Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Плевнелиев инициира референдум за изборно законодателство заедно с местния вот

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Росен Плевнелиев

 

силата на пряката демокрация е именно това – за създаване на норми, които са скрепени от народа и управляващите, посочва президентът

Ще упражня конституционното си право и ще инициирам национален референдум по изборното законодателство. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от парламентарната трибуна, предаде Фокус Плевнелиев добави, че има съгласие референдумът да се проведе съвместно с местните избори и призова да се работи по това.

Плевнелиев обясни, че силата на пряката демокрация е именно това – за създаване на норми, които са скрепени от народа и управляващите.

„Трябва да си поставяме амбициозни, но постижими цели”, посочи той и призова за постигане на четири приоритетни цели до поемане на председателството на ЕС. Първо - влизане в Шенген, въвеждане преходния валутен механизъм, влизане в Единния надзорен механизъм, задействане на Европейския енергиен съюз в България. „Осъществяването им ще създаде качествено нова среда, ще повдигне самочувствието на българите”, посочи той.

„Има много смислена работа за вършене. Нека 2015-та е година на стабилност и реформи”, каза още Росен Плевнелиев.

Благодаря на политическите партии, които участваха, за проявената политическа отговорност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от парламентарната трибуна, съобщи Фокус.

„Необходимо е да осигурим политическа стабилност и да надграждаме по националните приоритети. Въпреки различията да подкрепим смислени и национално отговорни действия”, заяви той.

„Политическите консултации доказаха, че има потенциал за постигане на политическо съгласие”, подчерта Плевнелиев и изрази надежда, че ще се дадат достатъчно примери за отговорност. „Ще укрепим доверието на гражданите в институциите”, посочи президентът и добави, че се надява да е останал назад периодът на противопоставяне.

„България има своя план за действие – националния план за развитие 2020”, коментира Росен Плевнелиев и добави, че по него са постигнали пълно съгласие, както и по отношение на споразумението за парньорство с ЕК.

Българският народ не очаква от политиците чудеса. Очаква работа в правилната посока. 43-то Народно събрание и правителството могат да обърнат спиралата на общественото доверие, продължи Плевнелиев. "Консултациите показаха, че няма спор кои са секторите, които трябва да се реформират. Реформи ще се правят. Има и ресурс, и съгласие за реформи. Те се базират на политически диалог. Постигат се с политически кураж. За да дойдат инвеститорите, трябва правна сигурност и работещи регулатори. Държавата трябва да гарантира равенство пред закона за всеки", заяви Плевнелиев. По думите му, политическите партии са поели немалко ангажименти в този сектор.

"Всичко това носи позитивни очаквания, но резултатите не идват автоматично. Не е достатъчно само да имаме стратегия или да променим законите - ефективността на съдебната система се отстоява ежедневно. Народът е жаден за справедливост. По крещящи престъпления като възродителния процес, КТБ - няма нито един наказан. Системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна. Нека покажем, че системата може да раздава справедливост. Народът няма да прости, ако престъпленията се замитат", каза още Росен Плевнелиев.

Всички осъзнаваме финансовите трудности, но сигурността няма цена. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев. "Необходима е базова компетентност за всеки. Качественото образование е плод на политическо съгласие. Децата ни трябва да знаят, но и да могат. Фокусът за намаляването на младежката безработица се ползва от политическо съгласие", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че през 2015 година можем да приемем принципни промени в Закона за туризма. "Много от принципите, които приемахме за даденост, са застрашени. България е част от ЕС. Там държавите не се делят на малки и големи - гласът на всеки тежи. Мирът и просперитетът са невъзможни без върховенството на закона. Оръжието е доказателство за липса на аргументи. В 21 век, учейки се от грешките на предците, сме единни, че няма алтернатива за разрешаването на конфликта Украйна-Русия освен по мирен път", подчерта Плевнелиев. По думите му, Европа е нашият цивилизационен избор, защото избираме международния правов ред, защото уважаваме териториалната цялост на всяка държава, защото избираме правата и свободите. "Националната сигурност е гарантирана единствено и само като част от колектива на НАТО. Всички осъзнаваме финансовите трудности през последните години, но сигурността няма цена. Българската армия се нуждае от разумен и достоен бюджет. България трябва да се придържа стриктно към поетите ангажименти", каза още Росен Плевнелиев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional