Свободата днес и тук 15 Юли 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Проф. Цветков: БКП/БСП, не е нито лява, нито дясна, тя е просто агентура на Москва

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 
 
 
 

 

      Без съюза между Сталин и Хитлер нямаше да избухне Втората световна война

Западът е готов да капитулира пред Путин за Украйна както САЩ и Великобритания капитулират пред Сталин през февруари 1945 година

Дори и Бойко Борисов се стряска от информационната война, която се води срещу нас, казва пред Faktor.bg известният историк

Преди дни на книжният пазар излезе ново изследване на проф. Пламен Цветков. „В сянката на Сталин и Хитлер” е посветена на началото на Втората световна война в Европа и е втори том от поредицата за съдбата на европейските народи по време на съюза между Сталин и Хитлер.

Проследени са подялбата на Полша между Третия райх и Съветския съюз, съветската окупация на Естония, Латвия и Литва, както и титаничното, но несполучило усилие на Сталин да завладее Финландия. За мястото на България в тези събития и последиците от тях, разговаряме с историка, разбивач на митове.

Интервю на Анелия Димитрова

- Проф. Цветков, какво ново ще научи българинът за своята историческа съдба от новото ви изследване „В сянката на Сталин и Хитлер”?

- На първо място ще научи, че без този съюз между Сталин и Хитлер сключен чрез Пакта за ненападения от 23 август 1939 година и потвърден с Договора за дружба и за границата от 28 септември същата година, просто в Европа нямаше да избухне Втората световна война. Без този съюз нямаше да има война, не би била възможна.

Българинът ще е изненадан, че противно на някои твърдения, Борис Трети и Богдан Филов водят една едва ли не рософилска политика. Просто страхът от Русия е бил наистина сковаващ.

И ще научи, че ако има някаква фатална грешка на тогавашното правителство на България е, че подценява САЩ. Има едно сурово предупреждение на американския пълномощен министър у нас Джордж Ърл, който казва, че евентуално игнориране на Съединените щати, и ако България тръгне да къса с тях ще бъде оставена сама и ще загубят независимостта на своята държава. Това в края на краищата се случва на България, и то става ясно от тази книга.

- Какво още не  знаем за ролята на Съветския съюз в историята на Българи и Европа извън цялата 50-годишна пропаганда?

- Най-напред читателят ще научи, че принципна разлика между германския национал-социализъм и руския комунизъм няма. Това са два тоталитарни режима, изключително агресивни, с амбицията да завладеят цялата планета. Впрочем, това и прави и съюза между Сталин и Хитлер невъзможен - и двамата искат да завладеят света, а той е само един.

Това са тоталитарни режими, между които няма съществени идеологически различия, става дума просто за един и същи режим и, разбера се, това предопределя съдбата на Източна Европа да замени национал-социалистическия терор с комунистическия терор.

В случая с България и Румъния дори става по-лошо, защото докато те все още са съюзници на Хитлер имат възможност до голяма степен да водят собствена политика и така спасяват българските евреи. Докато, след като страната е окупирана от Червената армия и дума не може да става за някаква самостоятелна политика.

Всъщност, този съюз между Сталин и Хитлер предопределя съдбата на Европа, а и на света и най-вече на източно-европейските народи за следващия половин век.

Това, което българинът трябва да знае е, че Българската комунистическа партия, сега наречена –социалистическа, не е нито лява, нито дясна, тя е просто агентура на Москва. Като такава е създадена, в резултат на един вътрешно-партиен преврат и това не е партия в истинския смисъл на думата.

- Някои коментатори намират прилики между навечерието на Втората световна война през 1939 година и сегашната ситуация в света, визирайки и политиката на Великите сили спрямо окупацията на Чехословакия, и поведението на Запада спрямо руската агресия в Украйна. Вие виждате ли аналогии в тези два повратни момента в историята?

- Има доста аналогии. По същия начин, по който Великобритания и Франция капитулираха пред Хитлер в Мюнхен и, както САЩ и Великобритания капитулират пред Сталин през февруари 1945 година, така като че ли Западът е готов да капитулира пред Путин във връзка с Украйна.

Но все пак, има и проблясъци на научаване на уроците от миналото. ЕС, разбира се, продължава да е безпомощен. Ясно е, че ще трябва да се измине доста дълъг път преди да има една единна надеждна външна политика. САШ сякаш започват да са една идея по-твърди спрямо режима на Путин. Но днешният свят е „по-тесен”, по-глобализиран е по-трудно е да се стигне до онова нападение на Хитлер срещу западните демокрации, което той прави през април и май 1940.

А Русия не е толкова силна. Те вече са загубили 25 милиарда от санкциите. И както сполучливо беше коментирал един западен журналист: Да, руснакът може да се радва, че Крим се е върнал в Русия, но като се прибере в къщи и види празния хладилник, той вече не се радва чак толкова.

Но има риск. Не бива да се забравя, че Путин е притиснат до стената. Аз пак ще повторя, че агресията на Путин срещу Украйна беше страхът, че може да го последва съдбата на Янукович, че и той може да се изправи пред един масов бунт и недоволство на собствения си народ.

Това, което насърчава Путин сега срещу Украйна, а преди няколко години срещу Грузия е пак западната политика, в която включвам и българската политика, която беше прекалено мека и прекалено отстъпчива. Тогава не поискаха да дадат „зелена светлина” нито на Грузия, нито на Украйна за членство в НАТО. Очевидно е, че Франция и Германия не са много склонни Украйна да влезе в НАТО. С което, между другото пак насърчават Путин.

- Виждате ли белезите на тази хибридна война, която Русия води срещу Запада, Източна Европа и, включително и България?

- Това е очевиден факт. От Москва са внушени всички тези вайкания на Михаил Миков колко зле се отразяват на българската икономика санкциите срещу Русия, как България трябвало да гласува срещу санкциите…

Ние имаме някаква непрекъсната шумотевица от страна на руската агентура в България - БСП, Атака. Изненадващо си мълчат и хората от „Скат”, които сега са коалиционни партньори на ГЕРБ. Но това е очевиден факт.

Между другото, тези дни се случи нещо изключително лошо в НС. Понеже много се спекулира от страна на руската агентура в България с -темата за арменския геноцид. Сега, по предложение на „Атака” НС разисква този проблем, като за мен това е едно отстъпление пред руската агентура. Самият факт, че го предлага „Атака” трябваше да накара депутатите да гласуват против.

И аз разделям този факт, от темата за геноцида и това, че турците трябва да вземат пример от Германия, която имаше смелостта да погледне миналото си и да скъса с него по един категоричен начин. Една съвременна Турция по същия начин би трябвало да скъса с Османското минало.

- Едва ли ще се случи, като имаме предвид, че премиерът Ахмет Давутоглу „проповядва” неосманизъм?

- Това е така, но както Путин, така и Ердоган тръгва срещу най-образованата част от своя народ, което предварително ги обрича на крах.

- В Чехия, Полша, Балтийските страни разкриха „проекти” на руската пропаганда за манипулации на общественото мнение, съществуват „фабрики”, така наречените „тролове” в социалните мрежи, открито се правят опити за подкупване на журналисти и медии. Забелязвате ли нещо подобно и у нас?

- За съжаление, да, защото повечето наши медии са в ръцете на комунисти, включително и БНТ-тя е под силно комунистическо влияние. Ще използвам един скорошен пример - годишнината от атентата в църквата „Света Неделя”. Навсякъде се пишеше в медиите, че това било дело на „ултралявото крило” на БКП. Ама разберете, това е операция на ГПУ (Главно политическо управление), на репресивните и шпионските служби на комунистическа Русия. Уж това била някаква местна инициатива и не знам още какви глупости се повтарят.Разбира се, Москва се осланя на своята местна комунистическа агентура, в лицето на БКП, но всички те козируват и изпълняват, няма ултралеви, няма ултрадесни. Давам само един пример, за да се види какви са нашите медии.

Същото е и с агресията на Русия срещу Украйна. Някакъв привиден опит за „обективизъм”. Видите ли имало някакви руснаци, които се надигнали на бунт срещу украинския национализъм и фашизъм. Това просто не е вярно, това е агресия на Русия срещу Украйна.

- Осъзнава ли политическата ни класа мащабите и влиянието върху цялото ни общество от тази информационна война?

- Някои го осъзнават. Понякога дори и Бойко Борисов се стряска от това, което се случва. Тук имаше няколко посещения на висши американски представители и от техните разузнавателни и контразузнавателни служби. Те му дават информация, че нещата не са за подценяване. Това правителство се съгласи на разполагането на тези командни центрове на НАТО в България. Поне в тази насока България си изпълнява задълженията на лоялен член на НАТО.

- А обществото ни до каква степен вече е „промито”?

- Обществото ни е с доста промити мозъци. Историята на русофилството винаги е била история на много пари и тези пари се изсипват не върху всеки, който демонстрира в полза на Русия, а върху този, който ги организира.

Има и нещо специфично българско, казвал съм го и преди - неизживяният и чудовищен комплекс спрямо Турция и всичко турско. Това го прави податливо на руската пропаганда. От край време е така. Още Георги Раковски го е забелязал.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional