Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Преследването на журналисти в Казанлък се оказа редовна практика

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Главна прокуратура започва проверка на подопечната си магистратура в Града на розите

Георги Манев. Снимка Клуб Z

Случаят с казанлъшкия журналист Георги Манев, който бе погнат от местната прокуратура заради всяване на паника след репортаж за съвсем истинско наводнение в града, оказа се, далеч не е единствен. Колежката на Манев от местната медийна група "Вис виталис" Славка Самарска е била привикана в прокуратурата, за да й бъде връчено предупреждение за уронване на престижа на общината, разказа Нова тв.

Причината - журналистите направили серия репортажи за нередности при издаването на талоните за паркиране в града, последният от който в края на януари. Тогава Самарска, която е и шеф на медиите, подала сигнал до прокуратурата. В началото на февруари колегата й Манев прави репортажа за наводнението. Малко след него Самарска е била извикана от държавното обвинение. Помислила си, че ще получи информация докъде е стигнала проверката по подадения от нея сигнал. Но вместо това й бил връчан един меко казано странен протокол за полицейско предупреждение. Точка първа касаела проблема с паркирането, а точка втора - този с наводнението. И с двата случая се занимавал "прокурорът с биричката" - Кръстин Кацаров.

Точка първа гласяла, че медиата нямала право да излага факти срещу служители на общината, за които се знаело, че са невинни. По този начин журналистите уронвали престижа на местната власт.

В точка втора се казвало, че нямат право да всяват паника сред населението, в случая заради репортажа за наводнението.

На Самарска било обяснено, че кметицата Галина Стоянова (ГЕРБ) е подала сигнал срещу "Вис виталис" заради материала за билетчетата за паркиране. Стоянова обаче категорично отрече това.

Пред Нова тв зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обеща проверка на действията на прокуратурата в Казанлък и по-специално на Кацаров, не само за методите на работа, но и за спазване на етичните правила на магистратите.

Самият Казаров отказа да застане пред камера, но пък по телефона си позволи обидни квалификации по адрес на медиите в Града на розите. 

"Аз съм интелигентен човек. Моите родители са ми осигурили висше образование и не чета такива сайтове", заяви той.

"Това е пореден прокурорски абсурд. В случая се съдържат достатъчно данни за злоупотреба с власт. Съмнявам се, че тази проверката, за която говори Борислав Сарафов ще бъде обективна", посочи правозащитният адвокат Михаил Екимджиев и даде примери с отказа на държавното обвинение да образува проверки по случаите със следователя Петьо Петров - Пепи Еврото, с прокурора, който започна проверка на държавния глава и пр.

"Хората с пурпурни тоги не са над закона, в прокуратурата виреят хора, които могат да са опасни за обществото", каза в заключение Екимджиев.

Междувременно стана ясно, че се отлага връчването на обвинителния акт на Манев, което трябваше да се случи днес.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional