Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Русия манипулира общественото мнение в България заради Украйна, обяви военното министерство

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg/

  Дневник
 
 

Министерството на отбраната (МО) изразява безпокойството си от опитите за манипулация на обществото в България чрез медийни кампании и изказвания на политически лица за войната в Украйна. В България се води "хибридна война", констатират от ведомството в Доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г., публикуван на интернет страницата на МО, и предупреждават, че системното намаляване на военния бюджет "може да доведе до частична загуба на суверенитет на страната до 2020 г.".

Докладът е бил представен и приет от правителството на закрито заседание на Министерски съвет в сряда.

"Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки, са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война (хибридна война - бел.ред.)", гласи докладът.

"В тази връзка, безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др", се казва в увода към документа.

Терминът "хибридна война" се появи в официалните доклади на МО в ревизираната версия на стратегията "Визия: "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020". В оригиналната версия на документа се говореше за "информационна война", която Русия води на територията на България, но промените бяха нанесени след искане на служебният премиер Георги Близнашки.

"Кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели.

"Хибридната война" представлява качествено ново предизвикателство пред сигурността. Тясъчетава конвенционални и неконвенционални методи, военни и невоенни средства, с особен акцент върху воденето на информационна война и осъществяването на кибератаки. В този контекст, целенасочено за постигане на политически цели могат да се използват също и икономически и търговски инструменти, особено енергийната зависимост", пише още в доклада.

Други заплахи за националната сигурност, посочени в документа, са кризисните процеси в Близкия Изток и Северна Африка. Споменават се още конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак, действията на "Хизбула", обстановката в Ливан, Либия, Египет и Алжир.

От запад съществуващите потенциални рискове са свързани със страните от Западните Балкани и забавянето на тяхната интеграция в НАТО и ЕС, неспазването на принципите и ценностите на либералната демокрация и загуба на ясна евро-атлантическа посока. "В региона продължават да се генерират рискове за стабилността, включително за България, произтичащи предимно от етническа и религиозна нетърпимост и от дълбоко вкоренените "националистически идеологии", се казва във Визия 2020.

В документа се посочва също, че съществува реална опасност лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да достигнат на територията на страната ни.

Документът акцентира и върхи неадекватните средства, отделени за военния бюджет. "За миналата година делът на военния бюджет е бил 1.35% от БВП, което e далеч под исканите от НАТО 2%. Ситуацията става още по-тежка, тъй като в тригодишната бюджетна прогноза е записано, че през 2016 г. ще бъдат отделени 1.19% за отбрана, през 2017 - 1.16%, а през 2018 г. - 1.12% от БВП." Това според анализа води до ерозия на отбранителните способности, невъзможност да се изпълняват ангажиментите към НАТО и опасност от частична загуба на суверенитет до 2020 г.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional