Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новият политически сезон - избори, реформи и вероятни нови "исторически компромиси"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Рилска, в. Дневник

Новият политически сезон започва в сянката на местните избори и националния референдум за електронното гласуване. Парламентът отново ще се превърне в терен за предизборни битки, а изходът от тях ще очертае и бъдещето на управляващата коалиция. До ноември не се очакват смени в правителството. Представянето на Реформаторския блок, сътрудничеството му с ГЕРБ по места, както и заигравките на партията на Бойко Борисов с ДПС на локално ниво обаче ще покажат докъде ще стигне линията на "ползотворен диалог", зададена с разговорите за промени в Конституцията.

Поправката в основния закон, съдебната реформа, включваща промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, новият закон за училищното образование, както и бюджетът за 2016 г. ще са сред приоритетите на управляващото мнозинство в парламента през новия политически сезон.

Ваканцията на парламента приключва днес, но депутатите ще се съберат на първо заседание на 2 септември, сряда. За тогава е насрочено и заседание на специалната комисия за промените в Конституцията, която трябва да ги обсъди и гласува на първо четене. Поправките в основния закон бяха внесени с подписите на 180 депутати в края на лятната сесия на парламента след напрегнати совалки между управляващите и ДПС, а съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев ги обяви за "исторически компромис".

Промени в конституцията преди изборите

Намерението на управляващите е конституционните промени, предвиждащи разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, да бъдат приети с мнозинство от три четвърти от депутатите - 180 гласа и да са факт още до края на септември преди да е започнала официалната предизборна кампания за местните избори. В средата на септември се чака и произнасянето на Конституционния съд, който вероятно ще обяви за недопустимо предварителното тълкуване на измененията в основния закон, както поискаха 144 депутати.

Едва след като промените в Конституцията бъдат приети, се очаква министърът на правосъдието Христо Иванов да внесе и своя проект за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) - устройствения закон на системата, който беше представен малко след внасянето на първите промени в основния закон в края на май и обсъден с магистрати от страната. В парламента вече отлежават два проекта за изменения в ЗСВ - на ГЕРБ, който възпроизвежда идеите на прокуратурата, и на АБВ, който пък съдържа тезите на ВСС за съдебна реформа. БСП пък смята да предложи своите идеи за промени в системата с поправки в закона за съдебната власт и процесуалните кодекси.

Съдебната тема в парламента ще продължи и с преговорите и избора на конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това трябва да стане до 10 октомври, когато изтичат мандатите на четирима конституционни съдии - двама от квотата на президента и по един от парламента и съдебната система. Очаква се разговорите да тръгнат в началото на политическия сезон.

Антикорупционният закон - най-спешен

Още в първите дни на новия сезон се чака парламентът да приеме на първо четене антикорупционния закон на Меглена Кунева. В последния ден преди ваканцията с процедурни хватки депутатите отложиха приемането му.

Сред важните закони, които трябва да бъдат гласувани до края на годината, са и новите правила за предучилищното и училищното образование, за които не остана време да бъдат гласувани на второ четене в предишния мандат на ГЕРБ. Желанието на управляващите е те да влязат в сила от 2016 г., така че депутатите трябва да го приемат преди коледната си ваканция.

Здравната реформа пред финал

Амбицията на здравния министър е до края на годината да бъде приет пакетът законови поправки за реформата на сектора. Също в първите дни на парламента се очаква депутатите да се захванат с поправките в закона за лечебните заведения, от които обаче ще отпадне замислената приватизация и сливане на болници. Предстои обсъждане и на промени в законите за лекарствата и за здравето, които цели по-добри цени и спиране на паралелния износ на медикаменти.

Веднага след изборите депутатите ще се захванат с бюджета за 2016 г. и с промените в данъчните закони. По закон финансовият министър трябва да внесе в парламента проектобюджета до 31 октомври. От БСП вече обявиха, че ще предложат своя алтернатива за разходите на държавата следващата година.

Кабинетът планира от следващата година да намали тавана за плащанията в брой от сегашните 15 000 лева. Предвижда се да се удължи до 2018 г. срокът за прилагане на режима за обратно начисляване по отношение на търговията със зърно. Ще бъде увеличен и акцизът върху цигарите в съответствие с европейския регламент, който изисква достигането на минимални нива на облагане до началото на 2018 г. от 90 евро на 1000 къса. Планирани са и някои мерки, свързани с намаляване на възможността за избягването на плащането на акциз за тютюневите изделия.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional