Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Империята на злото и началото на нова рецесия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Владислав Иноземцев, http://clubz.bg

 

И тази година август ще бъде тежък месец за Русия

19 август 1991 г. Руският президент Борис Елцин чете обръщение от танк пред Белия дом в Москва по време на неуспешния опит за комунистически преврат. Снимки Уикипедия

Владислав Иноземцев

Август е тежък месец за Русия. През 1991 г. метежът на комунистическата върхушка едва не доведе до унищожаването на едва зараждащата се тогава руска държавност.

През август 1998 г. правителството допусна фалит по своите дългове, който предизвика срив на фондовия пазар и националната валута.

В първите дни на август 1999 г. въоръжени привърженици на независимостта на Чечня нахлуха на територията на Дагестан и започна втората чеченска война, на която Русия дължи възстановяването на авторитарния режим.

През 2008 г. през август започна стремтлавото падане на фондовия пазар, а също така "петдневната война" срещу Грузия.

През 2014 г. през август бяха въведени широкомащабни антируски санкции и започна падането на цените на петрола. И в политиката, и в икономиката август вече по традиция залага важни трендове за бъдещето.

И, разбира се, през топлите летни дни е трудно да се устои пред съблазънта да поразсъждаваме какво вещае този път за Русия сложният месец.

Руски войници обстрелват позиции на бунтовниците в началото на втората чеченска война през август 1999 г.

Ще рискувам да предположа, че и август 2015 г. ще стане месец, напълно способен да определи икономическия тренд за предстоящите две или дори три години - плътно до новия изборен цикъл. Основание за това ни дават два фактора.

Първо, през последните седмици отношенията между Русия и Запада съществено се изостриха, макар не всички да го забелязаха. Ветото, наложено от Русия в Съвета за сигурност на ООН върху резолюцията на Малайзия по създаването на трибунал във връзка с падането на самолета от полет МН17 над Донбас, доведе до нова вълна взаимно отчуждаване. През тази или идните две години светът окончателно ще осъзнае, че Русия няма намерение да следва глобалните правови норми - за това, което се отнася до международните разследвания, съдебни решения по стопански спорове, приоритета на международното право над националното.

В действителност август 2015 г. има всички шансове да стане първият месец на излизането на Русия от съвременните правови системи.

Освен това, в средата на юли бе сключено историческото споразумение между Иран и шесторката международни посредници, което ознаменува скорошната отмяна на режима на санкции и връщането на Иран в глобалния свят. Иран може да бъде полезен на Запада в решаването на регионалните проблеми и ще бъде логично, ако той незабавно отстъпи мястото си на Империя на злото.

Няма причини да се съмняваме, че овакантеното място ще бъде незабавно запълнено от Русия.

Ако преди някой би могъл да се съмнява, че политиката на Москва доведе до нова Студена война, именно през август такива съмнения ще се окажат излишни.

Август 2008 г. Руски войници влизат с танк в покрайнините на Цхинвали - столицата на Южна Осетия, която Москва откъсна от Грузия.

Най-накрая, току-що бе внесена пълна яснота в борбата между патриотите и "прозападните" в самата Русия. Появата на списъка на "нежелателни организации" на практика даде началото на "лов на вещици" в мащаби и форми, отдавна забравени от цивилизования свят. Тази мярка, както и засилването на контрасанкциите, изпраща сигнал: промяна на политическия курс няма да има. Ако през август 1999 г. Русия започна на дрейфа към разрушаването на демокрацията от 90-те години, през август 2015 г. ще започнем да се отдалечаваме от тази отворена и относително вписана в глобалния свят страна, каквато Русия беше през последните десетилетия. Поне както самата страна, така и опонентите й днес са напълно готови за това.

Второ, икономическата ситуация в Русия днес е доста по-зле, отколкото през който и да било август през последните 15 години. От 30 юни до 31 юли петролът от сорта "Брент" пикира от 63,3 долара за барел до 51,8, т.е. с повече от 18 на сто, което стана най-голямото падане от началото на годината. По-съществен е фактът, че събитията на петролния пазар през 2014-2015 г. прекършиха онзи възходящ тренд, който търговците отчитаха още от 1999 г. За това бе достатъчно затварянето на търговията с "Брент" на 31 юли по-ниско от 54 долара за барел, но показателят след това се оказа още по-нисък. Техническият анализ на ценовите трендове отсега нататък води стойността на петрола към съществено по-критични стойности - дори до 44 долара за барел, че и по-ниско. Едва ли трябва да припомняме, че всеки долар от падането на цените на петрола струва на руския бюджет повече от 100 милиарда рубли (1,57 милиарда долара) в преизчисляването към годишните постъпления.

-----

* Авторът е руски икономист и социолог, директор на руския Център за изследване на постиндустриалното общество. Препечатваме коментара му със съкращения от опозиционния сайт "Слон".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional