Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бугайски: Трябва да се ограничи руското влияние на Балканите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.clubz.bg

 

Македония е готова за НАТО, смята американският експерт

Януш Бугайски. Снимка БГНЕС

Клуб Z

Русия се опитва да дестабилизира Балканите. Трябва да се ограничи руското влияние в региона. То е изключително негативно за стабилността на региона.

Това каза днес пред БГНЕС Януш Бугайски - експерт по Балканите в Центъра за европейски политически анализи във Вашингтон.

Според него в Албания има разбиране за отговорност за подкрепа на интегритета на Македония. Там се изказват за подкрепа на деблокирането на спора за името между Скопие и Атина. И двете партии – Демократическата и Социалистическата, се обявяват за интегритета на Македония и за приемането й в НАТО и ЕС.

Бутайски изтъкна, че от много години Гърция блокира напредъка на Македония за членство в тези организации.

"Не виждам края на този процес, защото Гърция в момента е в тежка криза. Но като резултат е налице много голяма степен на разочарование на македонското общество, засилване на национализма и възможности за етническо противопоставяне и конфликти. Гърция продължава да съдейства за нестабилността в Македония и региона като цяло", заяви американският експерт.

Той смята, че най – напред трябва да се деблокира ветото на Гърция за спора за името и да се отправи покана на Македония за членство в НАТО. Според Бугайски бившата югорепублика е готова за Северноатлантическия пакт и трябва да бъде поканена. След това трябва да се отблокира по-нататъшния прогрес в подготовката на страната за присъединяване към ЕС.

"Всички страни в региона, включително Албания, Косово, Сърбия и особено България възприемат Македония като единна и интегрирана държава, с едно правителство, да не бъде нито конфедерация, нито федеративна държава. Страна, която върви към членство в ЕС и НАТО и съдейства за стабилността в региона", каза Бугайски.

"Нека да добавя, че за съжаление Русия играе и се опитва да раздели тези държави, както във вътрешен план, така и между България и Македония. Русия се опитва да дестабилизира Балканите", допълни той.

На въпроса дали е само Русия гостът отговори, че е предимно тя, защото е вредна за региона чрез енергийните връзки, корупцията, използването на национализма, тактическите похвати и пропагандата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional