Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Хенри Кисинджър: Намесата на Русия в Сирия разби геополитически модел, задържал се над 40 години

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

"Руските военни действия в Сирия разбиха на пух и прах геополитическия модел, при който американците имаха основната роля за поддържането на реда в Близкия изток. Той беше установен след арабско-израелската война от 1973 г.", написа в статия за "Уолстрийт джърнъл" бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Според него включването на Русия в бойни операции представлява предизвикателство, с каквото американската близкоизточна политика не се е сблъсквала от най-малко четири десетилетия.

Кисинджър посочва, че четири държави в региона вече не функционират като суверенни, като Либия, Йемен, Сирия и Ирак са станали мишени на недържавни формирования, опитващи да наложат властта си. Бившият държавен секретар на САЩ смята, че Иран вероятно е най-могъщата страна в региона и представлява двойна заплаха за сунитските държави.

"От една страна, Иран действа като легитимна държава съгласно Вестфалската система, а от друга, организира и ръководи недържавни играчи като "Хизбула" в Ливан и Сирия, "Хамас" в Газа и хусите в Йемен", обяснява Кисинджър. Той е на мнение, че оттеглянето на САЩ от Близкия изток е дало възможност на Русия да поеме безпрецедентна за историята си роля в Близкия изток.

"Москва се страхува, че евентуално падане на режима на Башар Асад ще превърне Сирия в база за терористични операции, които ще се разпрострат оттатък Кавказ. Действията на Русия са геополитически, а не идеологически и целят да разсеят сунитската мюсюлманска терористична заплаха от южните й граници", подчертава бившият държавен секретар на САЩ.

Според него САЩ казват, че са решени да премахнат Асад, но не са склонни да окажат ефективно политическо или военно влияние, за да постигнат тази цел, а и не могат да предложат алтернативна политическа фигура, която да го замени. Това създава вакуум, в който са се наместили Русия, Иран, ИДИЛ и различни терористични организации, пише Кисинджър.

По неговото мнение унищожаването на ИДИЛ е по-спешна задача от разправата с Асад, който вече е загубил повече от половината територия, която някога е контролирал. "Ако Русия ограничи усилията си само до борба срещу ИДИЛ, тя може да избегне връщането към отношения със САЩ, познати от времето на студената война, посочва Кисинджър.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional