Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Доктрината „Труман” - съдбоносно предателство на САЩ към България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 
 
 

Президент Труман

 
 

Президентът Хари С. Труман обявява на 12 март 1947 г. външнополитическа инициатива на САЩ, целяща да възпре разпространението на комунизма в Турция и Гърция. Това става възможно, след като президентът печели подкрепата на Републиканската партия, която е имала мнозинство в Конгреса на САЩ. г. В доктрината „Труман” се декларира, че САЩ ще оказват икономическа и военна помощ на Гърция и Турция, за да не се превърнат в сателити на СССР. Доктрината променя външната политика на САЩ към СССР от спокойна (т.нар. détente), към политика за възпиране на експанзията на съветското влияние. Някои историци считат този момент за начало на Студената война.

По това време се води гражданската война в Гърция между леви и десни сили. Труман развива тезата за настъплението на комунизма на Балканите. Според него САЩ трябва да се притекат на помощ на Гърция и Турция, които са застрашени от това настъпление.

През май 1947 г. на Гърция и Турция се предоставят 400 млн. щатски долара в икономическа и военна помощ, както и военни експерти. В САЩ за най-успешна и дългосрочна доктрина се смята Доктрината за сдържане на комунизма. Като неин резултат се смята разпадането на СССР и социалистическия лагер. Преди да се оформи обаче тезата за сдържането на комунизма, за кратко властва идеята за пълно отхвърляне на комунизма. Тази доктрина съдържа идеята, че САЩ могат да отхвърлят комунизма, за да бъдат освободени поробените народи. Но бързо става ясно, че е неприложима, защото би довела до Трета световна война.

Политолози са категорични днес, че доктрината „Труман” е второто голямо предателство на Запада срещу Източноевропейските държави, към които спада и България. След конференцията в Ялта, на която страната ни е предадена към съветското влияние и попада под ботуша на Сталин, планът „Труман“ реално препотвърждава старите договорки, а България и другите държави са забравени и оставени принудително 45 години в лапите на комунизма.

Днес по ирония на съдбата старите галеници на Запада – Гърция и Турция са най-покварени на Балканите от руското имперско влияние, а малка България продължава да се бори за европейската си принадлежност и да отстоява независимостта си от режима на Путин.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional