Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Даниела Горчева: Владимир Путин е лично отговорен за загиналите 298 души

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Даниела Горчева, Faktor.bg

Да водиш бойни действия в Украйна без да обявиш война е едно от най-големите престъпления в света

Няма случайност в подкрепата на Кремъл за Ирина Бокова като следващ шеф на ООН, тази кандидатура очевидно е изгодна за тях

Ясно е кой се страхува от правосъдието, но засегнатите държави могат да създадат Международен съд и без резолюция на Съвета за сигурност към ООН, казва пред Faktor.bg издателката и главна редакторка на „Диалог” – списание, което излиза на български в Холандия


Интервю на Косара Белниколова

- Г-жо Горчева, преди дни излезе докладът на експертите за сваления Боинг на полет ‪‎MH17, ясна ли е категорично причината, довела до трагедията ?

- Това, което вече с абсолютна сигурност знаем е, че пътническият Боинг с 298 души на борда се разбива в земята, след като е улучен от ракета, изстреляна от ракетен комплекс Земя-въздух.

Така, че вече всякакви други версии отпадат, включително, че самолетът бил свален от друг самолет – изтребител (каквито спекулации от руска страна имаше).

Известно е също и каква е ракетата. Тя е модел 9N314M от серия 9M38 и е изстреляна от ракетен комплекс Бук. Взривила се е над пилотската кабина, от лявата й страна. В кабината са попаднали хиляди метални осколки, тя се е откъснала и се е разбила първа на земята. Останалата част на самолета е получила ускорение и се е разбила в земята малко след това на известно разстояние от кабината.

- Установено ли е мястото, откъдето е изстреляна ракетата?

- Ракетата Бук е изстреляна от една конкретно посочена площ 16 на 20 км (с обща повърхност 320 кв. км), намираща се на югоизток от село Грабово , в чиито околности самолетът пада. Посочената територия, откъдето е теоретически възможно да бъде изстреляна ракетата е в ръцете на проруските "опълченци".

Посоченото от руския производител на Бук село Зароченское като място, откъдето уж е изстреляна ракетата е извън тази площ и е място, изключено от експертите дори теоретически. За да бъде определено точното място на изстрелването на ракетата е необходима съдебно-химическа експертиза. По известни причини тя не можеше да бъде направена.

- Разбрали ли са пътниците какво става?

- Според експертите - много малко. Пилотите са загинали незабавно от попадналите в телата им шрапнели от ракетата. Кабината се е откъснала и е полетяла към земята. Микрофоните в пилотската кабина (те са 4 на брой) са успели да регистрират само за частица от секундата ударите на шрапнелите по кабината.

В телата на пътниците не са намерени осколки, но те са загинали почти мигновено и основно поради декомпресията в следствие на разкъсване на обшивката, студа и т.н. Всичко е станало много бързо. Самолетът се е разбил в рамките на минута-минута и половина. Това е някаква малка утеха за близките – че обичните им същества не са страдали дълго.

- Какво казаха експертите за пътя на самолета?

- Според изследователите е било разумно въздушният коридор над Източна Украйна да бъде затворен. Но нито Украйна, нито международните авиокомпании са преценили опасността и на практика почти всеки е летял оттам, само са вдигнали височината. Разбира се, никой не е знаел, че от Русия ще бъде изпратен ракетен комплекс Бук, способен да улучва цели до 22 км височина.

През последните 2-3 дни преди катастрофата 61 авиокомпании от 32 страни са летели над този район. В деня на престъплението оттам са минали 160 самолета. Даже в момента на трагедията съвсем близо до трагично завършилия полет на малайзийския Боинг са летели още 3 пътнически самолета.

- А защо в зоната на бойните действия са докарали руски “Бук”?

- На този въпрос отговори в интервю пред мен за Медиапул руският авиационен инженер Марк Солонин. Ще цитирам неговите думи: Не мислете, че знаете отговора, и че той е много прост: за осигуряване на противовъздушната отбрана на сепаратистите. Нищо подобно.

Решението на задачата за отбраната започва с определянето на характера на заплахата. Украинската войска използва и може да използва и занапред бойни хеликоптери, щурмови Су-25, военно-транспортни Ан-26. Всички те летят на височина не повече от 3-5-7 км. В Русия за унищожаване на такива цели има поне 4 типа самоходни зенитно-ракетни комплекси с малък обсег ("Оса", Тор", "Тунгуска", "Панцир"). Те са по-леки и по-евтини от “Бук”, по-лесно е да бъдат транспортирани и маскирани. На въоръжение в руските войски има стотици такива комплекси.

А зенитно-ракетният комплекс "Бук" е система от съвършено друг клас. И неслучайно само огневата (пусковата) установка тежи 35 тона и на големи разстояния трябва да се превозва на специално ремарке. Даже “старият” комплекс 9К37М1 е в състояние да прихваща цели, летящи със скорост 800 м/сек. (2.5 пъти скоростта на звука) на разстояние 35 км и височина до 22 км. Нима такава система е била нужна за борба с хеликоптерите и нисковисочинните дозвукови щурмови Су-25?

При това - което е важно да се отбележи – решението за предоставянето на такава сложна и опасна бойна техника (с нея може да свалиш не само пътнически, но и президентски самолет, и яхта за разходки с VIP-пътници, а може да стреляш и по химически завод) се е взимало във високите московски кабинети не за една минута и не за един час. Имало е време спокойно да се обмисли, над главите им не са падали бомби и снаряди…

- Ден преди да бъде публикуван докладът Русия побърза да излезе със своя версия. Защо ?

- Има една българска поговорка: гузен негонен бяга. Русия побърза да предложи поредната си нова версия, чийто брой вече са изгубили дори тези, които ги бълват.

Фабрикантът, производител на ракетните комплекси Бук в Русия, очевидно следващ инструкциите на Кремъл, заяви пред руските медии, че боингът наистина е бил свален с ракета Бук, но това било много стара версия на Бук, каквито в Русия не се произвеждали от 1986 година.

Тази версия за голямо съжаление на Кремъл бе категорично опровергана, защото в телата на единия пилот са намерени 200 осколки от ракета Бук, а в тялото на другия - 120 . И фрагментите са от новия тип ракета Buk m1-2.

Бяха категорично опровергани и спекулациите, че ракетата Бук е изстреляна от контролирания от украинците район. Ракетата е изстреляна от контролирания от проруските терористи район.

- От кого е проведено разследването на катастрофата?

- Разследването е проведено с участието на експерти от Холандия, Великобритания, САЩ, Русия, Малайзия, Украйна и Австралия. Докладът е много подробно и разбираемо представен на 300 страници с много приложения, вкл. карти. Целта му не е да посочи виновник, а да установи по научен път каква е причината за разбиването на самолета.

- Все пак имаше известно разочарование, че докладът не посочва виновникът? И дори се чуха гласове у нас, обвиняващи холандския премиер в мекушавост.

- Кой е извършил престъплението е задача на предприетото от прокуратурата съдебно следствие. Неговите резултати ще бъдат обявени в края на тази/ началото на идващата година.

В (пост) тоталитарните държави и в диктатурите хората не могат да проумеят, че има разделение на властите и, че не е работа на холандския премиер да сочи престъпника, свалил пътническия боинг от ‪#‎MH17 .

Нито е работа на учени да казват кой е извършил престъплението. За това в нормалните правови държави си има Прокуратура и съдебно следствие.

Холандският премиер не може да постъпва като някои български политици с неизкореними болшевишки рефлекси, които недопустимо се намесват в съдебната власт. Холандия не е нито България, нито Русия.

В правовите държави изпълнителната и съдебната власт са стриктно разделени и никой не си позволява да оказва политически натиск върху следствието.

Да не говорим, че ако холандският премиер си бе позволил дори една непремерена дума, утре Русия ще тръби, че на следствието е бил оказан политически натиск. Нещо, което е практика в Русия, но е абсурд в Холандия.

- А медиите в Холандия коментираха ли кой е виновникът за сваления самолет?

- Медиите коментираха, че става дума за извършители на престъплението на различни нива.

И все пак кой е виновникът за сваления самолет стана пределно ясно от изнесените факти. Самолетът е свален с ракета Бук, произведена в Русия, и то модерно производство. Ракетата е изстреляна от район, който е в ръцете на руските терористи. Такъв ракетен комплекс обаче не може да се управлява от кой да е и с него не могат да оперират "опълченци" и "въстаници", сякаш е черешово топче.

В този район се водят бойни действия, но това не е гражданска война с мотики и търнокопи. Това са бойни действия, извършвани от военни части на армия с модерно въоръжение, части дошли от съседна Русия.

Русия обаче не е обявила война на Украйна. Да започнеш война и да водиш бойни действия без да обявиш война е едно от най-големите престъпления в света. Нарича се престъпление срещу мира.

Този, който може да нареди на военни, обслужващи няколкотонен ракетен комплекс Земя-въздух да прекосят руската държавна граница и да навлязат на територията на съседна суверенна държава е главнокомандващият и президентът на Русия.

Така че президентът и главнокомандващ руската армия по съвместителство Владимир Путин е лично отговорен за загиналите 298 души. Освен за всички останали военни престъпления и терористични акции, извършени с негово знание и по негово нареждане. И неслучайно Русия налага вето на всички резолюции на ООН, свързани с разследването на това и други престъпления. В тази връзка няма случайност и в подкрепата на Путин за Ирина Бокова като следващ шеф на ООН. За Русия тази кандидатура очевидно е изгодна.

- Според Вас ще има ли Международен съд във връзка със сваления малайзийски самолет?

- Със сигурност. Наистина Русия наложи вето в Съвета за сигурност в ООН, когато засегнатите пет държави, откъдето са жертвите поискаха да бъде създаден международен трибунал във връзка със сваления над Източна Украйна пътнически самолет. Но още след наложеното от Русия вето холандският премиер Марк Рюте заяви, че има и други начини за наказателно преследване на извършителите, както на национално, така и на международно ниво и че засегнатите пет държави вече са предприели необходимото.

Отказът на Русия да сътрудничи и факта, че тя единствена наложи вето е достатъчно красноречив. Ясно е кой се страхува от правосъдието. Но засегнатите държави могат да създадат Международен съд и без резолюция на Съвета за сигурност към ООН.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional