Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как "ефектът Йоханис" променя Румъния

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

 

Той е едва от 100 дни в управлението на страната, а вече е така популярен, както никой друг от неговите предшественици в най-новата история на Румъния. Как новият стил на новия президент Клаус Йоханис променя страната?

Президентът на Румъния Клаус Йоханис

Три четвърти от румънските граждани биха дали днес гласа си за Клаус Йоханис - още повече от онези 55 на сто, с чиято подкрепа дясноцентристкият кандидат спечели изборите през ноември 2014 г. Това сочат резултатите от актуални допитвания до общественото мнение. Страницата му във Фейсбук има над един милион и половина посетители - повече от когото и да било друг европейски политик.

Очакванията към новия президент Клаус Йоханис, който е етнически германец, още от самото начало бяха огромни. Мнозина видяха в него "последната надежда на Румъния да стане нормална страна", както писа букурещкият всекидневник "Адевърул".

И действително след встъпването в длъжност на президента на 21 декември 2014 не малко неща в страната се промениха. С добрия си пример той накара румънските политици да изоставят непристойния тон, с който обичайно си служеха. За пръв от години насам всички парламентарни партии отново водят доста нормален, цивилизован диалог с президента, а и в общуването помежду си междувременно станаха по-умерени. В румънските медии отбелязват това като "ефекта Йоханис".

Положителен сигнал за малцинствата

Освен това с външнополитическите си изяви Йоханис върна на сънародниците си чувството за достойнство - например при визитата си в Берлин, когато ясно посочи предубежденията, свързани с румънската "миграция по бедност".

Йоханис встъпи в длъжност на 21 декември 2014 година

Представители на румънските малцинства изтъкват на свой ред, че с Йоханис начело на държавата за пръв път е избран политик, който сам произхожда от малцинствените етноси в страната. "Това е значимо историческо обстоятелство, което ще се отрази положително на малцинствата в Румъния", смята правозащитникът и бивш министър по въпросите на малцинствата Петер Екщайн-Ковач.

Във впечатляваща реч пред парламента Йоханис призова елита на страната да се въздържа от "популизъм" и "постоянни предизборни престрелки". По негово настояване парламентът оттегли законодателни инициативи в защита на корумпирани политици. Новият президент настоява освен това за по-силно участие на гражданските организации в политическия процес и за последователно преодоляване на комунистическото минало.

Тясно обвързване с ЕС

Във външната политика Йоханис също поставя нови акценти. Той пледира за още по-тясно обвързване на Румъния с ЕС и за засилено сътрудничество с Германия и Полша. "Положително е, че в известната от управлението на Бъсеску ос "Букурещ-Лондон-Вашингтон" на мястото на Лондон сега влиза Берлин", казва публицистът Андрей Корнея. Важно е също сътрудничеството с Полша, смята той. "Оста Букурещ-Варшава, заедно с балтийските държави, може да се превърне в антипод на онези страни в региона, които в украинската криза поддържат колеблива позиция спрямо Русия", изтъква публицистът.

Акцент върху корупцията

През февруари т.г. Йоханис гостува на канцлерката Меркел в Берлин

През последните месеци новият румънски президент постигна обаче най-вече едно: борбата срещу корупцията в страната сега се води така решително, както почти никъде другаде в Европа. Междувременно са арестувани много бивши министри, държавни служители и бизнесмени, които преди се смятаха за недосегаеми, защото поддържаха тесни връзки с управляващите. Водят се разследвания включително срещу членове на семейството на бившия социалдемократически премиер Виктор Понта, както и срещу бившия президент Траян Бъсеску. Причината за това изумително развитие румънската политоложка Алина Пипиди вижда във факта, че Йоханис действително запазва обективна, надпартийна позиция и няма протежета. "За пръв път е възможно действително да се води борба срещу корупцията", казва Пипиди.

Независимо от възторженото отношение към новия президент, Йоханис нерядко смущава сънародниците си - най-вече със сдържаността си, която рязко се отличава от твърде словоохотливия маниер на политици и медии в Букурещ. За нещастие на много журналисти и коментатори, Йоханис вече многократно заяви, че политиката не трябва да се превръща в публично шоу. "Обществеността вероятно ще трябва да свикне с този нов, много сдържан стил и с обективните послания във Фейсбук", смята публицистът Корнея.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional