Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Москва използва пасивността на САЩ

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ОГНЯН МИНЧЕВ, Facebook

Не се изисква особено мощен стратегически ум, за да се направи заключението, че най-добрият вариант за регулиране на кризата в и около Сирия е партньорството между САЩ и Русия.

За съжаление, бе пропуснато твърде много време и се натрупаха последствия от липсата на решителност този кръг от проблеми да бъде решаван конструктивно.

Предпазливата и почти изолационистка политика на администрацията на президента Обама в региона доведе до отваряне на разрастващ се вакуум на властта и сигурността в Ирак и Сирия.

В този вакуум навлязоха преследвайки интересите си повечето регионални сили - Иран, Турция, Саудитска Арабия... Израел стои настрана в една относителна безопасност, генерирана от конфликтите между основните му противници.

Включиха се локално и регионално действащи групировки, включително Ислямска държава - ИД, фракциите на Ал Кайда, Хизбула и редица други, възникнали като подставени структури местни въоръжени шайки.

Не е учудващо, че Путин пожела да се възползва от ситуацията - по-скоро е странно, че го направи чак сега. Може би защото собствено военните цели на руската интервенция са ограничени - да съхрани и стабилизира режима на Асад върху крайбрежната ивица сирийска територия и с това да съхрани руската военна база там. Но Путин преследва много по-мащабни пропагандни и политически цели с намесата си в Сирия.

Кремъл вече сериозно претендира за това, че Русия се е завърнала като световна сила на сцената. Това укрепва властта на Путин след провала на кампанията срещу Украйна и след кризата на руската икономика вследствие на санкциите, наложени във връзка с украинската криза.

В Сирия Путин се изправя срещу силни противници - както на Запад, така и в сунитския ислямски свят, но за сметка на това придобива и силни съюзници, и престиж на защитник на местното население от главорезите на ИД и другите ислямистки групировки, и практическо осъществяване на военнополитическия съюз с Иран и Китай.

На този етап Путин не рискува кой знае какво. Основен ефект на руската военна намеса ще бъде увеличаване на напрежението в Сирия и Ирак, засилване на военното противопоставяне и - не дай Боже - отприщването на нова бежанска вълна към Европа.

Нарастващата дестабилизация на Европа ще бъде бонус-ефект за Путин от неговата сирийска кампания. Една нова бежанска криза на ЕС ще донесе допълнителни възможности за Кремъл да засили пропагандната война срещу Европа, да дестабилизира източните европейски общества и да жъне лесни победи в завръщането на руската репресивна сила в страните от бившия Източен блок.

Този разказ може да бъде много дълъг, а сюжетът му - все по-трагичен. Ключовото понятие тук е вакуум на властта и сигурността, генериран от изолационизма на Вашингтон и безпомощността на ЕС.

Време е за стратегическа решителност - по възможност в посока партньорство. Но в отношенията между държавите партньорството е функция от потенциала и видимата решимост да упражниш сила, когато е необходимо.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional