Свободата днес и тук 08 Март 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Аферата КТБ: Банка на ръба на закона - част пета

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Всъщност овладяването на банката става по класическия начин – систематично увеличаване на акционерния капитал, което неудобните акционери не успяват да наваксат. Специфичният патент на Цветан Василев е свързан с намирането на парите за тези увеличения, всъщност той черпи от парите на самите вложители. А именно: дава кредити на пряко или косвено свързани с него компании, които после купуват акции от КТБ и увеличават дела на акционерното му участие. В друго свое интервю от 14 декември 2011 г.[1] Велков разказва подробно за схемата, благодарение на която при неговото напускане Цветан Василев владее над 80% от акциите на КТБ. „Идеята беше да се дават вътрешни кредити” – казва той – “тези компании (сиреч свързаните с Цветан Василев – б.м., Е. С.) да си увеличават капитала.”

 Става ясно, че за другите акционери подобно финансиране е било проблематично – и те е трябвало да търсят външни кредити, за да останат на същото процентно участие – като в това състезание те са били обречени. Става дума и за друга една схема за увеличаване на капитала: чрез износ на валута и връщането й под формата на акции. Според Велков механизмът е следният: „На практика парите се изнасят навън и се купуват акции. Тези акции се записват в баланса на банката, след което се залагат в други банки и оттам се взимат пари. По този начин се увеличава капиталът.“ В крайна сметка през 2005 г. приватизаторът на КТБ Николай Велков продава на Цветан Василев своето акционерно участие – за което получава приличната според самия него сума от 6 милиона лева. Но изглежда бърка с датите, а освен това е забравил да плати данъци по тази сделка, тъй като Окръжният съд в Пазарджик завежда срещу него дело за укриване на данъци в размер на 942 183 лв. – дължими по продажбата на два транша поименни акции с право на глас в КТБ, извършена между 2007 и 2008 година, като първата сделка е за акции на стойност 1,3 милиона лева, а втората – за 2,7 милиона. Със сигурност когато е напускал КТБ, прогонен от доведения от него Цветан Василев, той не е допускал, че собственото му определение за приватизацията, направена „на ръба на закона“, ще се окаже пророческо за самата банка.

 Доста точна е между впрочем и друга една негова прогноза, а именно – че КТБ се превръща в „генератор на корупционни практики в държавата благодарение на хората, които я управляват“. Прав е и когато метафорично посочва основната причина за неимоверната експанзия на банката, благодарение на държавни клиенти, по следния начин:

 „Спортният тотализатор стана клиент на Корпоративна банка, когато майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, го оглавяваше. Нали се сещате за какви суми става въпрос за спортния тотализатор? Вижте какъв е актът на зачатие и с какъв син се сдоби Цветан Василев – а именно Пеевски, след тези операции. В контекста на това мога да кажа, че Василев е един многодетен баща, защото банката бързо нарасна и доби тези размери. Може би ще дойде ден да чуем и за други негови рожби, с които се е сдобил по подобен начин.“

 

 [1] Вж. Николай Велков: „Цветан Василев си купи банката с парите на вложителите“: http://www.sofia-press.com, 14.12.2011.

Разследването се реализира по конкурс на Фондация Програма достъп до информация с финансовата помощ на фондация Америка за България.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional