Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Илиан Василев: Русия не си представя, че България може да каже "не" на предложен от нея проект

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg

 


Попаднах в забранителният списък на Русия, защото не се вписвам в техните представи, какво трябва да прави един посланик, коментира бившият първи дипломат на България в Москва Илиан Василев в неделя пред бТВ. Преди ден стана известно, че той е единственият българин, сред 89-те имена на представители на различни държави, в него.

 

"В Русия има една матрица, според която когато Русия предложи проект, българската страна трябва задължително да каже "Да", без да пита", посочи той.
 

"Форматът на българския посланик изключва правото му да прави анализи, които да са срещу официалната линия на Кремъл. Русия не дава правото на българската страна да бъде критична", поясни Василев.


Той смята, че първото му "провинение" към Русия е още от 2006 г., когато от Москва се налага промяна в много изгоден за България договор за доставка за газ. След ревизиране на клаузите, до изтичането му през 2011 г., страната ни плаща 1 млрд. долара повече.
 

 

"Тогава аз казах, че това не е начинът по който се строят равноправни отношения. Имаше начин загубата да не е 1 млрд. долара и го посочих в грами до Министерството на външните работи", каза Василев.

 

Като следващо свое "провинение" той посочи анализ за проекта АЕЦ "Белене", с който обосновава, че проектът не е икономически изгоден.

 

В анализа си той казва, че има проблем с ядрените проекти в световен мащаб, а за малка държава с неголям БВП като България подобно начинание е прекалено рисково.

 

"Много усилия положих да видя как може да стане този проект, но като видях екипа, разбрах че упражнението не е да се направи печеливш проект, а да се разпределят едни пари", каза още Илиан Василев.


Той подозира, че е попаднал в списъка по предложение на руското посолство в София.

 

"Аз много добре знам как действа руската дипломация, мен ме уведомиха, че се готви алтернативен списък”, заяви Василев. По думите му руското външно министерство дало инструкции в посолствата – да предложат "неблагонадеждни хора".

 

Илиан Василев подчерта, че няма реципрочност в забранителните списъци на Европа и този на Русия, тъй като в първия попадат политици и бизнесмени, които имат активна роля по отношение на събитията в Украйна.

 

По отношение на руските енергийни инициативи той коментира, че не става само с геополитика, емоции и натиск – трябва равновесие на интереси. Колкото и да насилвате България, ако няма общо разведряване и обща регулация на отношенията между Русия и ЕС, тези проекти няма да станат.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional