Свободата днес и тук 08 Март 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Да бъдат върнати прогонените букви от българската азбука. Отворено писмо

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   

До Министъра на науката и образованието

До Министъра на културата

И до всички, които имат отношение към въпроса.

 

Уважаеми господа министри и неминистри,

през 2015 г. се навършват седемдесет години от посегателството върху българския език и култура, извършено с т.н. правописна реформа. Чрез нея насилствено беше наложена промяна в езика и от българската азбука бяха изхвърлени две букви. Това беше сторено не от някаква културна потребност, а за да могат новите управляващи да наложат собствената си значимост чрез демонстрация на сила и всяване на страх – по същата причина, по която бяха избити хора, разрушени паметници и преименувани селища.

Макар и изваден от употреба, стария правопис не престава да бъде част от българския език – по същия начин, както мъртвите преставители на нацията продължават да са част от нея. Той дори не е мъртъв, а винаги може да бъде възстановен. Съществува огромно количество текстове на него, които постоянно влизат в обращение. Ние, обаче, не можем да ги възпроизвеждаме, защото на нашите средства за това липсват двете букви – е двойно и широко ъ. Ние дори не можем да изпишем тези букви в това отворено писмо и се налага да ги назоваваме по име. Защото те бяха изхвърлени от българските клавиатури и бяха заменени с две букви от чужда азбука – руските э и ы. Така днес ние можем да пишем с тези клавиатури всякакви текстове на един чужд език, но не и на собствения си.

В началото на деветдесетте години на миналия век беше направен опит да се поправи стореното. Имаше идея да се възстанови стария правопис, на първо време като задължителен в държавните документи. Идеята не беше осъществена.

Не случайно отправяме това писмо в навечерието на най-големия светски национален празник – денят на братята Кирил и Методий, ден и на българската култура и писменост. Ние искаме нещо малко. Ние искаме, използвайки съвременните средства за текстообработка, да можем да пишем пълноценно на собствения си език – така, както можем да го правим и на чужд такъв. За целта трябва само да се промени Българският държавен стандарт и в тези средства за текстообработка да се добавят изхвърлените от употреба две букви.

Ще подчертаем, че това няма да е просто една техническа промяна. То е и акт на опазване на нашето културно наследство, както и възстановяване на една, макар и малка част от националното достоинство. Обстоятелствата са такива, че сега тази малка част зависи от вашите действия.

Трепетно очакваме те да са в правилната посока.

 

С уважение:

 

Веселин Кандимиров

Едвин Сугарев

Васил Станилов

Иво Инджев

Ани Илков


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional