Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Общински съветник: Скандално – герб на чужда държава върху български паметник!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Проектът за паметника, с огромен герб на Русия

Проектът за паметника, с огромен герб на Русия


Жителите на Обеля продължават да настояват да спре изграждането на паметник на академик Лихачов

Издигането на паметник на съветския учен академик Лихачов от Национално сдружение „Русофили“ продължава да поражда напрежение сред жителите на кв. Обеля, район „Връбница“. През юли те изпратиха до столичния кмет подписка с искане да бъде замразено изграждането на паметника, организираха и граждански протест. Въпреки това строителният процес е вход, а през есента столичани ще се „радват“ на поредната стомано-бетонна придобивка, напомняща за времето на най-ретроградния комунизъм (виж ТУК разследване на Faktor.bg по темата, б.р.).

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева е внесла миналата седмица специално питане до Йорданка Фандъкова, поставящо няколко важни въпроса. Георгиева напомня на столичния кмет, че паметникът се изгражда в единствената съществуваща в района градинка, а жителите не са били надлежно уведомени за намерението на инициаторите и кмета на район „Връбница” Младен Младенов. Това ги е лишило от правото за обсъждане и излагане на позиция.

„Гражданите изразяват и категорично несъгласие със започнатото изливане на голямо количество стоманобетон в градинката и то на централно място, възпрепятстващо движението в парка. Според самите инициатори: „Тази градина е единственото свободно и незастроено място, което е любимо средище на живущите от района за отмора, спорт и развлечения”. Въпреки това, решението на главния архитект е предложеният паметник да отнема голяма площ от зеленината, използвана от жителите за тези дейности, с което да се промени изцяло функционалността на парка“, посочва общинският съветник.

Според Марта Георгиева едно Решение на СОС за поставяне на знак на почит към видния старобългарист следва да бъде осъществено

без да буди отрицание сред жителите на София,

а администрацията трябва да преосмисли избора си на място и разположение на паметника, както и неговата големина и естетически качества.

„Реализацията на паметник на акад. Лихачов в стил „социалистически реализъм” би била обида към светлата памет на големия учен, който лично е пострадал от репресиите на съветския режим и през целия си живот е бил нетърпим към тоталитаризма и пропагандата“, посочва Георгиева и поставя пред кмета Фандъкова актуалните въпроси:

1. Намирате ли за необходимо отнемането на голяма, централна площ от „единственото свободно и незастроено място, което е любимо средище на живущите от района за отмора, спорт и развлечения” в кв. „Облея”, район „Връбница”?

2. Не намирате ли за по-уместно паметниците да се изграждат според традиционния за София подход не в средата на градинките, а към едноименните улици, като например паметника на Христо Ботев на бул. „Христо Ботев”?

3. С Решение № 365 по Протокол № 84 от 25.06.2015 г., изменящо и допълващо „Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община”, Столичният общински съвет вмени на кмета на СО задължение по контрол по поставянето на паметници. Бихте ли предприели действия по чл. 37 от горепосочената Наредба за упражняване на контрол по поставянето на паметника на акад. Лихачов?

4. Според Вас една мегаломанска купчина стоманобетон, изсипана в средата на градинката, служи ли „

за естетизация, оформяне на градската среда

, повишаване на нейните художествени качества и подобряване качеството на живот на гражданите” в духа на приетата нова глава V от Наредбата?

5. Бихте ли предприели действия, които да доведат до преразглеждане позицията на НАГ и „Зелена система” за избор на място и разположение на паметника на акад. Лихачов?

6. Бихте ли спрели реализацията на проекта на паметник до произнасянето на новосъздадения с допълненията в Наредбата Експертно-художествен съвет, който да изпълни дадените му функции: да проведе „срещи и консултации с обществени организации и граждани”, да даде становище по „необходимостта от поставянето”, „художествената стойност и ситуирането”, „необходимостта от провеждане на конкурс”относно проекта на този паметник?

7. На коя държава е гербът, предвиден по проекта на инициаторите, и с коя институция е съгласувано поставянето на герб на чужда държава върху български паметник?

В същото време гневните жители на Обеля изпратиха писмо до кмета на района Младенов, в което изтъкват: „Г-н Младенов, в качеството си на кмет имате задължението добре и морално да се отнасяте към живущите на населеното място, за чието управление сте избран от самите тях, а не да лобирате и да удовлетворявате интересите на чужди организации за осъществяването на проекти само защото има налично финансиране. НЕ ПОСТАВЯЙТЕ НАСЕЛЕНИЕТО БЕЗ ИЗБОР!!!!!! Нямате право!!!!!! ВИЕ СТЕ КМЕТ НА КВ. ОБЕЛЯ и ОБЩИНА ВРЪБНИЦА, А НЕ ПОСЛАНИК ИЛИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЧУЖДИ ОРГАНИЗАЦИИ!!! Обичайте и уважавайте населението, чиято територия управлявате!!!! Историята в Европа и света познава неколкократни примери, при които кметът предлага, но населението гласува и отхвърля един или друг проект – например населението около Женевското езеро след открит и организиран референдум отхвърли предложението за построяването на мост над него. ВСЯКО НАСЕЛЕНО МЯСТО ИМА ПРАВОТО НА ИЗБОР КАК ДА СЕ РАЗВИВА НЕГОВАТА ТЕРИТОРИЯ И КАК ДА ЖИВЕЕ!!!!! В малък квартал като Обеля с не повече от 5000 жители и две градинки, една от които вече има паметник почитащ историята на българската държава, е редно да запази другата за свободна почивка на пенсионери и деца с естетическо и озеленено място за отдих.

В заключение потвърждаваме ясно и категорично искането си от 10 и 18 юли 2015 г. за 

незабавното спиране на строящият се обект

в градинката на улица 2-ра в кв. 13 на СО - кв. Обеля, отстраняване на бетонните конструкции, както и възстановяване на отстранените зелени площи“.

Кметът Младенов обаче в свое писмо до жителите на квартала е категоричен, че администрацията не може да преустанови поставянето на бюст паметник на академик Лихачов, което е разрешено на законно основание.

„Спирането на строежа би било и израз на непочтеност и потъпкване на добрите нрави, а не само незаконосъобразно предприето действие, с оглед което, администрацията няма нито нормативно, нито морално основание да извърши исканите от гражданите действия“, посочва в свой отговор кметът Младенов, поучавайки по социалистически като комсомолски секретар гражданите с мисли на Лихачов.

За сега единствената надежда на хората от района остава реакцията на кмета Фандъкова.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional