Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кристо не е Христо

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Цветана Георгиева, http://www.webcafe.bg

 

 

Снимка: © Getty Images

Нападките срещу Кристо бяха до голяма степен очаквана „изненада“, защото сме свикнали да се отричаме от своите таланти

 

Най-хубавото в първата изложба на Христо Явашев - Кристо е, че 80-годишният художник не дойде в България. И по-добре. Защото призивите за бойкот, които заплюха дългоочакваната експозиция в Градската художествена галерия, не просто са обида от дребни хорица за един световен артист.

Те буквално щяха да върнат Кристо там, откъдето е избягал.

В обществото на отрицанието, където авторитетите се кастрират, така че да бъдат грешни, виновни и нещастни като всички останали. На нивото на посредствеността, където художниците рисуват само четки и боички. В държавата, която още позволява на кадри от номенклатурата да определят културната й политика - и не само.

Сега Кристо е низвергнат, също както бе низвергнат, бягайки от комунистическия режим през 1957-ма година, защото не искаше да е като всички останали. Видите ли, той е предател, отрекъл се е от Родината и най-скандалното - отказва да говори на български език. Следователно Кристо не заслужавал уважение.

Сериозно ли?

Да се разберем - ако Кристо беше останал, днес щяхме да го гледаме в Музея за социалистическото изкуство. Ако не беше избягал, нямаше да е „Кристо и Жан-Клод", както се самоопределя след смъртта на съпругата, музата и най-важния двигател в 50-годишната му кариера, която изобщо не е приключила.

Щеше да е „Заслужил артист" на Народна република България, а не световноизвестен творец, с поразителен мащаб на действие и развинтена фантазия. Щеше да рисува портрети на Ленин и Живков по канон, а не да опакова Райхстага, да строи най-голяма пирамида от петролни барели в Сахара или да кани италианци на разходка по вода.

Ама художник ли е това?

Кристо не работи с рамки, защото няма рамки. Негово изкуство не е за пипане, дори и за гледане не е, защото е временно. Платната се събират, инсталациите се разглобяват. Нищо не остава и не се продава. Остават снимките, скиците и филмите, които Кристо е подбрал да покаже на жадната българска публика, защото вярваме, че има такава.

Вярваме, че има хора, които не приемат дивия националистически популизъм да се отречеш от един от най-големите живи артисти в света, защото е „можещ", но не е „наш".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional