Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Реформата в съдебната власт като ... спасяване на Петьо Еврото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, http://www.dnevnik.bg

 


 
 

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да заведе дисциплинарно производство срещу следователя, до скоро началник на столичния следствен отдел Петьо Петров с мотива, че е изтекла предвидената от Закона за съдебната власт 3-годишна давност от момента, когато са били оповестени в медиите неговите действия, уронващи престижа на съдебната власт.

А визираните действия са участието на Петров в полицейската операция, на която бе построено делото за подкуп срещу бившия военен министор Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. То приключи на последна инстанция - Върховния касационен съд  на 3 февруари тази година, а в съдебния акт, потвърждаващ оправдателните присъди на тримата на първите две инстанции, е написано какви са били действията на Петров:

"емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петър Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение"

Мнозинството на ВСС обаче реши, че давността трябва да се брои от 2010 г., когато в публичното пространство са се появили скандалните информации за Петров, а не от 3 февруари т.г., когато съдът окончателно ги е потвърдил.

След като ВКС написа черно на бяло какви ги е вършил следователят и основен свидетел по делото, самият той подаде оставка от началническия пост, а на 5 март пожела и да напусне доброволно съдебната система.

Забележителното в сюжета "Петров" - по-известен с красноречивия прякор Петьо Еврото, е, че не друг, а лично главният прокурор  го спасява от дисциплинарната проверка, като предложи ВСС кротко да го освободи от системата. На 5 март на мнозинството на Цацаров не му стигна 1 глас, но този четвъртък (26 март) успя - ВСС просто отказа да се занимава с нарушенията на скандалния следовател, забъркан в поредица емблематични скандали, и той ще си замине от съдебната система по свое желание и по живо - по здраво, заедно със заслужените заплати за прослуженото време, някъде около 50 хил. лв...

А в прослуженото време - то не бяха съмнителни алкохолни проби и надхитряне с КАТ, то не бе загубване на тефтери, когато трябваше да бъдат покрити инициалите на властта и на ДП... Тоест

спасява се магистрат с колосални заслуги за нулевото обществено доверие в правосъдието

Спасява се същевременно емблематично лице от съдебната власт, разследвало  "специални" досъдебни дела, като това срещу бившите издатели на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев и Любомир Павлов; за проекта "Цанков камък" срещу Доган; делото за комуникационната система на армията "Странджа 2" (от което тръгна делото за подкуп срещу Николай Цонев); за длъжностните престъпления в КТБ, от която е имал  кредитна карта: все дела, които ако съдим от дистанцията на времето и по развоя им, без особен риск си заслужават определението конюнктурна прокурорска продукция, обслужваща повелята на деня, спусната по едното дело например от Цветанов: "До седмица ще имаме арестуван съдия", обяви той в навечерието на ареста на Цонев като "абсолютен престъпник" на колене в болничния коридор през април 2010.

Тъй че

героят на този коментар всъщност не е скандалният следовател, а главният прокурор, който го спасява от проверка чрез влиянието си над мнозинството на ВСС

Логиката на спасяването е проста: магистратите, които са част от мрежа за поръчки, трябва да бъдат покривани от проверки и дисциплинарни производства, и ако не могат да бъдат опазени занапред в системата, нека си отидат кротко и без шум, за да не лъснат високите поръчители. Затова и прокуратурата няма да заведе наказателно дело срещу Петров, ако съдим по изтичащата съвсем скоро давност и за наказателно преследване (не само за дисциплинарното) въпреки че установеното от съда за неговите действия се вмества в Наказателния кодекс:  "Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел да навреди на онзи, който даде или приеме подкупа, се наказва за провокация към подкуп с лишаване от свобода до 3 години".

По същата логика ВСС, вместо да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева за разрешенията за СРС по скандала "Червеи", нападна министъра на правосъдието, че нарушил закона, като огласил предложението си. (Срещу Янева все пак е образувано досъдебно производство заради "Червеи", за да бъде отстранена от председателския пост, но не е привлечена като обвиняема.)

Такива са мерките на прокуратурата и конкретно на главния прокурор за борба с корупцията, за изчистване от негативите, за оздравяване и реформиране на съдебната система. На тези мерки и премиерът явно гласува доверие в петък с намека, че може да бъдат възстановени някогашните правомощия на прокуратурата да разваля сделки. Контекстът - спасяване на отломъците от КТБ от разграбване. Правомощия, които били отнети навремето /през 1997 г./ за да мине по-лесно "разбойническата приватизация" - по същото изявление на премиера. 

Прав е г-н Борисов - разбойническата приватизация отмина, настъпило е може би светото преразпределение на разпределеното.

Каква съдебна реформа, какви пет лева (пак по премиера)!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional