Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Каспаров: Ако петролът падне под $ 20, Путин може да атакува Естония и Латвия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 
 
 

Гари Каспаров


 

     За руския президент са важни петролът, хаосът и несигурността

Гари Каспаров е уверен, че Владимир Путин се опитва да дестабилизира света, за да задържи властта в Русия. Следващата му стъпка ще бъде операцията в Либия. Според Каспаров, възможно е също така, Русия да възобнови дейността си в Украйна, което ще засегне и територията на Естония и Латвия.

Бившият световен шампион по шахмат, който е яростен опозиционер на режима на Владимир Путин и председател на Фондация за правата на човека, е убеден, че действията на Путин в Сирия са част от плана на Кремъл да 

създава хаос в света

"Това е един глобален план за унищожаването на световния ред и стабилността. Хаосът винаги е бил полезен на диктаторите. Икономиката на Русия съвсем не е в най-добро състояние, и Путин знае, че ситуацията няма да се подобри. Той трябва да даде на руската общественост основателна причина за това, че той самият е толкова дълго време във властта, където планира да остане завинаги"- каза Каспаров в интервю за канал US Fox News.

Световният шампион заявява, че диктатори като Путин в своята външна политика, като в този случай 

основният враг на Русия се идентифицира със САЩ, 

е част от политическа кампания в страната.

"Украйна се оказа много по-силна от това, което очакваше Путин. Той смяташе, че етническите руснаци в югоизточната част на Украйна веднага ще се присъединят към руските банди. По-голямата част от тях обаче влязоха в украинската армия. Това, което видяхме в източната част на Украйна като цяло, беше гражданска война между проевропейски настроените руснаци, които представляват мнозинство в украинската армия, и войските на Путин. Тоест, ситуацията се оказа доста по- сложна за Путин", посочва бившият световен шампион по шахмат.

Очакванията на Каспаров са били Путин да започне да се движи на юг - към Южна Грузия, но неговата цел се е оказала още по на юг - Сирия. "Аз трябва да кажа, че това е добър ход, тъй като тази точка се оказа вакум на картата на света и в същото време тя дава повече възможности за създаването на хаос и дискредитиране на Съединените щати. Нещо повече, страничният ефект от агресията на Путин в Сирия и подкрепата, която дава за режима на Башар Асад, доведе до увеличаване на миграционния натиск“, подчертава той. Колкото повече бежанци има в Европа, толкова повече ще расте подкрепата за десни националистически партии. Те, от своя страна, са съюзници на Владимир Путин и той се надява, че когато през март 2016 г. ЕС ще трябва да решава дали да продължи санкциите срещу Русия, неговите съюзници в Европа да му помогнат да се отърве от наложените санкции", коментира Каспаров.

Той също така изтъква, че операцията в Сирия е важна за международния имидж на руския президент. От една страна, той изглежда силен и това му помага да постига победи. От друга страна, Путин се опитва да си създава добър имиджа сред верните нему съюзници, които - за разлика от САЩ - не изоставят своите партньори. Във всеки случай, подчертава опозиционерът на Путин, всички цели, преследвани от руския президент и Иран, трябва да бъдат реализирани във времето, когато Барак Обама е президент.

На въпрос каква ще бъде следващата стъпка на Путин, Каспаров заявява, че според него Путин ще се върне в Украйна. "В случай, че цената на петрола падне до $ 20, аз не бих се изненадал, ако Путин наруши границите на НАТО и влезе в Естония и Латвия", коментира той.

Въпреки това, бившият световен шампион по шахмат, смята, че най-вероятно следващата цел на Путин е Либия и по-специално град Бенгази.

"Обърнете внимание - Путин предпочита петрола, дълбоководните пристанища, хаоса и нестабилността" - казва Гари Каспаров.

http://newsader.com/mention/kasparov-pri-nefti-po-20-putin-mozhet-nap/

Превод Faktor.bg


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional