Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Шефовете на БНБ лапат месечно към 400 хил. лв., но проспаха грабежа на КТБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Коста Попов, http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Искров показва колко е дебела заплатата му

 

Гражданите са реалните работодатели на Централната банка, но не знаят какви пари потъват в джобовете на пазителите на финансовата стабилност


След аферата“КТБ“ шефът на БНБ Иван Искров е безспорният герой на най-големия грабеж на века. Гуверньорът на Централната банка не само проспа юнашки разцвета на политико-финансовата пирамида на Цветан Василев, но и услужливо съдейства за затварянето, доразграбването й с мафиотски схеми и фалитът й. В резултат на това закъсалата държава трябваше да извади няколко милиарда за да покрие дълговете, а месеци наред почтени вложители бяха подложени на истински стрес заради спестяванията си.

Публична тайна е, че години наред Искров и екипа му получават едни от най-високите заплати в държавата за да пазят парите ни и финансовата стабилност, но днес безспорно ясно е, че те се провалиха тотално, и не оправдаха тлъстите заплати, които лапат всеки месец на фона на мизерстващия средно статистически българин.

Неправителствената организация „Ние гражданите“, защитаваща правата на вложителите в КТБ са провели свое разследване и са достигнали до стряскащи суми, които смучат шефовете на БНБ. Голямото преяждане е съчетано с липса на критерии, законови празноти за контролиране на възнагражденията в БНБ, и възможности за корупционни практики.

Обществото коментира различни суми, достигащи 

до 90 хил. лв. на месец, 

посочвани като размер на работната заплата на управителя на БНБ Иван Искров.

Оказва се, първо, че формирането и скалата на работните заплати в БНБ се отличава от формулите, прилагани за заплатите на служителите в различни държавни администрации. Така напр., заплатите на служителите в Комисията за финансов надзор се базират на скалата на заплатите в Народното събрание, като председателят на КФН получава месечно възнаграждение, равняващо се на 90 % от възнаграждението на председателя на Народното събрание.

Освен това управителят на БНБ и подуправителите не включват размера на работните си заплати в официално подаваната декларация към Сметната палата; в нея се посочват само суми, които са получени от други източници. Такива вероятно декларира подуправителят Калин Христов като изпълнителен директор на Бансервиз, Нели Кордовска – като член на УС на Държавния фонд за гарантиране на влоговете, но не и истинските си доходи от БНБ.

Проверка установява още, че възнагражденията в БНБ се базират на осреднени стойности на възнагражденията в частните търговски банки. На всеки 6 месеца българските банки подават информация в БНБ за равнището на заплатите по категории персонал – изпълнителни директори, директори, ръководители направления и дирекции, главни иксперти, експерти.

Така, според обобщената информация, възнаграждението на управителя на БНБ и на подуправителите би трябвало да се определя като средна величина от възнагражденията на главните изпълнителни директори на Уникредитбулбанк – около 50 хил. лв на месец, ДСК – около 45 хил.лв на месец, Пощенска банка – около 45 хил.лв.

До 2007 г. управителят на БНБ е получавал 8 хил.лв. месечно

възнаграждение плюс 3 хил.лв. като член на УС на БНБ. Подуправителите са получавали по 7 хил.лв. плюс 3 хил.лв. като членове на УС на БНБ. Отделно, по различни пера и критерии за краен годишен финансов резултат и др. са получавали големи доплащания, надбавки или бонуси. Логиката заплатите им да скочат драстично през следващите години – 7-8 пъти остава забулена в мъгла.

Понастоящем подуправителите на БНБ получават по 40 хил. лв месечно възнаграждение плюс възнаграждение за работата им като членове на УС на БНБ. Иван Искров получава около 45 хил.лв., т.е. с 10 % повече от подуправителите. Не е известен размерът на месечните възнаграждения за тях като членове на УС на БНБ, нито размерите на надбавките, плащани по различни други критерии. За тях по всяка вероятност може да се съди по броя от пера, по които служителите в ББР получават плащания над месечното им възнаграждение.

Освен това, управителят на БНБ и екипът му ползват различни привилегии, почивки в двете луксозни бази на БНБ на Черно море, персонални автомобили. Искров разполага с две служебни коли – мерцедес и високопроходим луксозен джип, и двата със специален номер 0001, като за снобарската регистрация също плащат заблудените данъкоплатци.

От „Ние гражданите“, представлявано от Вера Ахундова поставят и няколко важни въпроса, предизвикани от събраната информация:

1. Ако институцията, която Иван Искров управлява е държавна, защо формирането на работните възнаграждения е оставено извън закона за БНБ и се определя от УС на БНБ? Въпросът е особено актуален и във връзка с изказването на Иван Искров пред Парламентарната комисия за бюджет и финанси на 43-то НС от 29.10.2014 г, пред която той заявява: „Не съм държавен служител. И никой в Българска народна банка не е държавен служител. Ние плащаме заплатите на държавните служители”. (Протокол № 1, от 29.10.2014 г., стр.58).

Формално по статут Иван Искров не е държавен служител по Закона за държавните служители, но функциите, които изпълнява в държавна институция (банка) го правят служител на държавата.

2. Какъв е размерът на възнаграждението на управителя на БНБ и членовете на УС на БНБ и защо тези данни не се включват в годишните им декларации пред Сметната палата или други органи, на какво основание тази информация не се декларира публично?

3. Какви законови промени ще направи Народното събрание , за да ограничи или ликвидират корупционните практики, наблюдавани при повечето членове на УС? Калин Христов например не може да съвместява дейността подуправител и управлението на търговско дружество; до неотдавна съпругата на Димитър Костов бе на работа като главен експерт в КТБ, като чистото възнаграждение (нето), което е получавала в размер на 4085 лв. надвишава както средното равнище на заплащане на главните експерти - 3420 лв. на месец, така и възнаграждението на непосредствения й началник - директор на дирекция - 3982 лв. на месец. Понастоящем съпругата на Костов е сменила местоработата си, но пак в друга банка?!

4. Въз основа на какви критерии БНБ е определила като месечно възнаграждение на квесторите в КТБ и до неотдавна в банка Виктория сумата от около 15 хил.лв. (средно 12,5 хил.лв. нето) като месечно възнаграждение?

Една проста сметка показва, че месечно Искров, заместниците му и членовете на Управителния съвет на БНБ взимат около 400 хил. лв. възнаграждения. При масова пенсия от 200 лв. за страната, това са приблизително парите за възрастните хора в град като Калофер. Съпоставката е направо цинична на фона на банковия грабеж, който бе допуснат умишлено, поради некадърност или и заради двете.

Гражданите на България обаче трябва да се разделят с усещането, че са 

част от социалистическото стадо овце,

и да проумеят, че са реалните работодатели не само на политиците, но и на шефовете на важните държавни институции, които преди да лапат трябва да заработят тлъстите си заплати, да има прозрачност какво взимат и ясни правила за формиране на възнагражденията им. В случая с Иван Искров и славния му екип, провалът им е скандално явен, но предстои да видим какви отговорности и санкции ще понесат.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional