Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ не допусна престъпленията на комунизма да се учат в училище

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартина Бозукова,

 

 |
 

Престъпленията на комунистическия режим няма да се изучават в училище, решиха депутатите с приети на второ четене текстове в Закона за училищното образование в сряда. Предложението на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров комунистическите престъпления да влязат в учебниците бе отхвърлено с 23 гласа “за”, 23 “против” и 45 “въздържал се”. То беше подкрепено от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и едва деветима депутати на ГЕРБ, като останалите от групата гласуваха с “въздържал се“, а БСП и ДПС бяха “против“.

Депутатите на ГЕРБ за втори път възпрепятстват изучаването на престъпленията на комунизма в училище, след като през 2009 г. идентично предложение на сините депутати Лъчезар Тошев и Мартин Димитров беше отхвърлено още на първо четене с аргумента, че такива изменения трябва да се направят след “широк обществен дебат с ученици, учители и родители“.

Предложението на Станимиров целеше след промяна в закона да се пристъпи и към промяна на учебното съдържание, така че "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма".

“Принципите на демокрацията и правовата държава, на човешките права и свободи, включват и информираност за престъпленията на тоталитарните режими в Европа, включително на комунистическия режим в България по смисъла на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен“, заяви Станимиров.

Социологическо проучване от миналата година по повод 25-годишнината от демократичните промени констатира, че родените през прехода не знаят почти нищо за времето на социализма и за Студената война, а неудачните промени трият паметта за комунизма и подхранват митове.

 

Естествено, срещу предложението се обяви БСП, която е пряк наследник на Българската комунистическа партия, отговорна на престъпленията на ръководения от нея режим. Зам.-председателят на социалистите Янаки Стоилов коментира, че се цели “насаждате клишета“ и “промивате мозъците на младежите“.

"Трябваше да предложите да се изучават и архивите на Комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия", каза Стоилов.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че престъпленията на тези тоталитарни режими трябва да влязат в учебниците, за да може учениците да не се подвеждат по инсинуации."Понеже всички ние не искаме комунизъм или фашизъм в България, не можем да кажем кое е по-лошо“, коментира Димитров.

Депутатът ГЕРБ Снежана Дукова взе отношение единствено за да поиска прекъсване на дебатите и да обяви, че “тук не сме на лекция по история“.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional