Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветан Василев ще съди държавата за умишлено съсипване на КТБ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Мажоритарният собственик на затворената "Корпоративна търговска банка" ((КТБ) Цветан Василев обвини прокуратурата, че е станала съучастник на депутата от ДПС Делян Пеевски в опита му да овладее активите на Василев. Укриващият се в Белград банкер обяснява в личния си сайт, че банката била умишлено съсипана чрез "театрални постановки" и той започва да разобличава виновните според него за това. Той смята също така, че единствената му опция вече е да съди държавата в Страсбург заради този "зловещ сценарий, разработен и реализиран с подкрепа на множество държавни институции".

Василев, който в последно време активизира задочните си публични изяви, твърди, че през миналата седмица имало няколко опита да бъде хакнат сайтът му и получил "невинни“ заплахи, пратени до него чрез посредници.

Според него държавното обвинение и негови доверени лица имат участие в съсипването на КТБ и помагат за разграбването на нейните активи. Той се съгласява с думите на ДПС-депутата и бивш финансов министър Петър Чобанов, че КТБ е атакувана отвътре с "неоценимата помощ на вътрешен човек (за неговите действия и чии инструкции е изпълнявал ще говорим по-късно)". Сценарият за изкуствения фалит и неговата реализация обаче са подготвени отвън, от ментора на Чобанов, пред когото финансовият министър стоял "диван-чапраз" и изпълнявал "всичките му прищевки" за назначения в митниците и в Банката за развитие, пише Василев, визирайки явно Пеевски. По думите му същият бил приет по-късно и от българската прокуратура за ментор.

Според него, временният главен прокурор до избора на Стори Цацаров – Бойко Найденов, за когото се смяташе, че ще е кандидатира за поста, е бил "отказан" да участва и затова сега е на "тих пристан" в холдинг "Булгартабак". Този холдинг "няма "нищо общо“ с главния изпълнител и координатор на поръчката да се унищожи КТБ" АД, иронизира Цветан Василев.

Той припомня отново, че през март 2014 г. Пеевски чрез адвоката си Александър Ангелов му поставил "искания“ да прехвърля безвъзмездно дялове в определени компании. Това станало в присъствието на сегашния защитен свидетел на прокуратурата във воденото разследване срещу Василев за източване на КТБ Бисер Лазов, който обаче отрича това да е така. По същото време е заведено досъдебно производство срещу неизвестен извършител по донос на анонимен свидетел за готвено покушение срещу Пеевски, по което до май 2014 г. няма движение.

Според Цветан Василев, това бавене вероятно е било за изчакване на неговия отговор по офертата за безвъзмедно прехвърляне на определени компании на Цветан Василев на Делян Пеевски, за "доуточняване на политическото съзаклятие (да не би някоя от партиите ­участнички да се откаже" и да се види резултатът от евровота.

През юни прокуратурата обявява ареста на трима души за организирано покушение срещу Пеевски, докато в същото време същия сигнал за покушение плюс рекет, подаден от Василев срещу Пеевски, лежал на бюрото на главния прокурор Стоир Цацаров, разказва банкерът предисторията на събитията, предшествали срива на КТБ на 20 юни.

Този сигнал обаче е разгледан едва през юни, когато вече КТБ е затворена и по него са разпитани Пеевски, Ангелов и Лазов, а арестуваните за подготвяното убийство на Пеевски са освободени дни по-късно. "Целият този зле скалъпен сценарий на г-н Пеевски и прокуратурата имаше една единствена цел – да ме извади от играта, за да стане банката много по-лесна плячка!", заявява Цветан Василев. "Какви бяха алтернативите за мене – или да съм вътре в ареста (и тогава нямам съмнение, че нещата нямаше да приключат с изсмуканото извинение на Главния прокурор за неволна грешка), или да бъда навън и да се опитам от дистанция заедно с екипа си да овладея ситуацията", допълва той.

"След първото действие на театралната постановка, посветено на "убийството на Пеевски“, започна второто действие – зрелищно нахлуване в офиси на фирми с обилно отразяване от щедро поканените медии... Кому е била нужна тази показност?... Нима са задържали серийни убийци или мастити наркотрафиканти?" - пита Василев. Според него целта на това е била да паникьоса вложителите.

"Какво постигнахте с показните си акции, господа от прокуратурата? Предотвратихте ли фалита на банката, или го предизвикахте? Осуетихте ли извършването на престъпление, или просто трябваше на всяка цена да използвате ситуацията, за да изнамерите обвинение срещу мене? Колко пъти заседавахте, за да формулирате необходимото Ви обвинение, за да издадете Европейската заповед за арест? Колко пъти се наложи да променяте формулировката на това обвинение? Защо трябваше да присъства г-­н Пеевски на всичките Ви заседания по среднощни доби (знам, че ще го отречете, но в подкрепа и на това ще се намери доказателство)?", пише още той

Според него прокуратурата си затваря очите за престъпления на нейни защитени свидетели по този случай. "Известни ли са Ви сделките с лицето Ангел Христов и неговия син за сградата на банката на пл. Гарибалди, 160 дка на първа линия на морето в село Самотино, сделки с фирма Синектик? Известно ли Ви е, че главният свидетел е присвоил в периода 1-13 юни 2014 г. от сметката на фамилната ни фирма "Сънлайт еър" 750 хил. евро и над 1.2 млн. щатски долара без наше съгласие и за това има сигнал до подопечната Ви Градска прокуратура?", посочва се още в изявлението.

Банкерът пита докога прокуратурата ще твърди, че неговата вина по казуса КТБ е безусловна и че той бяга от правосъдие, а не внася обвинителния акт срещу него в съда? Той отново иска прокуратурата да го разпита в Белград, което държавното обвинение отказва да направи с мотива, че Василев трябва да се върне в България, за да даде показания и да му се повдигнат обвиненията лично.

Мажоритарният собственик на КТБ твърди, че не може той да носи вина за това, че вложителите в банката не са си получили навреме средствата, тъй като държавата е длъжна да има механизъм за погасяване на гарантираните влогове в 20-дневен срок от изпадане на банкова институция в неплатежоспособност. Това е функция на Фонда за гарантиране на влоговете, където КТБ редовно си е правила вноските.

Василев припомня, че ЕС задължава България да разполага със средства, които да покриват всички гарантирани депозити в цялата банкова система, а държавата ни не е разполагала дори с парите за гарантираните депозити в КТБ.

Той пита също така управителя на БНБ Иван Искров защо централната банка е мълчала една седмица при бруталната атака срещу КТБ, а гуверньорът и бил хиперактивен, когато бе застрашена сигурността на ПИБ, която при това не е била подложена на одит като КТБ.

"Относно надгарантираните депозити, аз направих всичко по силите си да сформирам международен консорциум, който да рекапитализира и преструктурира КТБ АД, като запази 100% интересите на клиентите на банката с размер на депозитите над гарантираните от закона. Предложението на този консорициум беше брутално отхвърлено като несериозно (от БНБ- бел. ред.). Единствената ми опция в момента е да съдя българската държава за умишленото съсипване на КТБ АД в името на всички несправедливо пострадали от този зловещ сценарий", пише Цветан Василев, който вярвал, че в Страсбург неговите въпроси ще намерят адекватен отговор.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional