Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как азерският газ ще стигне до България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg/

 

Изграждането на връзката до България още не е започналоПървите доставки на синьо гориво по Южния газов коридор, който се формира от трите газопровода, трябва да потекат през 2018 г., когато се предвижда капацитетът на ТАНАП да е 16 млрд. куб, метра годишно, а до 2024 г. да се увеличи до 31 млрд. куб. метра.

Как започна всичко

Зад реализацията на всички тези проекти, които изглеждат все по-реални, стоят дълги години преговори и проектиране.

За пръв път проектът за Трансанадолския газопровод (ТАНАП) беше обявен в края на 2011 г., след което Турция и Азербайджан подписаха меморандум за разбирателство за изграждане на тръбопровода. През юни 2012 г. президентите на двете страни подписаха междуправителствено споразумение за реализацията на проекта. Решението за строежа на този газпровод на практика обезсмисли проекта "Набуко", чийто първи вариант беше да доставя синьо гориво от Азербайджан до Европа.

В средата на 2013 г. консорциумът "Шах Дениз", който разработва едноименното газово находище, избра ТАП, през който да доставя природния газ от турската граница до Италия. Другият претендент, който отпадна от състезанието, беше проектът "Набуко-запад" - умаленият наследник на "Набуко", който трябваше да премине през България, Румъния и Унгария и да достигне Австрия.

Как газът ще стигне в България

За да може до България все пак да достигнат договорените 1 млрд. куб. метра азерски газ, трябва да бъде финализирана българско-гръцката газова връзка, разработвана от съвместната компания ICGB. В проектната компания равни дялове държат Българският енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Poseidon S.A., която от своя страна е проектна компания на италианската Edison и гръцката DEPA.

През януари 2014 г. ICGB подписа меморандум за разбирателство и сътрудничество с ТАП, чиято цел беше тръбите на двете компании да се свържат така, че газът да може да потече и към България.

Откъде идва синьото гориво

Основната причина за случването на всички тези проекти, които формират Южния газов коридор, е решението за разработването на газовото находище "Шах Дениз 2", което беше взето в края на 2013 г. Дискусиите за тази втора фаза започнаха още през 2008 г., като една от основните дилеми на акционерите беше кой от маршрутите за доставка да изберат.

Изграждането на всички проекти, формиращи Южния газов коридор, ще струва около 35 - 40 млрд. долара. Те обаче са главният ключ за диверсификация на доставките на газ за Европа и намаляването на зависимостта от руските доставки.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional