Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Блумбърг": "Касперски" работи заедно с руските спецслужби

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Бивши и настоящи служители на фирмата за Интернет сигурност "Касперски" разказват пред "Блумбърг", че компанията си сътрудничи с руските спецслужби. Самият Евгений Каспаески отрича това да влиза в разрез с правото.

След като през 2012 г. високопоставени мениджъри напускат "Касперски", на тяхно място в много случаи дошли хора, свързани с руската армия или разузнавателни служби, пише агенцията. Някои от тях са помагали активно на ФСБ в разследвания, ползвайки информация от 400-те милиона клиенти на фирмата, разказват настоящи и бивши служители на "Касперски".

Според информацията на "Блумбъург" основателят на фирмата Евгений Касперски – самият бивш член на КГБ – редовно посещавал сауна заедно с 5-10 други човека, сред които били представители на спецслужбите. Самият Касперски отбелязва, че тези групови посещения са били "изключително със социална функция".

Четирима бивши представили на фирмата разказват, че връзките с фирмата с държавната власт се увеличили след две "вълни" на напускане на нейни мениджъри. Първата вълна била през 2012 г., когато "Касперски" се отказва да партнира в излизането си на пазара на акции с американската инвестиционна фирма General Atlantic, след което за вътрешно ползване в компанията било разпространено писмо, в което се казва, че на висши позиции в "Касперски" ще бъдат назначавани само руснаци.

През 2014 г. Касперски уволнил група високопоставени мениджъри, в това число техническият директор Николай Гребенников и президента северноамериканския й клон Стиив Оренбърг, които искаха от Касперски да напусне поста генерален директор.

Според "Блумбърг" юридическият директор Игор Чекукнов е главната връзка на фирмата с руското правителство. През 2013 г. той е ръководил група от специалисти, изучавали информация за клиенти на фирмата, станали обект на хакерски атаки и е осигурявала техническа поддръжка за ФСБ и други руски държавни структури. Тази група е имала достъп до данните от всички системи на фирмата, а самият Чекунов в миналото е работел за гранично управление на КГБ.

Управляващият директор на северноамериканския клон на "Касперски" Крис Догет потвърждава, че цялата информация е анонимна. Запознати с технологията коментират пред "Блумбърг", че от тези данни може да се извлекат данни за идентифициране на отделни компютри, които може да е бил използван в разследвания на ФСБ.

Евгений Касперски коментира, че представите на държавните структури не могат да свързват информацията, събирана от фирмата с отделни нейни клиенти. Според него няма причина за безпокойство от растящо влияние на руската държава върху фирмата.

"Касперски" е на шесто място в света сред фирмите, разработващи системи за цифрова безопасност. През 2013 г. печалбите й са били 667 милиона долара. През февруари фирмата обяви, че е открила уникален продукт за дигитален шпионаж, който може да заобиколи сигурността на повечето компютри в света. Тогава фирмата съобщи, че програмата е била близко свързана с вирус, разработен по поръчка на руската агенция за национална сигурност за проникване в обекти на ядрената програма на Иран.

Пресслужбата на "Касперски" излезе с официално опровержение на статията на "Блумбърг". "Статията е основана на измислени факти и въвежда в заблуждение. Твърденията й са напълно неосновни", казва се в съобщението на фирмата. "Лаборатория Касперски е международна компания, която работи в повече от 200 страни и територии в целия свят и защитава повече от 400 милиона души. За фирмата не съществуват правилни или оправдани вредоносни програми, ние сме напълно безпристрастни що се отнася до информационната безопасност", добавя фирмата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional