Свободата днес и тук 28 Септември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Момчил Дойчев: Борисов опита сложен политически маньовър в стила на късния Тодор Живков

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

  •  
 

В края на политическия сезон, когато страстите се нажежиха от споровете около промените в Конституцията, референдума, избора на подуправители на БНБ и на омбудсман, "Дневник" се обърна към политолози и социолози за оценка и коментар. Днес ви представяме мнението на
политолога Момчил Дойчев

 
Как оценявате постигнатия "исторически компромис" за промените в Конституцията? 

- Отрицателно. Това е компромис да се направят такива промени, че много малко практически нещо да се промени. Конституцията ни от 1991 г. е посткомунистическа и като такава не създава силни гаранции законите да важат за всички и властимащите да бъдат под институционален контрол, който да не им позволява да обслужват частни интереси. За защита на демократичните ценности в тази конституция трудно може да се говори. Тя е направена така, че независимостта на властите не се осъществява чрез взаимен контрол и сдържане, а води до властови произвол на безотговорни фактори, действащи в и чрез всяка "независима" власт. Тези безотговорни фактори зад кулисите дърпат конците на управляващите, независимо кои са те. Точно тази част от реформата, която целеше частично преодоляване на това съзнателно създадено несъвършенство в конституцията бе кастрирана. 

 Ще допринесе ли компромисът за реформиране на съдебната система и при какви условия?

- Няма да допринесе. Съдебната реформа е ключова за отваряне на страната към промени, които ще я извадят от посткомунистическото блато. Блатните животни естествено се съпротивляват. Но тъй като в тях е и хлябът, и ножът, т.е. те контролират очевидно парламента, правителството, прокуратурата, Конституционния съд, Върховния административен съд, Висшия съдебен съвет, а вече и омбудсмана, както и силовите структури, почти всички медии и организираните криминални групи, те няма да позволят такава революционна по същество реформа, която да им спре кранчето за плячкосване на държавата.

 Какви са/ще бъдат страничните ефекти от този компромис? 

- Отрицателни и положителни. Отрицателни, защото ще засилят общественото недоверие към сега управляващите, макар и слаби реформаторски сили. Положителни, защото преоткрива още една завеса и създава предпоставки за мобилизиране на съзнателната част от обществото към много по-ясна и радикална програма за действителни, а не мними реформи.

Това е положително и защото ще намали влиянието на явните партии на задкулисието, които дърпат България назад в блатото – БСП, АБВ, "Атака". Но точно затова пък вече ни подготвят нови партийни и медийни проекти. Готвят ни нови "продавачи на чудеса" и медии, които да ги обслужат, които за пореден път от 2001 г. насам да баламосат народа. С явното вече спонсорство на една все по-агресивна антиевропейска и антибългарска държава на Изток.

Промените могат ли да създадат възможност в бъдеще прокуратурата да не бъде безконтролна? 

- Промените на мястото, ролята и функциите на прокуратурата в ансамбъла на съдебната власт са ключови за успеха на действително ефективна съдебна реформа. Направи се внушение, че се цели единствено намеса и контрол на законодателната и изпълнителната власт в работата на прокуратурата. Всъщност контролът би следвало да е взаимен. Независима прокуратура не може да има ако няма независими от партийни назначения прокурори. Факт е, че прокуратурата не е независима в този смисъл.

Промените досега целят частично да намалят влиянието на прокуратурата върху съда, както и да разкъсат характерната за тоталитаризма връзка между полиция, следствие и прокуратура. Проблемът не е толкова в безконтролността на прокуратурата, а в това, че тя е зависима от извънинституционални фактори и сили, обслужващи статуквото, а не рационализацията и компетентността на прокурорската работа. 

Акциите на коя/кои политици и политически сили качи "историческият компромис"?

- Безспорно на ДПС, която игра ролята на отговорна центристка сила, загрижена за "общия", "националния" интерес и вече изместваща открито БСП като втора основна политическа сила.

Как разчитате гласуването за референдума? 
 
- Като поредна победа на задкулисието. Като опит да се удари по авторитета на президента не само по грубия начин, както правеха досега медиите, контролирани от мафията, но и чрез държавна институция, която би следвало да знае, че подривайки авторитета на президентската институция, подрива и своя все по-ниско падащ авторитет. 

Изненада ли е изборът на Мая Манолова от БСП за омбудсман. Как си обяснявате поведението на ГЕРБ?

- Изненада ме, защото не очаквах точно сега Борисов да направи такъв подарък на БСП. Впрочем Константин Пенчев показа, че е независим. А съдбата на силните и независими политически личности в Българи е била почти винаги нерадостна.С какво ще запомните този политически сезон? Защо?

- С усилията и опита на няколко министерства да придадат европейски облик на държавните институции и на външния образ на държавата ни. И с вече откритата съпротива на политиците и партиите на задкулисието.

Бойко Борисов направи според мене за пръв път две видими политически грешки. Той се опита да направи сложен политически маньовър в стила на късния Тодор Живков, който искаше да намали влиянието на руския фактор в българската политика като върже икономически България с Европа. Сега Борисов се опитва да направи същото като "нахрани" две от проруските партии с ключови за тях назначения и невидими засега отстъпки от тези партии в името на европеизацията.  Подозирам, че тези партии няма да спазят договорката, ако има такава.

Каква е прогнозата Ви за стабилността на управляващата коалиция?

- Размиването на отговорността, липсата на прозрачност е основен белег за все по-видима безпомощност за справяне с деструктивните действия на видимата и невидими опозиция. Все пак не смятам, че ГЕРБ ще влезе в открит съюз с ДПС – това означава да се самоубие. Но ДПС ще се опита да замести невидимо АБВ и ПФ, които са най-проблемните части от управляващото коалиционно мнозинство. Разбира се само, ако се изпълнят техните условия.

Можем ли да говорим за промени в конфигурацията й? 

- Не и за видими промени. Ролята на ДПС е отредена да бъде скрита, но ключова. ДПС прави компромиси само, ако има икономическа изгода от тях като внимава да не разсърди своите инициатори и създатели на Изток. 
 
Какво очаквате да покажат местните избори?

- Нещо подобно след местните избори през 1999 г. – намаляване на влиянието едновременно и на управляващи, и на опозиционни партии. Което е предпоставка за нов партиен проект (или проекти) за следващите парламентарни избори.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional