Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Изтощават ни със зрелища по "цялата истина за КТБ"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова

"Ще разкрием цялата истина за КТБ! Обществото има правото да знае истината за пирамидата КТБ. Трябва да бъдат върнати парите на данъкоплатците!"

Призивът на политици от всякакъв цвят ни залива от телевизорите.

В сряда сутрин - от председателя на бюджетната комисия и член на парламентарната комисия за КТБ Йордан Цонев, чиято партия ДПС е внесла предложение за снемане на банковата тайна за привилегированите вложители също чухме: "ДПС е мотивирано да стигне до цялата истина за КТБ. Пеевски никога не е бил акционер в тази банка, никога не е участвал в управлението на банката, той и неговото семейство са си върнали всички кредити до стотинка. Той няма преференциални депозити и няма никакво отношение към тази банка".

(Оставям този път настрана двата вече банализирани и непреходни въпроса, които изникват всеки път, когато изключват Пеевски като чист и непричастен към скандала КТБ: Първият кой е реалният собственик на "Булгартабак" и с какви кредити беше купено дружеството. И вторият - защо до конфликта на Пеевски с Цветан Василев КТБ е изрядна и четвърта по значение банка в България и Василев пръв банкер, а след като се скараха банката стана пирамида, а Василев пръв и единствен виновник).

(Ще пропусна и списъците с посетителите на кабинета на банкера - те изтекоха докато пишех този коментар, те просто допълват картинката с мрежата от връзки, контакти, зависимости)

Далеч по-важен е актуалният етап от "разкриването на цялата истина"


Той се реализира от прокуратурата, която "погна" - по заглавията на вестниците - квесторите на банката (назначени от БНБ, тоест доверени лица на БНБ) за безстопанственост, че са преобразували договорите за депозити с преференциални лихви в обикновени, с което са нанесли щети на Фонда за гарантиране на влоговете.

На въпроса защо прокуратурата разследва тези действия на квесторите чак след 30 септември 2014, след като банката беше поставена под особен надзор на 20 юни 2014, главният прокурор Сотир Цацаров отговаря пред журналисти в Брюксел така: "Не може да приемете, че от първия ден, в който квесторите са встъпили в банката, са осъществявали действия, които покриват състава на престъплението безстопанственост."

Убедително, нали. При такива доводи не е чудно, че обвиненията по обществено значими дела обичайно падат в съда. И няма да се учудя, ако и наказателното дело за КТБ стигне дотам, въпреки че броят на обвиняемите като прибавим квесторите набъбна до 15

А на въпроса каква е общата стойност на преференциалните влогове и каква е щетата за фонда от преобразуването им, главният прокурор отговаря, че това е... "в процес на изясняване".

Та пиша този текст, защото намирам за крайно нагло и оскърбително за обществото да му подхвърлят, за да задоволят желанието за мъст (какво подценяване на народа) имената на привилегированите грабители, хитреци, баровци и прочие, и да ни представят

една нахална демагогия като "разкриване на истината за пирамидата КТБ"


Призивите на ДПС за сваляне на банковата тайна (тя и сега може да бъде снемана за целите на разследването), кресливите възмущения от този и онзи, който се уредил с висока лихва, гръмотевичното "погване" на квесторите от прокуратурата - всичко това е поредната пикантерия, която трябва да снеме отговорностите и вината на шефовете на всички институции в държавата, които сътвориха и разрушиха банката с едни и същи скандални, а и незаконни (особено що се отнася до разрушаването) средства.

Ще попитате как смея, ще поискате доказателства. Ще ги прочетете по-долу.

Трите доклада на одиторите, на които се позовава Йордан Цонев, всъщност какво са?

Йордан Цонев каза във вторник пред журналисти след заседанието на "комисията по истината за КТБ":

"От докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ през мажоритарния собственик."

Моля? Това вече е новина. Значи докладите на одиторските фирми са вече разгледани - не стана ясно дали от цялата комисия или само от Цонев. Същите доклади на одиторите, въз основа на които е направена обезценката на активите и е установена капиталовата дупка от 4,2 млрд. лв. в КТБ, бяха обявени от Иван Искров за конфиденциални още през октомври м.г.

Затова питам: Вярно ли е, че в договорките между квесторите /разбирай БНБ/ и одиторите за възложената им дейност фигурират условия като следното, цитирано от финансовия портал "Econ": "По своята същност Услугите (на одиторите - бел. авт.) са консултантски. Услугите няма да представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответствие с Международните одиторски стандарти или Международните стандарти за ангажименти за извършване на преглед. Съответно ние няма да изразим мнение или каквато и да е друга форма на сигурност по счетоводни въпроси, финансови отчети или друга финансова информация или вътрешни контроли, като част от Услугите." (Писмо за поемане на ангажимент, 13.10.2014г.)

Сигурно е вярно, щом като прочетох с очите си първото изречение от първия доклад на едната от от одиторските фирми ("Ернст&Янг"): "Този доклад не е предназначен да послужи като доказателство пред съд или експертно заключение в съдебен спор." 

Чудя се и питам: щом е така, защо Искров беше предал докладите на главния прокурор - нали това твърди  той от половин година.

Но питам още: За какво могат да послужат оценките на материалните активи, изготвени от квесторите въз основа на неподлежащи на оспорване от никого "одиторски доклади"?

Ами за нищо друго, естествено, освен за предначертано фалиране на банка /която и да е - проблемът е принципен и надхвърля скандала КТБ/. И разбира се - за патетична пропаганда пред гражданството.

И питам най-вече: Дали този който е позволил или наредил този начин на "работа" на квесторите, ще плати след години от джоба си, когато държавата бъде повлечена по международните съдилища, че е вземала решенията въз основа не на одити, а на консултантски услуги, които Йордан Цонев, Иван Искров, Сотир Цацаров и върволицата регулатори коментират като доказателства?

Питам и отговор не чакам...

С такива доклади парламентарната комисия по "истината за КТБ" и Йордан Цонев могат да докажат каквото си искат, включително и че фирми свързани с Пеевски никога не са и помирисвали пари от КТБ - няма кой да им противоречи.

Та ето за какво трябва да бъдат подведени под отговорност квесторите - че са влезли в КТБ като изпълнители на поръчка да оценят активите на банката въз основа уж на одитни доклади, каквито одиторите не са изготвили.

Което ще ни струва много, ама много пари

- на нас, данъкоплатците,за които са силно загрижени разкривателите на "цялата истина". Но кой да им потърси отговорност - в прокуратурата се правят, че не са чували вица за разликата между Василев и Пеевски сега - (единият си имал адвокат, а другият - прокурор).

След години, когато дойде ред за плащане на цената на "победата", Искров, Горанов, Чобанов, Цонев /защо изброените не настояват да се разсекретят стенограмите от разговорите им в БНБ и при президента от миналия юли, след като много държат на "цялата истина") няма да ги има на сцената на отговорностите. А Цацаров ще бъде съдия. Най-малкото.

(Докато пишех този коментар, медиите съобщиха и че подуправителят на БНБ Нели Кордовска била разпоредила на квесторите да предоговорят договорите на привилегированите вложители. Новината само  предизвестява провала на шумно обявената прокурорска активност - остава ни зрелището, което ще ни поднесат с имената на 1000-та баровци с големите лихви, но дори и това не е сигурно. Нали помним как преди месец в същия фанфарен стил беше ни показано тържественото въвеждане на временните синдици в КТБ - ескортирани от зам.-главен прокурор, той трябваше да внушава колко е важно за нас върховенството на закона и прозрачността...Да са обявили кои сделки и цесии са атакували, развалили и т.н.?)

Вместо финал - копирам постинга на читател на "Дневник" под челната ни новина за обвинението на  квесторите за преправените депозити:

"Вместо прокурорите да погнат квесторите за истинското престъпление - обезценка на действащи активи на базата на невалидни одиторски доклади, ги погват за безстопанственост. Не че не е имало и такива неща, но не те са довели КТБ до фалит.
Да напомня, че НИКОЙ не е дал ОДИТ за състоянието на банката към 20 юни 2014г. Първият одитор и двамата квестори бяха изгонени и заменени с "наши" хора. А тия квестори заявиха, че КТБ е станала неплатежоспособна СЛЕД 30 септември 2014г. По закон, един месец след поставянето на една банка под особен надзор, за състоянието й са отговорни вече КВЕСТОРИТЕ. Прокуратурата си трае и по този казус. А сумарният резултат от събарянето на банката ще е над 12-15 млрд, заради фалирани фирми, загубени работни места и натоварване на бюджета с непредвидени разходи. КОЙ има интерес от това?"


Отговарям на читателя: Който ще придобие обезценените активи - той има интерес.

Тази истина за КТБ няма да ни я кажат. Както не ни казаха и досега официално кой купи "Булгартабак" и с какви пари.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional