Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата да провери договора с "Аликс Партнърс" за 22 млн. долара, поиска НПО

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.mediapool.bg/

Неправителствената организация "Ние, Гражданите" иска от главния прокурор Сотир Цацаров да направи проверка на договора с разследващата компания "Аликс Партнърс", която беше наета с цел да върне откраднатите милиони от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Организацията, която защитава вложителите в КТБ с негарантирани влогове, е внесла сигнала в прокуратурата в сряда и пусна отворено писмо със същите искания до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и гуверньора на БНБ Димитър Радев. Писмото е подписано от Вера Ахундова и Даниел Божилов.

Цената на тайния договор с международната разследваща компания е 22 млн. долара, твърдят "Ние гражданите". Според тях това е много висока цена за три месеца работа, при условие, че в договора няма клауза за връщане на заграбените над 4.2 млрд. лева срещу определен процент. Така се е процедирало и при други аналогични случаи. Като пример е даден договор на "Аликс Партнърс" с кипърски банки в периода на банковата криза в страната.

За това "Ние гражданите" искат прокуратурата да провери основателността и реалните резултати от реализацията на договора с "Аликс Партнърс" и съпоставимостта на цената с реално извършените дейности.

Неправителствената организация иска още да бъде направена проверка на лицата, които имат пряко отношение и участие в договарянето на параметрите и сключването на договора, за да не се допусне увреждане на масата на несъстоятелността на КТБ.

 

"Ние, Гражданите" посочват като отговорни за сключването на поверителния договор с "Аликс Партнърс" синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев,, председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и членовете му - Радослав Миленков, Нели Кордовска, Бисер Манолов, Борислав Стратев и Валери Димитров, както и финансовият министър Владислав Горанов.

Според неправителствената организация включването в договора с "Аликс Партнърс" на клаузата за поверителност на резултатите на свършената работа, лишава договора от всякакъв обществен и институционален контрол.

От Министерството на финансите и синдиците на КТБ отказаха коментар. От двете институции нито потвърдиха, нито отрекоха стойността на договора, като се позоваха на клаузата за конфиденциалност. По-рано финансовият министър каза пред депутатите, че и докладът, изготвен от международната компания, е секретен.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional