Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За 25 години България няма напредък в борбата с корупцията, обяви временният посланик на САЩ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 

  •  
  •  
 

България има напредък в много области за 25 години, но в две има тревожни тенденции - икономическото развитие и борбата с корупцията, каза днес по "Нова телевизия" временният управляващ на посолството на САЩ в София Родерик Мур. Той уточни, че не изразява своето мнение, а това на хората в страната.

"Българските граждани смятат, че корупцията се шири в тази страна на всички нива и има една класа от хора, които са над закона. Преди 15 години, когато бях в България, задавах един и същ въпрос - колко висши държавни чиновници са били осъдени за корупция. В отговор ми се усмихваха. От две седмици задавам същия въпрос и отговорът е същият", каза Мур.

Както е известно, той е бил заместник-посланик в посолството на САЩ в София в периода 2000-2003 година. Според Мур, щом хората имат усещане, че една класа е над закона, това е проблем. "В САЩ има над 1000 дела за корупция на година на всички нива", каза още дипломатът.

Не САЩ предизвикаха бежанската вълна
В отговор на въпрос Родерик Мур не се съгласи с твърденията, че вълната от мигранти е в резултат от действията на САЩ. "В Сирия тече трагична гражданска война. САЩ участват по много начини за намирането на мирно решение", поясни дипломатът.

По повод публикации в "Гардиън", че САЩ ще разположат в България изтребители F-22, Мур каза, че няма такава информация. Той допълни, че в Европа ще бъдат дислоцирани подобни самолети.

Дипломатът каза още, че няма информация и за намерения САЩ да използва бази в България по подобие на тези в Турция - за удари срещу цели в Сирия. "В България има временно разполагане на американска техника. Това ще продължи да се случва периодично", каза още Родерик Мур.

Странна е истерията около разполагането на военна техника
Според него е странна цялата истерия покрай разполагането на американския техника и военни в България, при положение че двете държави са съюзници. Ръководителят на посолствата на САЩ в София подчерта, че България е суверенна дъражава, взима суверенни решения и за всички случаи за разполагане на военни и техника става със съгласието на правителството.

Родерик Мур подчерта още, че една от причините, заради които има увеличаване на военното присъствие на САЩ в Европа, са агресивните и незаконни действия на Русия в Украйна.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional