Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Медиите у нас първи сред последните по свобода на словото

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Николаос Цитиридис, http://offnews.bg

 


Българските медии са сред първите в категория "Частично свободни" в класацията за свобода на словото на Freedom House за 2015 г.

Резултатът на България е 38 точки, което е сбор от точките ни за правната, политическата и икономическата среда.

Изследването на Freedom House обхваща всички държави и са подредени в четири категории - "Свободни", "Частично свободни", "Не са свободни" и "Най-лошото от най-лошото".

В сравнение с ЕС в категорията "Частично свободни" в България има повече свобода на словото от Гърция (51 точки), Румъния (42 точки) и Хърватия (40 точки).

Всички останали държави-членки на Европейския съюз са в категорията "Свободни".

В сравнение с миналогодишния анализ на Freedom House България е "скочила" с една точка, което показва, че медийната среда у нас се е подобрила минимално от 2014 г. до сега.

Класацията на Freedom House влиза в спор с друга популярна медийна класация - тази на "Репортери без граници".

За 2015 г. "Репортери без граници" поставиха България на 106 място по свобода на словото, което е и най-лошата заемана позиция на страната ни от създаването на класацията.

Например според Freedom House свободата на словото у нас е повече от колкото в Бразилия, докато "Репортери без граници" твърдят обратното и дават на южноамериканската държава по-добър резултат.

Цялото изследване на Freedom House може да видите на този линк.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional