Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Луврие пише на Борисов: Сделката за БТК е окончателна, не ни пречете

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Зорница Латева, http://www.mediapool.bg/

 

Собственикът на LIC33 се окачестви като западен предприемач и "инструмент на мира, а не за такива, каквито ни описаха"
Пиер Луврие, който се представя за единствен собственик на LIC33

Продажбата на "Българската телекомуникационна компания" (БТК) и още пет дружества със задължения към КТБ е окончателна, заявява собственикът на регистрираната в Люксембург компания LIC33 Пиер Луврие в приповдигнато писмо до премиера Бойко Борисов и иска среща с него. Преди седмица Луврие съобщи на нарочна пресконференция в София, че е придобил за 1 евро най-големия пакет в най-големия български телеком, два военни завода, НУРТС и един мултиплекс с ангажимент да изплати изцяло дължимите 900 млн. евро, с които LIC33 не разполага, но смята да набави от банкови заеми.

Тогава
LIC33 казаха още, че няма нужда да се срещат с правителството, а само с временните синдици на КТБ, за да се изясни колко средства и кога трябва да погасят шестте компании към банката с отнет лиценз.

Сега обаче Луврие настоява за среща с Борисов и обяснява това с "определени твърдения, които наскоро прочетохме в пресата". В писмото се загатва, че става дума за разкритията за
връзките му с Кремъл и с олигарха Константин Малофеев, който е спонсор на проруските сепаратисти в Украйна.

В дните между пресконференцията на Луврие и настоящото писмо държавата внезапно се разшета с цел да предотврати сделката със стратегически за националната сигурност компании, за която потвърди и продавачът Цветан Василев – собственикът на фалиралата КТБ, който се укрива в Белград. Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че започва проверка, а НАП от своя страна запорира акциите на купуваните дружества.

Премиерът Борисов пък поиска ново извънредно законодателство, чрез което прокуратурата да може да разваля сделки между частни фирми. В петък той окачестви опитите за придобиване на тези компании като "част от хибридната война на Русия" срещу България.

Посланието, изпратено от Луврие във вторник, очевидно цели да разсее тези съмнения, но формата и начинът, по който става това, по-скоро засилва подозренията, че сюжетът с Луврие и
LIC33 силно наподобява този в Великия комбинатор Остап Бендер и фирмата му еднодневка "Рога и копита".

"Ние работим за и по правилата на Европейския съюз"

"Никоя държава не ни диктува каквото и да е, ние работим за и по правилата на Европейския съюз", декларира собственикът на компанията LIC33, създадена специално с цел да придобие шестте дружества на Цветан Василев.

"Ние знаем, че много представители на европейски и други западни капитали наблюдават отблизо този проект и се питат дали върховенството на закона ще бъде гарантирано, дали прозрачността ще бъде гарантирана, питат се дали свободата на предприемачеството ще бъде гарантирана, и се питат дали неприкосновеността на частната собственост ще бъде гарантирана", заявява Луврие, говорейки за себе си и новоизлюпената си компания като за първостепенен европейски инвеститор.

Луврие пише на Борисов, че сделката за 1 евро, която българските власти се опитват да предотвратят, е окончателна.

”Законът е категоричен по този въпрос и позволете любезно да поканя Вашите екипи да се срещнат с моя, за да бъде българското правителство надлежно осведомено. Ние поехме ангажимент да заплатим цена от 900 милиона евро в дългове като стойност на предприятието (БТК – "Виваком"-бел.авт.), която намираме за висока, предвид тежестта и сериозността на атаките срещу дружествата, но въпреки това все още държим на принципа на изплащане на всичките задължения”, се посочва в писмото.

Positive PR

То не е изпратено от официалната електронна поща на компанията, а от адрес free.positive.pr@gmail.com. Като подател е посочен "екипът на Positive PR". Прикачени са два файла на български и английски език, за които се твърди, че са оригиналите на обръщението на Пиер Луврие към премиера Борисов. Същият текст е пуснат на 31 март като платено съобщение на две страници във в. "Сега" и в по-малък вариант във в. "Капитал daily".

Mediapool
се свърза с Паскал Ирастроза, който отговаря за връзките на LIC33 с медиите, чрез имейла му, посочен на сайта на LIC33. "Не сме изпращали никакво писмо като това до премиера. Ако бяхме изпратили, щяхте да знаете", написа той в отговор на молбата за разяснения на писмото. Запитан дали ще пуснат официално опровержение, малко по-късно той заяви, че всъщност са публикували писмо до премиера Борисов чрез платените съобщения в двата вестника (текстът, публикуван в "Сега" е идентичен с този, изпратен по мейл до медиите -бел.авт.).

"Ще разберете, че ние сме Ваш съюзник"

”Ние сме просто западни предприемачи, желаещи да разрешат сложна ситуация и да структурират плащането на дългове към КТБ… Вие ще разберете, че ние сме Ваш съюзник, защото ние сме съюзник заинтересован от пълната прозрачност, защото, като изразяваме нашето желание да направим сигурно изплащането на задълженията, ние сме съюзник на справедливостта, защото носим разрешение на тази ситуация, защото нашата намеса ще допринесе за подобряването на инвестиционния климат в България”, се посочва в писмото.

"Считаме себе си за инструменти на мира, а не за такива, каквито ни описаха"

Като "всеки гражданин на ЕС, ние вярваме във върховенството на закона", декларира Луврие. "Скромно считаме себе си за инструменти на мира, а не за такива, каквито ни описаха. Тези подвеждащи описания, базирани единствено на три снимки, и на лъжа относно нашите инвестиции, опитват да ни опозорят и да създадат за нас изкривена представа, която не отговаря на действителността”, заявява Луврие по повод снимките му в социалните мрежи, на които празнува анексирането на Крим от Русия.

Снимките, които визира, са вероятно от профила му във Фейсбук, където се вижда фотос на годеницата му, прегърната от френския актьор с руски паспорт Жерар Депардийо, придружена с текст: "Празнуваме връщането на Крим към Русия с Жерар Депардийо." До въпросния пост в социалната мрежа стоят харесвани личности като Владимир Путин, Владимир Жириновски и пр.

"Изкуствени атаки от лица, злоупотребяващи с властта на държавата"

Луврие пише на Борисов, че
дружествата, "които придобихме", се справят отлично и проблемът им не е финансов, а се дължи на "изкуствените атаки, с които те непрекъснато се сблъскват, атаки, инспирирани от онези лица, злоупотребяващи с властта на държавата за собствените си цели". "Ние вярваме в тези дружествата и техния огромен потенциал, в служителите им и в България. Както се ангажирахме, действително дължимите на КТБ суми ще бъдат изцяло заплатени с участието на първокласни международни банки. Това рефинансиране ще бъде извършено при пълна прозрачност, в координация с екипа на правителството в рамките на един процес, следващ най-стриктните международни пазарни стандарти. От това ще спечелят всички българи”, се посочва още в писмото.

Оборотите на петте компании, които Луврие съобщи, че купува за 1 евро, се оценяват на повече от 5 милиарда евро.

”Ние имаме прозрачни цели. Ние правим бизнес, опитвайки са да донесем стабилност и справедливост там, където инвестираме. Оставяме политиката на политиците...Ние сме дискретни инвеститори в ЕС, уважавани от тези, с които сме работили, като досега не сме се стремели към широка публичност. В конкретния случай избрахме да се афишираме публично, за да разсеем митовете и слуховете около настоящата ситуация и да заявим ясно нашите намерения. Ние знаем, че много представители на европейски и други западни капитали наблюдават отблизо този проект и се питат дали върховенството на закона ще бъде гарантирано, дали прозрачността ще бъде гарантирана, питат се дали свободата на предприемачеството ще бъде гарантирана, и се питат дали неприкосновеността на частната собственост ще бъде гарантирана”, заявява още Луврие.

Той посочва, че фирмата не иска ”преференциално отношение, а просто с уважение молим правителството да уважи принципа на върховенство на закона, неприкосновеност на частната собственост, свободата на предприемачеството, и нашата лична сигурност – нещо, което бихме очаквали във всяка държава членка на ЕС”.

Претендиращият за уважаван европейски инвеститор Луврие още преди седмица отрече да има вземане даване с Малофеев, с чиято фирма Marshall Capital е сключил партньорство на 13 ноември м.г. в качеството си на основател и собственик на "европейския фонд" CFG Capital. Към тази дата Малофеев вече е попаднал под ударите на санкциите, въведени от ЕС и предстои да му бъдат наложени такива от САЩ. По повод обявеното партньорство на сайта на Marshall са поместени изявления както на Луврие, така и на Малофеев. Към днешна дата обаче първото нещо, което се вижда на сайта на CFG, е опровержение, в което се казва, че "CFG Capital винаги е оперирал самостоятелно на руския пазар и никога не е влизал в каквото и да било съвместно начинание или партньорство с местни лица или компании".

В сайта на групата LIC33 пък въобще не се и споменава за каквато и да е връзка на Луврие с CFG. В профила си в LinkedIn той е отбелязал, че го е напуснал през ноември 2014 г.

В екипа на Луврие има още двама французи. Единият е пенсионираният генерал от жандармерията Бертран Кавалие, а другият е Жан Жозеф Жакобер, който е инвестиционен съветник.

Борисов: "Да дойде, аз се срещам с всички"

В отговор на репортерски въпрос за писмото на Луврие, Борисов каза, че когато го получи, ще прецени дали да се срещне с него. Въпреки това добави: "Да дойде, аз се срещам с всички, само като дойде някой, ще дойдете да снимате, защото излиза след това и вика: "Аз се видях с Борисов".

Само преди два дни Цветан Василев обяви в интервю за сайта "Гласове", че сделката за активите на БТК и останалите пет компании е под условие - да бъдат изплатени задълженията им към КТБ. В същото време управляващите дадоха да се разбере, че ще се опитат да спрат придобиването на шестте дружества от LIC33 по всякакъв начин. Не е ясно как точно сделката е приключена, тъй като българските дружества по веригата на собствеността на шестте компании не са сменяли притежатели си. Няма информация и в Комисията за защита на конкуренцията за извършена сделка, което накара антимонополния орган преди ден да покани LIC33 да й дадат повече информация по въпроса.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional