Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Докладът за КТБ - секретен

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.kafene.net/


Докладът на международната фирма "АликсПартнърс", наета да разследва източването на КТБ и да открие къде са активите й, се оказа секретен по силата на договора, сключен между компанията и синдиците на банката.

Това обясни в петък по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Преди това депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов му връчиха депутатска подписка с искане за публичност на доклада.

Изготвеният доклад беше връчен на синдиците още преди месец По силата на сключения договор той трябва да съдържа и препоръки към синдиците за връщането на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона.

"АликсПартнърс" трябваше да проучат и случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, довели до влошаване на финансово състояние на КТБ и дадат съвети какво да се предприеме.

Цената, която плащат синдиците на КТБ за услугата на разследващата компания, така и не е съобщена. Фондът за гарантиране на влоговете в България плати 3.7 мллрд. лв. за защитените влогове в КТБ, като над 2 млрд. лв. от тях бяха дадени от бюджета, който пък взе кредит за целта.2.8

В началото на октомври Горанов не каза, че докладът на "АликсПартнърс" е поверителен по силата на договор, а че още е рано да се коментират резултатите му. Сега финансовият министър разкри, че ако докладът на "Аликс партнърс" бъде оповестен публично, България ще дължи неустойки за нарушаване на договора за конфиденциалност.

Той каза още, че синдиците са настоявали за поверителност, за да не се попречи на събирането на масата на несъстоятелността на КТБ.

Владислав Горанов обясни, че няма как и депутатите да се запознаят с документа, описвайки казус от типа на "Параграф 22". Докладът за КТБ е поверителен по силата на договор, но не е класифицирана информация. Така той няма как да бъде внесен нито в явно, нито в секретно деловодство.

Министърът каза, че части от доклада могат да бъдат оповестени избирателно, но само след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила. Самият Горанов все още нямал информация за съдържанието на доклада.

Той предложи заедно с депутатите от Реформаторския блок да се срещнат със синдиците и заедно да обсъдят под каква форма и в каква степен да бъдат оповестени данните.

"Ако сте съгласни, с мое и ваше участие да организираме среща със синдиците и да преценим как да структурираме информацията и каква да е, за да я покажем на обществото", предложи Горанов.

Димитров и Славов настояваха да бъде публикуван списъкът на замесените лица и фирми, защото измежду тях може да има влиятелни публични фигури, овластени да взимат решения по този казус. Горанов се съгласи с тях, но несъстоятелността на банката тече по Търговския закон и извън пряката дейност на публични ведомства.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional