Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

-2° 07 ноември 2015 София Време България Бизнес Европа Свят Спорт Общество Реформирай това! Местни избори 2015 Вход Вход в Mediapool.bg Вход с Facebook Вход с Google + Email: Парола: Забравена парола? Затваряне Регистрация Начало |България Без пов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

При продължаващ полицейски протест и признание от главния секретар на МВР Георги Костов, че от тяхното начало 540 негови подчинени са подали рапорти за напускане, министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че правителството няма да прави повече компромиси.

На среща в петък с един от полицейските синдикати и депутати от Реформаторския блок (РБ), Горанов посъветва недоволните да не напускат МВР, защото едва ли ще си намерят друга работа.

Целта на финансовата реформа не е да се спестяват средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност, подчерта министърът, който внесе предложенията си за "реформа" тихомълком в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г.

"По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам, ако 10 000 души напуснат МВР – може наистина да се направят реформи така”, коментира по-рано пред бТВ депутатът от РБ и шеф на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов.

По думите му обаче финансовият министър "не прави реформа, а само провокира". Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите. Атанасов застана зад запазването на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но настоя изплащането им да се съобрази с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също настоя за такова диференциране. Той смята, че полицейските протести са инспирарани от това, че самата система не иска да има реформа.

Междувременно полицаите за четвърти пореден ден излязоха на протести в различни градове страната в петък. Около 150 служители на МВР блокираха и Орлиов мост след 18.00 часа, предизвиквайки поредни задръствания в центъра на столицата.

Според синдикатите 2000 служители на МВР подали рапорти за напускане

Близо 2000 служители на МВР вече са подали рапорти за напускане заради предложенията на финансовия министър за орязване на част от социалните им придобивки, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов след срещата с РБ и Горанов.

Служителите от сектор "Сигурност" ще продължават ефективните си протестни действия, въпреки отстъплението на правителството да не им намалява наполовина обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Те обаче настояват и другите предложения да отпаднат – замразяването на 2-процентния бонус, който в момента се добавя към заплатата им за всяка прослужена година, както и намаляването на годишния им отпуск от 30 на 20 дни.

"Нашите претенции са основно към Закона за държавния бюджет и конкретно промените в системата. Ще бъдем с нашите колеги докрай, решени сме да направим всичко възможно, за да защитим социалните си права", обяви и председателят на синдиката на надзирателите в затворите Иван Петров пред БНР в петък.

Ако управляващите се заинатят и прокарат предложенията на Горанов, това ще струва в пъти повече на държавата, защото със сигурност ще предизвика вълна от напускащи, предупреси той. Около 100 000 човека са заети в сектора по сигурността и ако 10 000 напуснат, ще трябва да им се изплатят обезщетения по 20 заплати, което прави 200 млн. лв., изчисли Петров и добави: "Икономията, която предлага министър Горанов е 25 милиона. 200 към 20 – това е никакъв икономически ефект".

Председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков също декларира подкрепа за протеста с уточнението, че "този процес от месец и половина е много активен и много служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" избраха сигурността да напуснат системата пред несигурното бъдеще". Той предупреди, че ако реформата "Горанов" стане факт, пожарната ще остане "само на хартия".

Всички подали рапорти, ще бъдат освободени от МВР

Според официалните данни, представени от главсека на МВР пред "Фокус" от понеделник насам 540 служители са пожелали да напуснат системата. В понеделник те са били 260, а във вторник - 110.

Костов допълни, че всички подадени рапорти ще бъдат подписани, тъй като такова е желанието на работещите в системата и никой не може да ги възпрепятства да напуснат.

"Дисциплинарни мерки за участие в протест няма и никога не е имало. Такива мерки може да има единствено и само за извършени противоправни действия. Ако формата на протеста е свързана с нарушаване на обществения ред, мерки ще бъдат взети, но всеки служител има право да извършва протестни действия ако спазва необходимите за това законови разпоредби", заяви още той.

Горанов: Направихме достатъчно отстъпки, доходите на служители не се намаляват

Правителството направи значителни отстъпки от първоначалният вариант, увери от своя страна Владислав Горанов: "В частта "Социален пакет", свързана с материалното и вещево доволство, нещата няма да се коригират, тоест запазват се такива, каквито са сега. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават. Измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. В този смисъл смятаме, че е стъпка, която би могла да бъде постигната".

"Така че аз препоръчвам на всички служители да запазят самообладание, да не напускат, тъй като все пак, независимо че имаме подобряване на пазара на труда, не смятам че състоянието му е такова, че много лесно човек да може бързо да си смени работата", саркастично добави министърът.

Той поясни, че след като кабинетът ревизира предложението му за двойно намаляване на 20-те заплати при пенсиониране и то да важи само за новопостъпващи служители, бюджетът няма да спести средства в кратскосрочен план, а "може би в следващите 10 -15 години".

40 млн. лв. ще е ефектът от добавката за прослужено време

Според него 40 млн. лв. ще е ефектът от другата мярка, която правителството планира да прокара - отнемането на привилегията всяка година към заплатата на полицаите да се добавят по 2% за прослужено време, като вместо това достигнатите до момента нива ще станат част от основната заплата и ще спрат да растат.

"Ако приемем, че приблизително 2 млрд. са разходите за заплати в тези ведомства, двата процента ръст на година, може лесно да бъде оценен на около 40 милиона", каза министърът.

Силовите системи са недостатъчно финансирани или ресурсът, който отива приоритетно за разходите за персонал, което уврежда реално работата на терен, посочи Горанов. По думите му категоризацията няма да се отрази върху заплащането, тъй като тя касае размера на осигурителните вноски, които се внасят за тях.

Хората, които не работят на терен, не са изложени на риск, администрация и хора, които нямат пряка връзка с реалната полицейска работа на улицата, съвсем нормално е да работят при трета категория труд, така както работят администрациите на всички други органи на държавна власт, уточни финансовият министър.

Той отрече да има напрежение между него и министрите на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието, чиито служители се разбунтуваха срещу предложенията му.

Нямало данни засегнати от мерките срещу контрабандата да стоят зад протеста

"Тези неща са многократно обсъждани с министър-председателя Бойко Борисов. Нали не се съмнявате, че знаем, че те са доста консервативни и реакционно настроени към всякакъв опит за промени. Многократно сме ги дискутирали. Искам да ви уверя, че през цялото време премиерът е бил наясно с това, което се готви", обобщи Горанов.

По повод мнението на премиера, че хора със засегнати интереси от мерките на властта срещу контрабандата "биха могли да бъдат основни подстрекатели в опитите за дестабилизарне на държавата", Горанов заяви: "Нямам данни за това".

"Факт е, че в първия ден имаше спонтанност на тези прояви, в следващите дни се наблюдава една организация, която ако се твърди, че не идва от синдикатите на полицейските служители, тогава трябва да идва от някъде другаде. Нямам подозрение, че идва от политическите сили", каза финансовият министър.

Преди това Атанас Атанасов от РБ изрази мнение, че протестите няма да предизвикат дестабилизация в страната, тъй като полицаите няма да могат да получат обществена подкрепа.

"ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа", добави депутатът, уточнявайки, че се опасява от политизиране на случая.

Голямата част от полицаите не можели да ползват оръжие

"Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР – голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно", коментира още Атанас Атанасов.

Въпреки това той разкритикува начина, по който министър Горанов поднесе идеите си за "реформа", определяйки я по-скоро като "провокация". Както е известно, за предложенията стана ясно от декларация на полицейски синдикат, чак 3 дни, след като те бяха приети от Министерския съвет без обсъждане.

"Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза той пред бТВ.

Методи Андреев от ГЕРБ каза, че заплатата на един полицай е около 1150-1200 лв., а един професор също взима толкова. "Не сме против един полицай да получава такива пари, но искам да имам чувството, че, когато застана до един полицай, чувствам силата на държавата, а не да заставам до една торба с размъкнати дрехи и извадена риза", каза Андреев.

Разделянето при заплащането на полицаите, които са на улицата и работят в риск и тези, които са в администрацията, е заложено в Кодекса за социалното осигуряване, напомни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него протестите на полицаите се дължат на несигурността им, че тези мерки са окончателни и недостатъчния диалог преди обявяването им.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional