Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Комунистите екзекутират 4-ма католически свещеници, папа Йоан Павел II ги обяви за блажени

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.faktor.bg

 

 
 
 
 

Евгений Босилков


 

На днешния ден преди 63 години в затвора на София са екзекутирани четирима католически свещеници — епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.

Процесът срещу тях стартира на 29 септември и продължава до 3 октомври 1952 г. Под удара на комунистическия режим попадат 40 католици, от които 27 свещеници и една монахиня. Те са обвинени в създаване на "шпионска и заговорническа католическа организация в България", работила за Ватикана и западни разузнавания.

Народният съд признава Епископ Евгений Босилков, отец Йосафат Шишков, отец Павел Джидров и отец Камен Вичев за виновни и ги осъжда на смърт, а останалите на различни срокове затвор.

След политическите промени в Източна Европа през 1989 г. Евгений Босилков е провъзгласен за блажен на католическата църква от папа Йоан Павел II. Това става на 15 март 1998 г., когато във Ватикана гостува специална българска делегация и поклонници от цяла България.

По време на провъзгласяването на епископ Босилков за блажен папа Йоан Павел II произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.

50 години след убийството на духовниците, по време на посещението си в страната ни на 26 май 2002 г. папа Йоан Павел II отново обяви жертвите за блажени, т.е. светии на католическата църква, мъченици и невинни жертви на комунистическия режим.

Преди време пък депутати от Синята коалиция поискаха тези достойни българи да бъдат реабилитирани. Ето какво заяви тогава от трибуната на парламента синият депутат Йордан Бакалов: “Тези трима канонизирани не могат да бъдат реабилитирани, тъй като нямат наследници, които да направят постъпки, поради безбрачието на католическото духовенство. До момента 1 милиард католици смятат тези трима духовници за светии, а българската държава все още не ги е реабилитирала”.

Ако България иска промяна към истинска демокрация и спасение от комунистическото си минало, то това задължително минават през паметта за тези черни години. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional