Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Още две обвинения към ген. Шивиков

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 

Ген. Шивиков

 

Едното е, че е наредил устно на свой подчинен да осигури специална техника за откриване на ловния сезон за едър дивеч

Новите обвинения са от 13 юли. Аргументите на държавното обвинение са отново са злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. В края на април ген. Шивиков бе обвинен, че е карал подчинени да ремонтират къщата му. Заради това му бе отнет допускът до класифицирана информация и той подаде рапорт за напускане.

Новите обвинения включват периода септември 2014 г. - 12 март 2015 г. Едното е, че в края на септември м.г. Шивиков е наредил устно на свой подчинен да осигури специална техника - УАЗ, "Мерцедес Актрос", ЗИЛ, цистерна с вода, 7 броя палатки, 18 военни и 6-има цивилни за откриване на ловния сезон за едър дивеч. Това е станало без заведено искане от Ловно-рибарско дружество - Карлово, твърдят от държавното обвинение, пише "Сега". Така е била нарушена заповед на министъра на отбраната от 1998 г., че такива услуги се правят срещу заплащане и с договор. Според прокуратурата така са настъпили вредни последици от имуществен характер за МО - на военните и цивилните са плащани заплати. Бил е уронен и престижът на командния състав и на българския офицер.

Второто обвинение е, че на 16 декември м.г. Шивиков е превишил правата си, като накарал свой подчинен да отнеме шофьорската книжка на войник заради превишена скорост. Книжката е била задържана до 23 декември. От обвинението смятат, че тук отново са настъпили вредни последици от неимуществен характер, изразяващи се в уронен престиж на командния състав и на българския офицер. Освен това генералът е нарушил Закона за движение по пътищата, тъй като нямал право да иска отнемане на шофьорска книжка. "Предявените три обвинения са пълна подигравка с правото и с ген. Шивиков.

Никой не може да ме убеди, че тези обвинения целят друго освен отстраняването му от предстоящия пост в Брюксел. Може да има и още обвинения... военни прокурори и служители на ДАНС броят замразени риби, някакви диви прасета... изобщо целият капацитет на Военна прокуратура е впрегнат да се занимава с неща, които не представляват престъпления", коментира адвокатът на генерала Светлана Георгиева.

В края на април срещу Шивиков бе обвинен, че е карал подчинени да ремонтират къщата му. Заради това му бе отнет допускът до класифицирана информация и той подаде рапорт за напускане.

След повдигането на първото обвинение срещу генерала стана ясно, че Шивиков е бил кум на единия от военните, които са помагали за ремонта на апартамента. Другите са били техни приятели. Това е станало в неработно време. Затова и веднага се появиха съмнения, че някой иска да отстрани ген. Шивиков от поста в Брюксел. В това се усъмни и премиерът Бойко Борисов, който поиска да се промени законът за класифицирана информация, за да може генералът все пак да замине в НАТО. Той обаче подаде рапорт за напускане на армията. Това още не се случва, тъй като президентът Росен Плевнелиев не е издал указ за освобождаване на генерала.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional