Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Капитулация пред измамата, която ще се случи наесен

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://www.dw.de

 

Институциите май забравиха, че се бяха зарекли да преборят проблема с хилядите нови адресни регистрации в навечерието на местните избори. Измамата не беше предотвратена, но пък беше скрито доказателството за нея.

Коментар от Иван Бедров:

„Всяко чудо за три дни“ е може би най-универсалният израз в българския език. В началото на лятото пред очите ни лъсна пълната картина на подготвяната измама на местните избори наесен. А в края на лятото лъсна организираната капитулация на институциите пред този проблем. Политиците вече не се заканват да вземат „бързи мерки“, прокуратурата вече не информира за своите проверки по въпроса, повечето фалшиви регистрации си остават незаличени, а гражданите няма и как да видят размера на лъжата, защото данните за адресните регистрации отново са... тайна.

Когато загрижеността си отиде

Министерството на регионалното развитие и благоустройството извърши почти революционно действие, когато точно преди два месеца публикува в отворен формат данните за абсолютно всички регистрации по настоящ адрес, по постоянен, както и техните заличавания. По месеци, по години, за всеки град, за всяко село. Това позволи на медии и неправителствени организации бързо да пресметнат, че само за първите четири месеца на годината новите регистрации са с почти 40 хиляди повече, отколкото в предишни години, когато нямаше местни избори. Тогава повечето хора чуха за първи път за селата Киреево и Тошевци във Видинска област, където „новодошлите“ по документи бяха дори повече от местното население.

Два месеца по-късно се оказва, че почти нищо не се е променило. Медиите отново съобщават за несъществуващи сгради, в които на хартия живеят десетки хора. И въпреки че същите конкретни случаи бяха обект и на репортажи, и на прокурорски проверки, те продължават да присъстват в документите като „жилища“ на десетки непознати нови избиратели. След първоначалния щурм на институциите да разрешават проблема, спокойствието отново се е върнало, местните кметове отново се правят на изненадани, а наложените актове за административни нарушения очевидно няма да попречат на нечии планове за изборите.

Иван Бедров

А беше време, когато...

Само преди два месеца бумът на нови регистрации бе сред най-горещо обсъжданите теми в Народното събрание. Политически сили излизаха с декларации, задаваха въпроси. От парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов каза, че „регистрациите преди местния вот на местата, където има струпване на хора, ще бъдат отменени“. На МВР бе възложено да извърши проверки, а прокуратурата започна да проверява в цялата страна дали местните власти спазват Закона за гражданската регистрация. Държавното обвинение дори отчете междинни резултати за открити нарушения в пет области. Тогава прокуратурата препоръча на кметовете да заличат 60 от общо 251 нови регистрации в Тошевци и 66 от общо 155 в Киреево. Малка част, но все пак нещо. Прессъобщението от 23 юни завърши с думите „Проверките продължават“. От тогава обаче няма второ съобщение.

Два месеца по-късно се оказва, че не са заличени дори и тези съвсем малко на брой регистрации, които прокуратурата препоръча да бъдат анулирани. Вероятно огромна част от близо 40-те хиляди нови регистрации преди изборите са все още в сила. Предишното изречение започва с „вероятно“, защото на сайта за отворени данни на правителството файлът с адресните регистрации не е актуализиран. Там все още има надпис, че данните са към 16 май. А какво се случва след това, ще научаваме отново на парче от медийни репортажи от едно или друго село. Измамата не е предотвратена, скрито е само доказателството за нея. И това ако не е капитулация...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional