Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вучков подал оставка заради недоверието на премиера

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Недоверието на премиера Бойко Борисов и съпротивата му срещу смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефовете на Държавната агенция „Национална сигурност“ Владимир Писанчев и на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов са причините за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Това каза той в интервю за Нова телевизия.

Вучков подаде оставка в сряда, 4 март, след като се оказа, че Министерският съвет няма да подкрепи предложението му да започнат процедури по смяната на тримата висши ръководители. Мотивът беше правно становище на Министерския съвет, според което Лазаров не може да бъде сменен въпреки влезлите в сила промени в Закона за МВР, защото заема мандатна длъжност.

Оставката на Вучков беше приета веднага от премиера Борисов. По-късно той номинира за поста вицепремиера Румяна Бъчварова и призова Лазаров и Писанчев да подадат оставки. Те го направиха в петък. Министър-председателят обаче не поиска оттеглянето на Китов.

„След като има сянка на недоверие между премиер и министър, е ясно, че си тръгва министърът, без да се правят скандали. Право на премиера е да си определи екипа, с който да работи“, каза още Вучков.

Той разказа, че се опитал неуспешно да се срещне с Борисов в почивните дни преди подаването на оставката. Това го навело на мисълта за недоверие към него от страна на министър-председателя. "Ние не успяхме да проведем среща и това беше най-силният знак за недоверието към мен. Промените в закона за МВР влязоха в сила на 24 февруари и аз съм на мнение, че трябваше да започнат нови процедури, но премиерът не намери време да се срещне с мен, въпреки моите опити - в петък, събота, неделя, понеделник, вторник, сряда сутрин. Опитах да говоря с премиера по този повод, защото юридическата каша се задълбочава", обясни той.

 

„Премиерът не желае смяната на Светлозар Лазаров, а според мен това е абсолютно задължително от няколко гледни точки“, каза министърът в оставка. На първо място, според него, оставането на Лазаров може да дискредитира изцяло реформата в МВР. Освен това Вучков определи Лазаров и Писанчев като олицетворение на един модел, срещу който „ние в ГЕРБ и аз персонално сме се борили много интензивно, когато бяхме в опозиция“. И напомни, че при управлението на кабинета „Орешарски“ законите бяха така променени, че „ДАНС се използваше като бухалка срещу протестиращите“ и дори ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството по този въпрос.

„Оставането на поста в тази патова ситуация дискредитира реформата, мен и политическата сила, която ме е излъчила за министър“, каза Вучков.

Той отрече оставката му да е ченгеджийски номер, както се изрази Борисов. "Ченгеджийски номер беше аферата "Костинброд", аферата "Орлин Алексиев", с която МВР директно се впрегна в политическа атака срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, проспиването на КТБ, проверката в ДАНС на президента Росен Плевнелиев", изброи министърът в оставка.

Оставката на Вучков съвпадна с посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми в София. Вучков обясни, че двете събития нямат нищо общо. Внесъл предложението за започване на процедура за смяна на Лазаров точно на 4 март, тъй като това било първото редовно заседание на правителството след влизането в сила на промените в Закона за МВР. „След като премиерът не желае да приеме предложението ми, беше логично да си подам оставката. Това е мое суверенно решение. Позицията ми по въпроса е последователна и твърда от доста време насам“, каза Вучков. Той добави, че мнението му се затвърдило, след като на 26 февруари се срещнал с майката на убития при операцията в Лясковец командос Емил Шарков. Според Вучков вина за неуспешната акция има Лазаров и трябвало да понесе моралната отговорност.

"Премиерът иска да направи промените по-безболезнено, да няма напрежение с международните партньори, но според мен това е грешка. Не мога да съм фрагмент от модел, който съм критикувал. Такъв компромис просто не мога да направя", каза още Вучков.

Той допълни, че е имал кратка среща с премиера след заседанието на Министерския съвет, на което подаде оставката. В този разговор Борисов искал да чуе още веднъж аргументите на Вучков и му казал да си помисли дали не иска да оттегли оставката. „Казах "не", решението ми е обмислено, не е емоционално, подавам оставка не само като министър, но и като депутат“, разказа Вучков.

Министърът в оставка коментира, че решението на Лазаров и Писанчев да подадат оставки е отговорно и „им прави чест, че го направиха“. Така двамата предотвратявали юридическа каша заради различните тълкувания на законовите промени от страна на Министерския съвет и на вътрешното ведомство. Министърът в оставка призова правителството да изчисти юридическите противоречия, за да не се окаже, че Лазаров е заемал поста незаконно и актовете, които е издавал, са недействителни.

Вучков каза още, че следващите 3 – 4 месеца са ключови за реформата в МВР и в този смисъл няма да са никак лесни за новия вътрешен министър Румяна Бъчварова. Според министъра в оставка предстои да бъдат съкратени още около 2000 души.

Вучков коментира и разработката „Червей“. Според него големият проблем не е дали в рамките й са подслушвани протестиращи, или не. „Проблемът е, че 300 дни ДАНС е имала достъп до информационните масиви на МВР, но в папките на агенцията няма никаква информация. Въпросът е къде е тя“, смята министърът в оставка.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional