Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

От месеци питаме защо дизелът у нас е с 30 стотинки по-скъп от Австрия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петър Славов, http://offnews.bg

 

Петър Славов
 

Преди няколко месеца колегата Мартин Димитров зададе изключително интересен въпрос за цените на горивата към вицепремиера Дончев. Вкратце - защо в БГ дизелът е сред най-скъпите в ЕС и как се обяснява разликата от над 30 ст. на литър в цената (преди облагане с акциз и ДДС) на дизела в БГ и Австрия или Белгия, примерно?!

Същата тема (при почти непроменени цени от ок. 2.30-2.35 лв на бензин А95 и дизел през целия август) вълнува и в момента много хора! И с право, защото и с просто око е ВИДНО, че има нещо нередно на БГ пазара на горива! Иначе, как може да се обясни цена от под 2лв/литър в началото на февруари при сходен курс на долара и над 2.30 лв. в момента?! И то при исторически ниски нива на барел суров петрол от ок. 40 USD??

'Приносът' на КЗК (още известна като Комисия за борба срещу конкуренцията) в нищослучването е ясен и очевидно ще трябва да търсим други пътища, за да се въведе ясна конкуренция на пазара и така да се намалят и цените до пазарните им нива.

Затова и мисля, една от първите ни инициативи с Мартин Димитров в новия политически сезон ‪#‎РБ‬ по линия на Парламентарния контрол да бъде именно разнищване на темата и натиск над отговорните институции за предприемане на действия!

АБСУРДНО е, когато курсът на долара спрямо лева се повиши с няколко пункта, това веднага да се отразява на бензиноколонките! А когато и курсът на долара пада, и барел петрол поевтинява значително, да няма никаква промяна!
Струва си също да се прочете и отговора на вицепремиера Дончев (също по-долу), в който личи още един проблем пред конкуренцията и оттам-липсата на пазарни цени в сектора: а именно, над 60% от пазара на едро се държи от Лукойл Нефтохим Бургас, а чуждите компании често предпочитат да купуват от Лукойл, вместо да внасят свои горива в БГ.

Причината-изключително рестриктивния режим на Данъчните складове, вкючително и за горива от страни от ЕС, което е още една пречка пред вноса и конкуренцията!


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional