логичен завършек на процеса на прекрачване на границите на позволеното. За някои хора просто няма Бог и всичко им е позволено. За други няма Маркс и всичко им е позволено. В нашия случай последователно бяха разрушавани ценностите на демокрацията и всеки ден си позволяваха повече, отколкото във вчерашния.

Започна да се променя говоренето, като се тръгна от онзи лингвистичен шок "мочить в сортире". (Бел. ред.: Изразът е от 24 септември 1999 г. на премиера Владимир Путин в отговор на въпрос защо руската авиация масирано бомбардира чеченската столица Грозни: "Ще преследваме терористите навсякъде. (…) Значи, извинявайте, но в тоалетната ще ги хванем и ще им натикаме главите в тоалетната чиния в края на краищата. Край, въпросът е приключен окончателно.")

Днес този език на грубата агресия, глуха към рационалните аргументи, стана норма в публичното говорене на държавниците, по телевизията и в социалните мрежи. Промени се саундтракът на епохата – от момента на реанимация на съветския химн. От всичко това гадно вони на километър около радиото, което започва да дудне от 6 сутринта.

Според новия ценностен ред започнаха да натъкмяват историята на страната. И ето как вече Молотов и Рибентроп са привърженици на realpolitik, от най-високото място идва одобрение за войната срещу Финландия от 1939 г. и нахлуването в Афганистан през 1979 г.

Ценността на войната става по-висша от ценността на човешкия живот.


Формата на патриотизма, основана на допустимостта на войната, излиза извън пределите на нормативните граници на постиндустриалните общества и ни връща в ХIХ век или в епохата до падането на Берлинската стена. Властта е готова да смачка пеперуда от далечното минало – както се описваше в разказ на Рей Бредбъри – да осъществи пътуване в миналото, за да отмени указа на лидер на друга държава, на Хрушчов, за прехвърлянето на Крим към Украинската съветска република.

С помощта на "локомотивите" Чърчил и Рузвелт придърпват Сталин. Засега това са колективни паметници, в които промъкват вожда контрабандно, едва ли не срамувайки се, "по списък". Но скоро на генералисимуса ще му поръчат индивидуален пропуск за бъдещето.

Законите от 2012-2015 са бунт срещу правото. И не само срещу неговия дух, но и срещу буквата му. И тук процесът влиза в кулминационната си фаза: Бастрикин (ръководител на руското следствие – бел. ред.) и Пушков (Алексей Пушков ръководи комисията по международните въпроси в Държавната дума и е член на Президентския съвет по развитие на гражданското общество – бел. ред.) са готови да отменят фундаменталния принцип на върховенството на международното право (което Русия "спазваше", завземайки Крим) над националното.

Руското обществено съзнание беше подготвяно за присъединяването на Крим през последните 15 години. Само ви се струва, че изведнъж то се е обърнало към изолационизъм, национализъм и етатизъм. Просто подземният пожар изригна на повърхността. Приключи проявяването на снимката - колективният портрет на нацията.

В социалните мрежи "патриотите" пишат глупости за Немцов – като пъпчиви хлапаци, които се хилят във входа и люпят семки.

Компетентните органи нищо не виждат през мътните обективи на видеокамерите над съдбовния мост и докато пращат момичето свидетел на детектор на лъжата, тайно завиждат на убития.

Обществото ни приключва процеса на ментално самоубийство.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional