Свободата днес и тук 20 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Аферата „НДСВ” върна България в орбитата на руските интереси

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Васил Василев, http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 
 

„Магьосникът“ от Мадрид се оказа обикновен измамник, а царедворци се опитват да ни продадат отново с него надежди


От надежда за милиони българи, НДСВ се превърна в опасна афера, а днес все повече прилича на долнопробен сапунен сериал с измислени актьори-аматьори. Основателите на жълтата партия поискаха преди дни да се проведе партиен конгрес на 24-и април, на който да се реши дали формацията ще се закрива, или не. Такова искане ще поставят част от знаковите бивши царисти пред Националния съвет. Още миналата година Соломон и Гергана Паси, Олимпи Кътев, Николай Василев, Огнян Герджиков, Станимир Илчев и Минчо Спасов, които бяха сред пионерите в партията на Симеон Сакскобургготски от 2001 г., поискаха жълтото разпускане. Тогава обаче идеята им не се прие от малкото останали верни на Царя и настоящата лидерка Антония Първанова.

След 14 години от основаването на НДСВ царистите са на път официално да признаят, че формацията е била един подставен балон, пуснат от задкулисна централа, без здрави политически устои в обществото. През годините царската формация беше употребена от ДПС, а след това и от БСП, и така злополучно авторитетът й катастрофира. Историята недвусмислено показва, че Царя бе използван единствено, за да бъде елиминирана и разбита десницата на Иван Костов и СДС, да се неuтрализира двуполюсният модел както се намери формулата за влизането във всяка следваща власт на

Ахмед Доган и корпорацията ДПС

През 2001 г. след завръщането на Царя политическото противопоставяне беше видимо успокоено. Правителството на Иван Костов, сигурно за своя втори управленски мандат, се оказа неутрализирано от царствените обещания. Привидно на реваншизма, уж беше сложен край, а България тръгна уверено към членството в НАТО и присъединяване към ЕС.

„Аферата НДСВ“ обаче има предистория, която от дистанцията на времето вече може да бъде разчетена ясно. Преди появата на монарха, през 1997 г. Ахмед Доган напусна ОДС и Костов, и стартира проекта Обединение за национално спасение (ОНС). Тогава създателите на този странен съюз бяха Ахмед Доган, Димитър Луджев, Венцислав Димитров, Константин Тренчев и настоящият ректор на Библиотекарския университет Стоян Денчев. Към тях неочаквано се присъедини лидерът на "Царския автомобилен клуб" Христо Куртев. "Доган лично отиде в Мадрид, за да моли Царя да им стане патрон. Тогава сложиха лика му на предизборните си плакати”, припомня събитията Осман Октай, част от най-близкото обкръжение на лидера на ДПС през този период. Той е категоричен, че със съгласието си Царя влиза в българската политика, а проектът ОНС с патрон Сакскобургготски е бил създаден, за да може да има алтернатива и да бъде контролиран Иван Костов. ОДС обаче взима 137 мандата на предсрочните избори след провала на Жан Виденов и БСП, проектът за „контрол” пропада, а ДПС вкарва едва 19 депутати.

„През 2001 г. същите тези хора от ОНС разбраха, че Иван Костов ще си повтори мандата и доведоха Царя на 6-и април. Но зад проекта „НДСВ“ без съмнение стоят и задкулисни кръгове от тайните служби както и едри бизнес акули като „Мултигруп“, припомни още Октай.

Всъщност чий проект е Сакскобурготски?

Все още е рано да се каже, но съвсем не е изключено той да е стратегически вариант на съветските и руските тайни служби. Според разузнавачи от ПГУ на ДС до края на 60-те г. на миналия век тайните служби на Живков се интересуват от младия Цар и развитието му в Мадрид. Събират информация за него, но след 1970 г. тези процеси са прекратени. ДС спира да се интересува от Царя. На пръв поглед това е нелогично, освен, ако по-голяма братска служба не е прихванала на отчет Сакскобурготски, твърдят бивши офицери от ДС. Според тях няма как Царят да е бил пропуснат от КГБ и ГРУ, той е бил перспективен за тях, още повече, че е имал зависимости, които те са използвали и контролирали. В тази посока интересна е и връзката между Симеон и Атанас Тилев, агент на две български разузнавания, но и покровителстван от режима и службите в СССР като бизнесмен във Финландия. В унищожените архивни материали от делото на Тилев – Румянцев по всяка вероятност са се съдържали донесения именно за изгнаника Симеон. Любопитно, но материалите са унищожени противозаконно от бившия шеф на разузнаването Бригадир Аспарухов, приятел на Тилев, а по-късно и шеф в неговата фирма. Ген. Аспарухов пък въпреки десарското си минало бе предпочетен от Царя за негов съветник по проблемите на сигурността в МС.

Руската следа при завръщането на Царя прозира и от факта, че именно неговото правителство стартира по най-скандален начин корупционната сделка на века – АЕЦ „Блене“, обвързвайки централата единствено с руските интереси.

Завръщането на монарха-изгнаник сякаш с магическа пръчка преобразява за няколко секунди България и я превръща в друга държава – заложник на надеждата, че ще бъде оправена за 800 дни, че ще има нов морал в политиката, безлихвени кредити за бизнес за всеки, а прословутото българско трудолюбие ще се възроди. Щедрите обещания идват лично от устата на Царя, изречени по време на историческа пресконференция във Врана.

Добрият магьосник от Мадрид

обаче се оказа обикновен уличен фокусник и дори измамник. Той каза на народа това, което искаше да чуе. Медиите веднага бяха мобилизирани от кукловодите и започнаха да припяват в хор как Царя ще ни оправи, как той е нашето спасение и ни чакат светли бъднини. Така наследникът на Кобурготската династия спечели парламентарните избори, отказа се от короната и стана премиер, но вместо да изпълни обещанията си започна да реализира личните си планове – връщане на имоти, резиденции, гори и т.н., много от които дори и не са били притежание на баща му и дядо му. За това му помогнаха и ДПС, които пък държаха пълната власт над горите и над цялото земеделие. Апетитите на монарха-премиер обаче се оказаха доста по-големи, така се завъртяха финансовите схеми с отдаването на българските митници на английска частна компания, аферата с автомагистрала „Тракия“ и мистичен испански инвеститор, заменките на дълга, осъществени от финансовия министър Милен Велчев, приватизациите на Електроразпределителните дружества, БТК и други, които се оказаха твърде полезни за купувачите и консултантите и крайно неизгодни за държавата и гражданите. Съвсем не бе тайна, че зад много от тях надничаше царският син от Лондон – принц Кирил, подкрепен от личния интерес на премиера. Вместо обещаното върховенство на закона фактори от НДСВ се превърнаха в трансмисии на интересите на мафиотски групировки и задкулисни кръгове. Най-показателен в това отношение е яхтеният скандал в Монако. На снимки бяха запечатани царските министри на финансите и транспорта, как пият шампанско и играят карти с убития бос на контрабандата Иван Тодоров – Доктора. И докато фамилията на Царя и политическото му и задкулисно обкръжение печелеха власт и много пари избирателите се оказаха поредните наивници, които бяха въвлечени с популизъм в един политически карнавал. Днес можем да кажем, че НДСВ беше първообразът на гръцката СИРИЗА, но престолонаслледникът съвсем не се посвени да 

употреби доверието на българите

„Когато Симеон стана премиер, около себе си имаше две ключови фигури – Стоян Ганев и Доган. Когато Ганев стана началник на кабинета му, покойният масон и мултак Димитър Калчев стана министър на Държавната администрация. Именно чрез него Доган гарантираше присъствието на боса Илия Павлов и влияеше на правителството. Чрез другият покойник Ганев пък минаваха интересите на убития Емил Кюлев и Васил Божков”, припомня още Осман Октай. Според него НДСВ е финансирана и е обслужвала интересите и на много други периферни бизнесмени и съмнителни структури.

„Когато се конструира управлението на НДСВ, се създава и клуб „Възраждане”, който влезе в Съвета за икономическо развитие. В него членуваха хора като Васил Божков, Илия Павлов, Петър Манджуков, Емил Кюлев, Радосвет Радев, Младен Мутафчийски. Много от тях вече са покойници, но така стартира правителството на групировките и започна мафиотизирането на държавата. Доган еднолично кадруваше”, категоричен е Октай.

На следващите избори през 2005 година царят и НДСВ се оказват големите губещи, депутатите им се стопяват почти наполовина, както и народното доверие. Но след дълги лъжи, манипулации, консултации и пазарлъци, тогавашния президент Георги Първанов вкарва НДСВ в Тройната коалиция, заедно с БСП и ДПС. Така Царя нанесе първия смъртоносен удар на НДСВ, след като извърши немислимото коалиране с децата на комунистите – избили фамилията му, пратили го в изгнание и поробили за 45 години няколко милиона българи. На сценарият и актьорите от Тройната коалиция биха завидели и в Холивуд. Въпреки тройния шлем на Първанов – дал заслон на Станишев, Царя и Доган - Тройната коалиция се превърна в метафора на корупционни схеми, шуробаджанащини по всички етажи на властта и символ на провала.

За предстоящата й гибел сигнализира политологът Антоний Гълъбов. Тогава той посочи, че НДСВ в този формат и с тази абревиатура е партия, която няма място в политическия живот повече. Гълъбов не отрече, че в нея има фигури, които все пак успяват да оцелеят и предсказа за новите формации, които бившите царисти ще създават тепърва. Именно това се случи с Меглена Кунева, която навреме успя да се спаси от потъващия кораб на Царя и успя да се задържи на политическия борд и в момента е дори вицепремиер.

„НДСВ изпълни своята мисия. Набързо направената партия успя да върне България в орбитата на руските интереси. Неслучайно в една от първите си речи самият Сакскобургготски заговори за строежа на АЕЦ „Белене”, коментира преди 4 години пророчески Антоний Гълъбов целта за създаването на изкуствената формация.

Той е категоричен, че НДСВ само по себе си е амалгама от различни корпоративни интереси, които бяха обединени от общото желание наистина да дойдат на власт, от общото желание 

да купят властта си

„Още от 2001 г. твърдя, че управлението на НДСВ отвори процеси, наруши баланси, но едновременно с това даде път и на сили, които успяха да изградят съвременната българска олигархия”, каза още политологът. Според него НДСВ е било обединено единствено около корпоративен интерес.

През изминалите 14 години Царя ще остане в общественото съзнание с култовите си реплики „да си сменим чипа” и „вервайте ми”. Но освен голямото разочарование той остави в политическия живот на държавата зловещото наследство Доган и корпоративната му групировка. Продукт на Царя е и моделът КОЙ и най-видният му представител Делян Пеевски, който изгря като кадър от младежкото НДСВ и лично издигнат от Сакскобурготски за зам.-министър още на 23 години. И Царят и царедворската му кохорта, която днес го представя като неоценим капитал на България пред света, като мерцедес, който не използваме, дължат обяснение по много горещи въпроси, които парят като куршуми. И ако днес царедворци внушават, че трябва да изчистим образа на величеството, са длъжни преди това да отговорят защо той бе замазан от скандали, лъжи и манипулации, които сами сътвориха и консумираха.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional