Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Румяна Бъчварова става вътрешен министър

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Премиерът ще предложи вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова за вътрешен министър на мястото на подалия оставка Веселин Вучков. Това съобщи Бойко Борисов, който неочаквано дойде в парламента, за да съобщи новината в четвъртък. На следващото заседание на Министерския съвет Борисов ще поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Именно отказът му да бъде стартирана процедура за тези смени стана повод за внезапната оставка на Вучков в сряда.

 

Решението на Борисов идва след кризисен разговор със съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, който по-рано в четвъртък съобщи, че оставката на Вучков, която РБ се опитваше да предотврати, е "необратим акт", но ще бъдат сменени и главният секретар на МВР и шефът на ДАНС, както настояваха РБ.

 

"Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и "Атака" да ме разберат правилно", заяви Борисов, който по-рано мотивира отказа си за смени по върховете на службите с желание "да не възпали опозицията".

 

 

Той уточни, че е дошъл в НС, "за да обясни някои важни неща" на депутатите.
 

Неговото разбиране е, че "на тези важни места трябва да се поставят професионалисти, а не политици", защото "всяко сътресение в службите е пагубно".
 

Премиерът съобщи още, че в петък ще дойде отново в парламента, за да иска оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

 

Той демонстративно помоли коалиционните партньори да бъдат в залата, "за да не се налага тези колеги да ни подкрепят", визирайки депутатите от ДПС.


"Това е нестабилността на правителството", отбеляза Борисов.
 

"Искам да ви уверя, че въпреки принудата, аз съм принуден от начина, по който всичко се случи да постъпя по този начин. Фактът е факт", каза премиерът.

 

Преди това той заяви пред репортери, че оставката на Веселин Вучков била "изключително некоректен акт" към него и към правителството.

 

"Създадохте усещането, че ДПС ни подкрепя"

 

Борисов упрекна коалиционните партньори, че като отказват да гласуват всичко, което им предлага, "създали усещането", че ДПС подкрепя ГЕРБ.

 

"Некоректно към ГЕРБ е това, че вие във важните гласувания създадохте усещането, че ДПС ни подкрепя. Това е политическа култура за мен, защото ако не беше минал плоският данък, ако се беше приело това, което БСП предложи да падне, ГЕРБ нямаше да остане в правителството. Отдавна вие щяхте да сте си по родните домове, а ДПС да излиза като задкулисен играч, който ни държи", каза Борисов.


"Предварителното отчуждение, което БСП преправи в предишния мандат, ако не беше прието, нито една програма на ГЕРБ за строителство нямаше да се случи. Ако ние бяхме четирите партии, подкрепящи правителството, какво значение щеше да има ДПС как гласува", продължи премиерът.

 

Въпросът е кой управлява Борисов? Които ме познават знаят, че съм неуправляем.

 

Съмненията, че отказва да смени кадрите на ДПС от шефските постове на спецслужбите, защото го държат с някакви компромати, Борисов опроверга с житейското обяснение, че всички знаели, че е неуправляем.

 

"Изведнъж се получа нова маневра, че Борисвов пази Писанчев и Лазаров, защото е зависим. Не само, че бяха разсеяни от фаянса, дърветата ми броиха, улуците ми разглобиха, ако е имало нещо, въобще нямаше да ми простят, а нямаше такива могъщи служби да дойдат да седнат с мен на една маса, камо ли да ме канят от Берлин до Белия дом. Разбирам тази опорна точка. Защо ние си го причиняваме? Излиза, че г-н Писанчев, за който ГЕРБ даде отлична оценка, английските служби също, опитвайки се да правя това нещо за спокойствието на службите, аз съм зависимият човек. Въпросът е кой управлява Борисов? Тези, които ме познават знаят, че съм неуправляем", каза той.

 

Реакциите: От "много добро решение" до "Това сериозно ли е?"

 

Депутати от ГЕРБ не скриха изненадата си от номинацията, за която научили от изявлението на лидера си в парламента, но казаха, че ще подкрепят Бъчварова за новия пост. Според шефа на вътрешната комисия Атанас Атанасов (РБ) това е "много добро решение"; според Кирил Цочев от АБВ кандидатурата е "изненадваща, но добра", единствено съпредседателите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха с убеждението, че министър-председателят се е пошегувал, но добавиха, че най-вероятно ще го подкрепят, както се очаква да сторят и БДЦ.

 

Решението на премиера да приеме оставката на Веселин Вучков и да номинира Румяна Бъчварова за поста и заедно с това да обяви, че ще поиска оставките на главния секретар на МВР и на ДАНС, снема внушенията за задкулисие в отношенията с ДПС, коментира лидерът на партията Лютви Местан.

 

Борисов обещал на РБ да разсея всякакви съмнения за ДПС

 

Оставката на Вучков е необратим акт, но шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче също ще бъдат сменени, заяви по-рано в четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев, който каза, че снощи е провел дълъг разговор с премиера по тази тема. Той получил уверение, че реформите в сектор "Сигурност" ще продължат, независимо от оставката на Веселин Вучков.

 

"Ние имахме много дълъг разговор с премиера вчера, може би най-дългият, който сме водили с него. Той подробно изложи позицията, че моментът за тази оставка е бил възможно най-неподходящ с оглед на посещението на президента на Азербайджан и на шефа на ФБР. Това обуславя до голяма степен решението му да не продължава с министър Вучков", обясни Кънев.

 

Според него ходът на Вучков е бил неуместен и не е допринесъл за стабилността на управлението.
 

"Имаме уверенията на премиера, че новият вътрешен министър ще бъде публичен гарант, тоест човек, който с името си ще гарантира, че реформата ще бъде ускорена, а не забавена или обърната", коментира Кънев. Борисов обещал на реформаторите, че с персоналните промени, които ще направи в сектора, ще разсее напълно подозренията за някаква роля на ДПС зад оставката на Вучков.

 

Бъчварова: Оставката на Вучков беше своеобразен натиск

 

По-рано вицепремиерът Румяна Бъчварова каза, че Бойко Борисов щял да смени главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, но когато му дойде времето.


"Премиерът никога не е казвал, че няма да смени Лазаров и Писанчев. Ще ги смени в момента, когато прецени, че е най-подходящо.... Рано или късно такава промяна ще има", коментира Бъчварова пред Нова телевизия в четвъртък сутринта, преди Борисов да обяви номинацията й за вътрешен министър.

 

Според нея подалият оставка Веселин Вучков е знаел становището на премиера по въпроса.
 

Версията на Бъчварова се различава от публичните изявления на Борисов. Премиерът никога не е заявявал гласно, че ще смени Лазаров и Писанчев. Напротив, той ги защити и оневини за скандала "Червей", свързан с източването на информационната система на МВР.
 

Бъчварова нарече "елементарни" обясненията за зависимост на Борисов от ДПС. Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев заеха постовете си по времето на управлението на БСП и ДПС. Това е факт, който не може да се отрече, каза Бъчварова.
 

Запитана дали има "сделка" между премиера и ДПС за постовете на главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, вицепремиерът отговори: "Защо трябва да направи сделка с ДПС? При първия мандат какво му се случи? Това са елементарните обяснения и търсенето на политически дивиденти от тази ситуация. Няма разумно обяснение, което да обоснове някаква зависимост на премиера от ДПС. Аз не виждам смисъл премиерът да държи кадри на ДПС".

 

По думите на Бъчварова всички са били изненадани от оставката на вътрешния министър в сряда, включително и Борисов. Тя оправда поведението на премиера, който доста бързо и безцеремонно обяви, че приема оставката на Вучков, с това, че Борисов "имаше политически много наситен ден".

 

"И по този начин подадена оставката, замъгли всичките останали събития, включително посещението на шефа на ФБР", поясни Бъчварова.

 

Освен това оставката "бе подадена по начин, по който не можеше да не бъде приета. Защото беше своеобразен натиск", каза тя.

 

След устно подадената и приета оставка по време на правителственото заседание в сряда е имало разговор между Вучков и Борисов, стана ясно от думите на Бъчварова. Според нея има възможност Вучков да преосмисли решението си.
 

Бъчварова смята, че някой се възползва от "честността и почтеността" на Веселин Вучков с цел да притисне премиера и да постави свои хора за шеф на ДАНС и за главен секретар на МВР. "Е видя се, че не стана", каза вицепремиерът без да посочи, кой е този някой, който иска да притиска Борисов.


Бъчварова допълни, че никой не "държи за шлифера" Борисов. "Ние прекалено много си задаваме този въпрос, защото сме травмирани от предишното задкулисие в българската политика. Нека не забравяме, че в службите има хора от преди, които са се върнали там. В сферата на сигурността и институциите има хора, които създават собствени интереси и собствени зависимости", каза вицепремиерът.

 

Бъчварова за новия МВР-шеф: Ще бъде да се търси човек с профила на Вучков


Запитана кой ще е новият вътрешен министър, тя каза: "Най-правилното решение ще бъде да се търси човек, който да има профила на Веселин Вучков – да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ. Имената, които в момента се въртят в публичното пространство, са обичайни, нищо ново. Надявам се издигнатата кандидатура да бъде подкрепена от всички групи".

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional