Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гавра с националната ни памет - изпочупиха табелите с имената на жертвите от 1-ви и 6-ти полк

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 
 

     Столична община и министърът на културата бавят събарянето на комунистическия паметник на Валентин Старчев

Вандали изпочупиха табелите с имената на загиналите от 1-ви и 6-ти полк в градинката на НДК в столицата. Списъкът с жертвите бе поставен на оградата на паметника „1300 години” от будни граждани като част от инициативата за връщане на оригиналните плочи на историческото им място и възстановяване на мемориала.

Хулиганската акция бе документирана от Борислав Скочев, който публикува снимките на страницата си във Фейсбук и написа:

"Вандалчета са изпочупили репликите на мемориалните плочи на Първи и Шести пехотни полкове, поставени край мястото, където е бил мемориалът. Те едва ли са знаели, че това са имената на българи (християни и мюсюлмани), евреи, цигани, турци и арменци, които са загинали за България.

Вината им обаче е нищожна в сравнение с вината на тези, които оставят българската история премълчана и преиначена в Москва, или в сравнение с вината на министъра на културата, архитектите и художниците, които бранят вандализма на Тодор Живковите цивилни изкуствоведи и не позволяват възстановяването на мемориала. В такава нихилистична България унищожаването на паметниците е “защита на паметниците”, рубладжийството е “родолюбие”, а акт на "патриотизъм", поощрен от държавата, е да пребиеш и ограбиш бежанци."

Така е изглеждал войнишкият мемориал преди да бъде разрушен от комунистите

Ето тук http://www.militarymuseum.bg/Pages/Archives/2014/... може да видите списъка с имената на близо 3 хиляди загинали за България от тези полкове, чиито плочи бяха свалени заради недоразумението на Валентин Старчев, което софиянци нарекоха подигравателно Шестокрилия Петох.ник.

Вижте имената на плочите: българи, евреи, цигани, турци - воювали рамо до рамо, загинали за България. А днешни мерзавци и пишман патриотари ще си позволяват да делят и отслабват българската нация, че да може по-лесничко да я поднесат на тепсия пред новия руски "император", казва Скочев .

Поредната гавра с националната ни памет предизвика острата реакция и на живеещата в Холандия българка Даниела Горчева, която активно се занимава от години с каузата за връщане на мемориалните плочи.

„Вижте имената на плочите: българи, евреи, цигани, турци - воювали рамо до рамо, загинали за България. А днешни мерзавци и пишман патриотари ще си позволяват да делят и отслабват българската нация, че да може по-лесничко да я поднесат на тепсия пред новия руски "император" - до Манол, Стефан, Стоян, Боян са паднали Соломон, Нисим, Моше, Челеби, Али. Загинали за България.”, пише тя.

Според нея Софийска община и кметът г-жа Йорданка Фандъкова „ни хвърлят прах в очите и ни баламосват, че видите ли заради обжалването на някой си Старчев на общинското решение за премахването на рушащия се монумент и възстановяване на Паметните плочи били блокирани и не можели да махнат рушащия се и опасен за живота на хората поръчков "паметник". Горчева е категорична, че той е незаконно построено съоръжение в чест на поредния конгрес на БКП.

Каузата е да се върне действителния исторически паметник на мястото му. „И така, плочите с имената на загиналите на мястото им вече десетилетия въпреки всички обещания и въпреки че вече има и решение на Общински съвет не могат да бъдат върнати, понеже в България мафията си има държава! Кого заблуждават? Валентин Старчев не е правоимащо лице да обжалва, защото не е собственик нито на "паметника" (впрочем, незаконно построено съоръжение, което се руши, защото поначало е било строено спешно и некачествено), нито на терена. Става дума за общинска собственост! Поискал ли е в жалбата си Старчев изрично съдът да постанови временно спиране на изпълнението на това решение на общината, докато се реши делото? На какво основание? Има ли ИЗОБЩО образувано дело? На какво основание?, пита Горчева в коментара си.

„И не стига всичко, ами и Вежди Рашидов, който си позволи навремето да счупи носа на изпълняващ служебните си задължения български полицай, понеже му направил забележка да спазва законите и да не паркира, където му хрумне и когото министър-председателят Бойко Борисов много си го харесва за министър на културата, макар че името му виси в позорната декларация, подкрепяща комунистическото престъпление, цинично наречено „Възродителен процес“ - и той тръгнал да се изказва от висотата на собствената си неграмотност за запазването на пропагандния монумент на Старчев. То не бе Музей на социалистическото изкуство, създаден от същия този Бойко Борисов любимец Вежди Рашидов по времето на предишното ГЕРБ управление, то не бяха лъжи! Нека каже Вежди Рашидов защо подопечното му министерство бави вече половин година едно просто разрешение за паметник в Добрич на погубените от Сталин таврийски българи, завърнали се в България по време на Втората световна война, получили българско гражданство и право на заселване в България? Колко време трябва да чакат хората височайшия му подпис?

Нека да каже кметът на София госпожа Фандъкова докога ще заблуждава софиянци и докога ще търпим пропагандните антипаметници, възхваляващи съветските окупатори?

И докога мислят да продължават с некадърното си управление на София, нехаещо за ежедневните проблеми – разбити тротоари, липсващо улично осветление, невъзможност за придвижване на инвалиди, на възрастни хора и на майки с бебешки колички, а същевременно ще се хвърлят луди пари за непрекъснати скъпоструващи ремонти? А се правят непрекъснати ремонти, защото липсва ежедневна поддръжка! Случайно ли е това безотговорно пилеене на пари?

А премиерът Борисов какво си въобразява? Че селският му тарикатлък – пас вляво, пас вдясно минава ? Че може до безкрай да лъкатуши и да лъже българските антикомунисти да гласуват за него, докато единственото, което прави е да кляка пред комунистите!, завършва тя.

Въпреки че вече има официално решение на Столичния общински съвет за премахване на рушащия се и опасен паметник, то още не може да се изпълни заради съпротивата на министъра на културата Вежди Рашидов, автора Георги Старчев и част от творческата гилдия, припомня Горчева.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional