Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мистериозен купувач на БТК и други български компании

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Зорница Латева, Медиапул

Неизвестната компания LIC33 обяви, че придобива мобилния оператор "Виваком" и "други водещи компании в България", чието описание силно прилича на активи, в които участва обвиненият за източването на Копропативна търговсак банка Цветан Василев. Дружеството, което се представя като фирма, "обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение", изпрати съобщение до БТА, в което посочва, че става мажоритарен собственик на "Виваком", контролирана от Цветан Василев и инвестиционното подразделение на руската банка ВТБ.

Въпреки че в съобщението не се посочва кои са другите компании, които дружеството смята да придобие, мениджмънтът на LIC33 е свързан с дружествата "Дунарит" и "Авионамс", които също се контролират от Цветан Василев.

В съобщението на купувача се казва, че "предишният собственик" окончателно е продал активите "срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки". Първоначалната оценка на задълженията, които трябва да бъдат поети, е 900 млн. евро.

Сделката ще стане факт, ако бъде одобрена от антимонополните органи. До момента информация за предстоящата концентрация не е постъпвала в българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Според купувача вече започнали усилия по рефинансиране на задълженията и преструктуриране на компаниите.

"Виваком" е търговската марка на "Българската телекомуникационна компания" (БТК). Неин собственик е дружеството "Вива телеком България", което пък се притежава от регистрираното в Люксембург "ИнтерВ Инвестмънт". Крайни собственици на БТК са мажоритарният акционер в банката с отнет лиценз КТБ Цветан Василев, инвестиционното поделение на руската банка ВТБ, както и облигационерите на дружеството. Не е ясно делът на кой от акционерите купува LIC33. Вероятно става въпрос за акциите на намиращия се в Сърбия Цветан Василев, който преди време обяви в интервю за вестник "Банкер", че търси купувач на БТК. Той обаче не е мажоритарен собственик на телекома, а притежава малко над 43% в него по информация на "Капитал".

 

На сайта на LIC33 пише, че текущият проект на компанията е свързан с придобиването на телекомуникационен оператор, компания за телекомуникационна инфраструктура, дружества, опериращи в сферата на военната индустрия и авиацията, както и активи в областта на медиите и недвижимите имоти.

Сред компаниите, които Цветан Василев контролира, има такива, които отговарят на профила, описан на сайта. Това са телекомуникационният оператор "НУРТС България", заводът за боеприпаси "Дунарит", авиоремонтният завод "Авионамс", както и телевизията TV7. Не е ясно дали интересът на LIC33 е към тези активи. Има обаче връзка между купувача на БТК и две от дружествата и тя е председателят на LIC33 Пиер Луврие. До 18 март т.е. вчера той е бил прокурист на "Дунарит" и "Авионамс", показва справка в Търговския регистър. Луврие е и управител на фирмата "Кемира", която е мажоритарен акционер в "Дунарит". Собственикът на военния завод е еднолична собственост на "Хедж инвестмънт България". Луврие, белгиец с руски паспорт, е прокурист на "Хедж инвестмънт България" от началото на март.

В екипа на LIC33 са Брус Бауър, изпълнителен директор, за когото се посочва, че е съветник на московския хедж фонд "Верно Капитал" (Verno Capital). Другият изпълнителен директор Анатоли Кайро също е работил в Русия - за един от най-големите търговци на коли в страната. Като съветник в компанията е посочен френският генерал Бертран Кавайе, работил във френската жандармерия. В биографията му пише, че е изпълнявал мисии на Балканите, в Румъния, Украйна и Русия. В екипа и е и друг французин - Жан Жакобер.

Според информацията в сайта на мистериозния купувач неговата цел е да рефинансира дълговете на бъдещите си придобивки, след това да инвестира в укрепването на оперативната им дейност и в един момент да ги продаде. Повече за намеренията си фирмата твърди, че ще обяви на пресконференция в София на 24 март.

Съобщението за сделката идва ден, след като парламентът окончателно гласува промените в Закона за банковата несъстоятелност, които позволяват назначаването на временни синдици в КТБ. Очаква се те да заведат дела срещу дружества, финансирани непряко от банката с отнет лиценз, за да върнат отпуснатите през други компании средства. По този начин бяха осигурени пари за придобиването на БТК от Цветан Василев.

Освен това преди няколко седмици бяха направени промени в ръководството на БТК. От поста председател на борда на директорите беше освободен Златозар Сурлеков, който се смята за най-доверения човек на Василев. Смяната стана по искане на "ВТБ Капитал". След освобождаването му съветът на директорите на компанията беше оглавен от брата на бившия финансов министър Милен Велчев – Георги Велчев. На мястото на Сурлеков трябваше да бъде назначена Михаела Калайджиева, но предложението не беше прието. Калайджиева беше в управлението на БТК преди компанията да бъде купена от Василев и ВТБ през 2012 г.

Преди рокадите в ръководството на БТК имаше промени и в управата на собственика на компанията "Вива телеком България". Управител на дружеството стана Милен Велчев.

Преди няколко седмици пък КЗК препрати на Европейската комисия казуса с контрола над БТК. Проверката започна след сигнал от дружеството ТЦ-ИМЕ, което твърди, че се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания. То обаче загубило непрекия контрол над компанията, който междувременно е преминал към SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург.

ТЦ-ИМЕ беше свързано с банкера Цветан Василев, а дружеството беше замесено в казуса КТБ заради участие в неправомерно вдигане на капитала на банката. След като започнаха проблемите с КТБ, изпълнителният директор на фирмата Теодора Танева стана един от ключовите свидетели срещу Василев.

Танева твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест“, през което е минало финансирането за сделката през 2012 г., е прехвърлило дяловете си в V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. (компании, притежаващи през няколко други дружества БТК) на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург. Собственик на люксембургското дружество бил Цветан Василев.

След около месец проверка по сигнала от КЗК обявиха, че нямат категорични доказателства за реалното прехвърляне на дялове на "Бромак телеком инвест“ на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, което да доведе и до промяна в контрола върху БТК. Информацията по случая била противоречива, а и в него са замесени големи компании, заради което казусът беше изпратен на ЕК.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional