Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Според руснаците - те вече са в навечерието на война

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Спасов

            Русия е в състояние на постоянна бойна готовност и очаква всеки момент конфликтът с НАТО да прерасне във война. Това ни информира вестник „Коммерсант” в днешния си брой.  54%  от руснаците считат, че мащабни военни действия могат да започнат всеки момент. Това показват данните от направено от социологическата агенция  Фонд  „Обществено мнение”.  В тази обстановка, независимо от факта, че РФ е рекордьор по относителния дял на разходите си за отбрана в държавния бюджет, те оправдават напълно тази политика и считат, че първопричината е в агресивната политика на алианса.

            Удивителна е тази констатация за агресивност на НАТО. Все едно неговите членки са пратили войски на територията на една суверенна страна, с цел да откъснат апетитни късчета от нея. Те са в основата на рекордни по мащабите си военни маневри, каквито светът не е виждал от края на Втората световна война. Техните военни министри, посланици и президенти декларират готовност да изпепелят света, като с категоричност декларират, че нищо не може да ги спре да използват и ядрено оръжие.

            Не удивление, а потрес предизвиква у мислещия човек убеждението на 66% от руснаците, че само благодарение на тяхната  миролюбива политика до сега е избегнато началото на войната. Именно използването на езика на дипломацията озаптявало войнственото безумие на НАТО. Само 15% са на противното мнение, като считат, че руската външна политика и най-вече действията на РФ в Украйна повишава риска от война.

            Експерта на социологическата агенция, извършила проучването Григорий Кертман отбелязва, че в основата на получените резултати стои натрапваната от управляващите картина на международното положение, която представя света в предвоенно положение. Нещо повече – според него под влияние на масираната пропаганда хората забравят поуките от студената война, която продължи десетилетия само заради това, че алтернативата и беше всеобщото унищожение. Очевидно русите са направили огромна крачка назад и са се върнали към времената на Хрушчов и Караибската криза. Но дори и тогава беше намерено мирно решение. Ужасяващо е, че днес за мнозинството не вижда мирен изход. По същество Русия и Северна Корея завършват своя път на конвергенция на външните си политики, като Русия прие ценностната система на Ким Чен Ун.

            Споменаването на Ким Чен Ун съвсем не е случайно. Ето, излязоха статистическите данни за доходите в Русия за първите два месеца на годината. Спад от 9%. Вярно е, че до сиромашията на корейците има все още голямо разстояние, но курсът е поет. И той съвсем не е в правилната посока. Както не е в правилната посока правителственото решение от последната седмица за недопускане до екраните на филми, които критикуват правителствената политика. Същото се  отнася и за театралните сцени. Няма как да забравим, че съвсем неотдавна всяка обществена дейност, финансирана от външни източници се определи като шпионска.  Заплахата изобщо за каквато и да е опозиционна дейност е в ход. Москва става Пхенян с тази разлика, че е значително по-голяма.

            Съвсем естествено е при това състояние на нещата да си зададем въпроса – има ли изход. Не може да няма. Но той в никакъв случай не е война. Дошло е времето, когато цивилизования свят трябва да определи Русия като ембаргова държава. Не, не е пресилено. Зная, че цената на това решение ще е висока. Но ако не започнем да я плащаме сега, много скоро тя ще нарасне главоломно. Дали тогава ще можем да я платим. Това съвсем не означава, че трябва да преустановят и дипломатическите контакти. В крайна сметка Путин не е вечен. Рано или късно руснаците ще разберат в какъв, казано по тяхному тупик ги е вкарал той. Това ще стане по-скоро рано, отколкото късно, защото капиталите се изнасят от страната, рафтовете в магазините оголяват, резервите се стопяват. В един момент напрежението ще започне да расте и тогава краят е предвидим. Един народ може да бъде лъган година, две, десетилетия ако щете, но това да продължи безкрайно – няма как да стане.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional